Buurt zet vraagtekens bij komst Woon- en Zorghuis aan Stienestraat

5 min. leestijd

Lekker een stukje vlaai eten terwijl er wordt gegierd? Of rustig naar de vogeltjes luisteren terwijl ze bij de Wildenberg aan het schieten zijn? Of stof in je kopje koffie terwijl en gehooid wordt? Het zijn enkele voorbeelden die buurtbewoners op tafel leggen waarbij zij zich afvragen of de komst van het Woon- en Zorghuis ‘Swaentjeshof’ aan de Stienestraat wel zo’n goed idee is.

Het plan

In december 2021 werd openbaar gemaakt dat er plannen zijn voor de realisatie van een Woon- en Zorghuis aan de Stienestraat. Het plan omvat de realisatie van 32 eenheden om in te wonen. Naast bijbehorende (gemeenschappelijke) voorzieningen zijn ondersteunende functies voorzien, zoals ruimten voor fysio, huisarts en personeel alsmede facilitaire functies zoals opslag, wassen en drogen. Vanwege de ligging aan een fietsroute is een fietscafé, als onderdeel van het concept, een gewenste aanvulling op het initiatief. “Er ligt zelfs een plan voor een kinderboerderij”, vult één van de buurtbewoners aan.

Initiatiefnemer vergooit draagvlak

Enkele bewoners hebben een brief ontvangen van de initiatiefnemer, maar lang niet alle buurtbewoners. “Er is tot op heden nog geen enkel gesprek geweest met de buurtbewoners”, zo laten ze aan WdG weten. Eén buurtbewoner heeft de initiatiefnemer een keer weten te spreken. Echter van een collectief overleg met de buurt over de plannen is tot op heden nog geen sprake geweest. Daarmee heeft de initiatiefnemer het draagvlak voor de plannen vergooid, stellen de buurtbewoners.

Neem een voorbeeld aan Bospop

Op de terreinen van de buurtbewoners vindt, buiten de coronatijd, het festival Bospop plaats. “Neem een voorbeeld aan Bospop. Elk jaar treedt de organisatie vroegtijdig in overleg met de buurt. Er wordt duidelijk vertelt wat de buurtbewoners te wachten staat. Ook luistert en acteert de organisatie naar de wensen. Kortom, we worden serieus genomen en daarmee creëer je draagvlak”, vertelt een buurtbewoner. Juist door het continu constructief overleggen met elkaar heeft de buurt het Bospop-festival omarmt.

Zorgen over verdwijnen van sociale cohesie

De zogeheten sociale cohesie in de buurt is nu goed. Dat willen ze zo houden. “We houden rekening met elkaars bedrijfsactiviteiten”. Een keer zitten ze in de stank van de gierlucht of zit er stof in de koffie omdat er gehooid wordt. Het hoort er eenmaal bij als je in de omgeving van de Stienestraat / Eindhovenseweg woont.

Maar zitten de mensen die straks in het Woon- en Zorghuis komen wonen daar ook op te wachten? Weten ze wel waarmee ze straks te maken krijgen? Met geluidsoverlast, stank en stof? De buurt vreest dat de bewoners, die veel geld moeten betalen voor hun verblijf in het Woon- en Zorghuis, gaan klagen over de overlast in de buurt. Dat zou de goede saamhorigheid van de buurt kunnen verstoren.

De punten

De buurt haalt een aantal punten aan waarover zij zich zorgen maken. Ze hopen dat de initiatiefnemer nog eens achter de oren krabt voordat er daadwerkelijk muren worden gemetseld.

  • Geluidsoverlast: vroeg druk op Eindhovenseweg en A2, overlast van straaljagers die draaien boven Weert-Noord, geluid van schietbaan De Wildenberg, het jaarlijks terugkerende Bospop festival.
  • Verkeersoverlast: bij de komst van Woon- en Zorghuis wordt het drukker op de landwegen. Volgens de buurt zijn de wegen daar niet voor ingericht. Als de oudere bewoners een wandelingetje of fietstocht willen maken krijgen ze te maken met agrarisch verkeer. Denk ook aan de vrachtwagens van de leveranciers en de fietsers voor het fietscafé. Er geen fietspad aanwezig. De buurt vreest voor gevaarlijke verkeerssituaties.
  • Rust en privacy: met de komst van een fietscafé, kinderboerderij en slaapgelegenheden voor familieleden vreest de buurt voor hun privacy. Ook de ouderen zouden volgens hen op deze manier niet de rust krijgen die hen wordt beloofd.
  • Agrarische bedrijven: de buurt vreest dat de agrarische bedrijfsvoering in de buurt op het spel komt te staan. Denk aan het maaien van het gras dat geluidsoverlast oplevert, het hooi draaien dat in de zomer stof en pollen doet opwaaien. Oudere mensen kunnen daar flink hinder van ondervinden. Ook het bemesten moet gebeuren en hiervoor rijden grote landbouwvoertuigen over de wegen rondom het beoogde Woon- en Zorghuis.

De buurt vindt dat de toekomstige bewoners een worst wordt voorgehouden. Ze vinden de beoogde locatie ongeschikt voor een Woon- en Zorghuis. Het signaal dat ze door middel van dit bericht willen afgeven is: ‘Bezint eer gij begint’.

Deel dit bericht
5 reacties