De Vereniging Lokaal Zorgvragers Overleg (LZO) en de Participatieraad Sociaal Domein hebben op vrijdag 25 februari in Keenter Hart een conferentie georganiseerd over de toekomst van de zorg in Weert. In totaal hadden 40 mantelzorgers, vrijwilligers, professionals, zorgondernemers, adviseurs en belangbehartigers in zorg en welzijn zich ingeschreven.
Aanleiding voor deze bijeenkomst, onder leiding van Jan Leenders, was dat Weert vergrijst en ontgroent. Daardoor stijgt de vraag naar zorg en welzijn. De arbeidsmarkt is krap. De zorg verplaatst zich van de instelling naar de eigen woning. De digitalisering van de samenleving biedt voordelen, maar vermindert ook voor de persoonlijk contacten. De belasting van mantelzorgers en vrijwilligers wordt steeds groter. Kwaliteit van leven, deelnemen aan samenleving en positieve gezondheid zouden uitgangspunten kunnen worden van toekomstig beleid in Weert.
Vier presentaties
De bijeenkomst begon met presentaties van vier vertegenwoordigers van instellingen en de gemeente, die direct te maken hebben met zorg: Paul Sterk, verantwoordelijk wethouder van de gemeente Weert voor o.a. zorg, welzijn en w.m.o., Henri Janssen, bestuurder van het Sint Jans Gasthuis, Marjon van de Mortel bestuurder van Stichting Land van Horne en bestuurder Ger Peeters van Wonen Limburg. De centrale vraag voor de vier inleiders was: welke rol zien deze vier belangrijke spelers voor zichzelf weggelegd, voor elkaar en vooral voor de inwoners.
Wethouder Sterk “iedereen doet mee in Weert” en “meer investeren in preventie, al weten we niet wat de effecten zijn”. Bestuurder Janssen van het Sint Jans Gasthuis “wij willen een gidsziekenhuis zijn, met als kern de huisartsen, Land van Horne en specialismen waar we goed in zijn” en “alleen door bundeling van de krachten kunnen we een ziekenhuis in Weert behouden. “Minister Kuipers zullen wij moeten overtuigen”. Bestuurder Van de Mortel van Land van Horne “goede, veilige en passende zorg vereist flexibiliteit” en “meer inzetten op preventie om gezond ouder te worden”. Laatste spreker was bestuurder Peeters van Wonen Limburg “wij zijn voor goede huizen, maar vooral voor thuis voelen” en “het gaat erom dat we met mensen te maken hebben, de professionals zijn voorbijgangers”.
Rijke oogst aan nieuwe inzichten
Na de presentaties gingen deelnemers van de conferentie aan de slag in dialoog-groepen gevolgd door een panelgesprek. Deze middag heeft volgens de organisatie een rijke oogst aan inzichten en voorstellen opgeleverd die de Participatieraad gaat uitwerken in een voorstel aan de vier organisaties en in het bijzonder aan het nieuwe gemeentebestuur. De Participatieraad en LZO zijn in ieder geval van mening dat de inwoners veel meer betrokken moeten worden bij het zorg- en welzijnsbeleid omdat dit hen raakt.
De belangenbehartigers, instellingen en gemeentebestuur zullen gezamenlijk moeten optrekken om de gewenste voorzieningen te behouden en te versterken. Het SJG zit in het hart van de Weerter Samenleving maar het vraagt veel inzet van een ieder (ook de bewoners) om deze belangrijke pijler van de zorg te behouden. Langer thuis wonen is prima, maar het “gat tussen verpleeghuis en thuiswonend dat ontstaan is door het verdwijnen van de verzorgingshuizen” zal moeten worden opgevuld door levensloopbestendige woningen met zorg en ondersteuning thuis, terwijl een laagdrempelige ontmoetingscentrum (activiteiten, eetpunten) nabij is.
Vervolg
De Participatieraad en LZO gaan met de uitkomsten aan de slag en zullen binnenkort met een notitie komen waarin het vervolgtraject wordt uitgelegd.