Sportakkoord Weert nieuw leven inblazen

6 min. leestijd

Weleens van het Sportakkoord Weert gehoord? In het Sportakkoord staan de ambities om samen sport toekomstbestendig, leuk en voor iedereen toegankelijk te maken. Voor geïnteresseerden is er een netwerkbijeenkomst.

Wil je een sport- of bewegingsactiviteit organiseren of heb je materialen nodig dan kan je een aanvraag indienen bij het sportplatform. Sinds het Sportakkoord is ondertekend in 2019 zijn er vijftien aanvragen in Weert ingediend. Variërend van de aanschaf van ballen en andere sportmaterialen tot financiële ondersteuning bij het organiseren van onder andere de aangepaste triatlon die in september 2022 plaatsvindt, het organiseren van een Peanutstoernooi en het NK turnen heren in Weert.

Verder ondersteunt het sportplatform ook het initiatief van de Buitenschoolse Opvang (BSO) om met vijfhonderd peuters één keer per dag vijftien minuten om het schoolgebouw te lopen.

Sport en bewegen

Volgens onderzoek scoort Weert goed als het om bewegen gaat, maar slecht als het om regelmatig bewegen gaat en ligt het aantal mensen dat lid is van een sportvereniging ver onder het landelijk gemiddelde. “Als Sportakkoord willen we jong en oud in Weert aan het bewegen krijgen”, leggen Patrick Oomen en Harry Peters uit. Beide heren zijn actief betrokken bij het sportplatform. Patrick als aanvoerder van de werkgroep Samenwerken en Harry als onafhankelijk voorzitter. “Door corona is het bestaan van het Sportakkoord wat weggeëbd. We willen dat weer een boost geven. Er is geld voor het ondersteunen van goed onderbouwde sport- en bewegingsprojecten en -activiteiten. Per jaar dertigduizend euro. Maak daar gebruik van.”

Als er maar wordt bewogen

Zeventig tot tachtig afgevaardigden van sportclubs en -instellingen waren aanwezig bij de ondertekening van het Sportakkoord in 2019. Zo ook Patrick Oomen (52 jaar). “Als voorzitter van het dorpsoverleg Tungelroy was ik nieuwsgierig naar wat het sportplatform voor de leefbaarheid van het dorp kon betekenen. Ik vond het zo interessant dat ik ben blijven hangen”. Patrick Oomen was 40 jaar actief in het voetbal bij diverse verenigingen. Na een tijd zonder voetbal, is Patrick sinds tweeënhalf jaar weer terug in het voetbal door zijn zoontje bij RKTVV Crescentia Tungelroy.

Harry Peters (75 jaar) is op jonge leeftijd toevallig in de atletiek terecht gekomen. “Als een van de weinige leden van AV Weert vroeg ik meteen naar het reglement.” Om maar aan te geven dat het besturen in zijn bloed zit. Jarenlang was hij voorzitter van AV Weert en nu weer. “Ik kende het sportplatform niet, maar toen ze een onafhankelijk voorzitter zochten, heb ik ja gezegd. Of het nu om voetbal, hockey, atletiek, zwemmen of koersballen met ouderen gaat, als er maar wordt bewogen.”

Pijlers Sportakkoord

Het Sportakkoord bestaat uit vier pijlers. Dat zijn: sport en beweging voor iedereen, sport- en spelpakket voor scholen, sportverenigingen vitaal maken door het aanbieden van opleidingen én samenwerken. “Eigenlijk komen alle ambities bij elkaar in de pijler Samenwerken”, zegt Patrick Oomen. “Door corona konden we bijna niks doen. Alle activiteiten werden gecanceld en door het ontbreken van communicatiekanalen zoals een website en Facebook konden we niks publiceren. Nu alles weer kan, willen we de communicatie oppakken en zichtbaarder worden.”

Niet verkeerd

Met vijftien aanvragen in de afgelopen twee jaar doet het sportplatform in Weert het niet verkeerd. Zeker niet in vergelijking met andere Limburgse steden. Zo wordt in Venlo het budget van het Sportakkoord bijvoorbeeld verdeeld onder de verenigingen en in Roermond wordt het weggezet in de wijken en buurten. “In Weert willen we de vinger aan de pols houden en dat het geld goed wordt besteed”, verduidelijkt Harry Peters. Blij is hij met de ondersteuning vanuit Punt Welzijn. Het sportplatform bestaat uit een beleidsmedewerker sport van de gemeente Weert, Punt Welzijn, de aanvoerders van de werkgroepen en een onafhankelijke voorzitter. Iedereen die een functie bij een sportclub of instelling heeft, kan aanschuiven bij een van de werkgroepen. “We willen de balans terugvinden tussen de professionals, waaronder Punt Welzijn, en de vrijwilligers. Daarnaast zijn we ruimer gaan denken. Niet alleen aan sport-, maar ook aan bewegingsaanvragen worden in behandeling genomen.

Bijeenkomst 22 april

Om het Sportakkoord en de mogelijkheden ervan voor sportverenigingen en -instellingen duidelijk te maken, organiseert het sportplatform op vrijdag 22 april een bijeenkomst bij HV Weert aan de Parklaan in Weert. Iedereen is van harte welkom.

Het begint om 19.15 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Onder leiding van wethouder van sport Tessa Geelen zal bij een aantal succesverhalen worden stilgestaan. Vervolgens gaan de aanwezigen concreet aan de slag met Joris Baur van Huis voor de Sport Limburg.

Verder is er volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten tijdens de netwerkbijeenkomst. Graag aanmelden via https//forms.gle/57izS3K1PZ6xPbRy7.

Bekijk het sportakkoord: https://iwdg.nl/3KW9W9a (PDF)


Een bijdrage van Arjanne van Voorst

Deel dit bericht
1 reactie