Het kabinet kondigt vandaag aan dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van woningen. Dat betekent dat bij vervanging van de cv-installaties mensen moeten overstappen op een duurzamer alternatief.
In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk. In Weert wordt momenteel nog onderzoek gedaan naar de realisatie van o.a. een warmtenet.
Met de aankondiging van vandaag wil het kabinet duidelijkheid bieden voor leveranciers, installateurs en woning- en gebouweigenaren en wijzigt hiervoor het besluit bouwwerken leefomgeving, ook wel bouwbesluit genoemd.
Forse besparing van aardgas
Door over te stappen op meer duurzame verwarmingsinstallaties kan veel aardgas worden bespaard, dat is goed voor het klimaat en zorgt voor een lagere energierekening. Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Doordat de cv-ketel op koude dagen bijspringt is de hybride warmtepomp voor veel woningen geschikt, en kan zowel op korte als lange termijn (in combinatie met een duurzaam gas) bijdragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Dit leidt tot gemiddeld 60% besparing op het aardgasverbruik.
In goed geïsoleerde woningen kan ook direct worden overgestapt naar een volledig elektrische warmtepomp, deze gebruikt helemaal geen aardgas. In een deel van Nederland is of komt een warmtenet beschikbaar, ook dat is een duurzame manier om de woning te verwarmen.
Normering verwarmingsinstallaties vanaf 2026
Het kabinet bereidt normering voor zodat deze in 2026 in kan gaan. Met de normering worden eisen gesteld aan de efficiëntie van de verwarmingsinstallatie. Dat betekent dat bij vervanging van de huidige cv-ketel mensen moeten overstappen op een duurzamer alternatief. Voor woningen die niet geschikt zijn, of op korte termijn op een ander alternatief voor aardgas worden aangesloten (bijvoorbeeld een warmtenet), is er een uitzonderingsmogelijkheid.
Om de ontwikkeling van deze techniek te ondersteunen, biedt het rijk subsidie op de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. Deze subsidie is vanaf dit jaar verhoogd naar gemiddeld 30%. Tot en met 2030 heeft het kabinet €150 mln. per jaar gereserveerd om woningeigenaren te blijven ondersteunen bij de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. Daarnaast is er financiering via het Nationaal Warmtefonds, met een rentetarief van 0 procent voor lage- en middeninkomens, beschikbaar.
Kabinet trekt samen op met installateurs en fabrikanten
Het kabinet trekt hierin samen op met de installatiebranche (vertegenwoordigd door Techniek Nederland) en de fabrikanten (vertegenwoordigd door de Nederlandse Verwarmingsindustrie en de Vereniging Warmtepompen). Techniek Nederland zet alles op alles om ervoor te zorgen dat er voldoende warmtepompmonteurs zijn. Door te zorgen dat er straks in iedere regio een opleidingslocatie is waar monteurs zich kunnen laten bijscholen en door het ontwikkelen van specifieke opleidingen voor zij-instromers. Techniek Nederland gaat monteurs ondersteunen door tools die bijvoorbeeld laten zien welke woningen geschikt zijn voor (hybride) warmtepompen.
Woningeigenaren worden geholpen doordat er kwaliteitseisen gesteld gaan worden aan producten, installaties en vakmanschap. Fabrikanten investeren in een forse opschaling van de productie, onder andere door op korte termijn drie extra productielocaties in Nederland te openen. Daarnaast komen er meer trainingsfaciliteiten voor monteurs. Hybride warmtepompen worden eenvoudiger, gebruiksvriendelijker en uniformer. Dit zorgt voor goedkopere apparaten die veel makkelijker te installeren zijn.
Het zou verstandig zijn om asielzoekers/statushouders op te leiden tot dit werk.
Probleem is dat velen volgens wettelijke regels (nog) niet mogen werken.
Bovendien als je als Mohamed solliciteert, wordt je ( nog steeds) vaak afgewezen.
Statushouders met een verblijfsvergunning mogen werken gelijk iedere Nederlander. Bovendien is er een participatiewet voor begeleiding naar vast werk. Het laatste argument in de sollicitatieprocedure is achterhaald, neemt natuurlijk niet weg dat sollicitanten soms niet geschikt zijn of bepaalde kwalificaties niet hebben of niet aan voldoen ongeacht hun naam/afkomst.
Denk dat er in 2025 ineens nog heel veel bestaande CV ketels stuk gaan en vervangen worden door eenzelfde type nieuwe CV ketel (kostenplaatje CV ketel 2000 tot 2500 Euro, hybride warmtepomp 4500 tot 6000 Euro)
Dat zou niet slim zijn van die personen.
De extra kosten zijn in enkele jaren terug verdiend.
En dat geloof ik dus niet. Vergeet niet dat de staat een hoop belasting binnen harkt op gasverbruik. Verminderende inkomsten op gas worden geheid gecompenseerd door de belasting op elektriciteit te verhogen…
Als wereld zijn we op zoek naar minder dodelijke vormen van energie. Door uitstoot en oorlog komen en vele mensen tot overleiden en door de opwarming door uitstoot in de toekomst nog meer. De beste energie is echter nog altijd de energie die je NIET nodig hebt. Met een warmtepomp heb je dezelfde warmte met maar 25% van de energie!
Aangezien het aanbod minder dodelijke energie van de markt verdwijnt zal de prijs de komende decennia stijgen. Dus wanneer je dan nog maar 25% nodig hebt bespaar je veel maandelijkse kosten.
Omdat dit weer een nieuwe techniek is zijn de aanschafkosten wat duurder. De overheid zou daarom geen korting op energie belasting moeten geven, dan word je meer “gesubsidieerd” als je meer gebruikt. Ze zouden mensen een lening moeten geven om zo het aanschaf prijsverschil te overbruggen. De lening is zo terugbetaald door de maandelijkse kosten verlaging.
De belasting inkomsten van de overheid zullen ergens wel op peil moeten blijven. Maar ze zullen het zo schuiven dat het loont om de stap te maken, anders schieten ze zichzelf in de voet.
De beste energie is echter nog altijd de energie die je NIET nodig hebt.
Daar heb je gelijk in, dus al die overleden mensen door uitstoot en oorlog (en Covid) die besparen ook nog eens veel energie ook. En met minder mensen is de woningnood ook sneller voorbij.
Dus kunnen ze nu beter de kinderbijslag na het 2e kind afschaffen, alle veiligelanders oplaaien en terug naar hun land waar de verwarming niet zo hoog hoeft, en asielaanvragen vanuit een afrikaans land beoordelen. Alles voor een lager gasverbruik.
Het is inderdaad belachelijk dat we met bijna 8 miljard mensen op deze kleine planeet moeten zijn. Daardoor moeten we ons in allerhande bochten wringen. Maar de groei vlakt blijkbaar al heel snel af. Ondertussen moeten we het dan allemaal maar op een groenere manier gaan doen. Maar door de comfort en luxe willen we niet meer minder maar allemaal maar meer. 100 jaar terug leefde we nog op 10m2 per persoon, nu op 100m2 (waarom woning nood?). Dan moet je ook 10x zoveel verwarmen en hebben we dus nieuwe technieken nodig zoals warmtepompen om het nog enigszins leefbaar te houden :).
Leefbaar houden, met elk huis een warmte pomp ? Dat wordt een tering herrie als die allemaal draaien.
We zijn ondertussen met zoveel mensen. Als we allemaal hout waren blijven stoken hadden we geen hand meer voor ogen gezien. Maar ondertussen zijn we op het punt gekomen dat ons huidig energie systeem ook niet meer voldoet. Het klimaat geeft steeds vaker een waarschuwing.
Lucht/Water Warmtepompen en Lucht/Lucht Warmtepompen (Airco’s) maken inderdaad geluid maximaal 45 decibel overdag en 40 nachts, net als een koelkast. Water/Water, Grond/Water Warmtepompen die staan gewoon binnen en geven buiten geen geluid maar zijn ook een stuk duurder.
Ook zijn er nog altijd veel auto’s met een brandstof motor die door de straat rijden en een maximaal geluid van 81 decibel maken.
Stilte is een luxe tegenwoordig. Suggestie: muren goed isoleren en triple glas. Ohh ja ook vliegen gordijnen natuurlijk, want het gezoem van een mug is ook 40 decibel :D.
Nieuwe technieken ontwikkelen om leven op 100m2 per persoon ‘leefbaar’ te houden?
De beste energie is nog altijd de energie die je NIET nodig hebt… 😉
Subsidie voor hen die genoegen nemen met 50m2.
Het echte probleem is dat we met teveel mensen op deze aardbol zijn. Kort eerst maar eens op kinderbijslag / kindgebonden budget e.d. iig van kind 3 oid.
Stoppen met fokken. Beginnen aan kinderen is per definitie een egoistische daad. Tijd om te bezinnen eer men gaat beginnen.
Dan is de aarde al snel leeg. Voordeel is dat jouw eventuele nazaten er nooit zullen zijn. Toch nog een zonnige toekomst voor niemand.
Begin eens met bezinnen voor je weer wat stompzinnigs eruit kwakt en plant je vooral niet voort. Zoek geen hulp achter je gulp.
Ik plant me niet voort. Dat is een bewuste keuze.
Met fokken bedoel ik sociale minderheden die er gewoon nog een kind bij nemen voor de toeslag, niet reproductie in z’n geheel. Sorry als dit op jou slaat, het is onbedoeld.
Was een goede raad aan jouw ouders geweest.
Rancune:
1) Bitter gevoel 2) Bitterheid 3) Geheime vijandschap 4) Haat 5)
Haatdragendheid 6) Haatgevoel 7) Hekel 8) Maatregel 9) Octium 10)
Opgekropt haatgevoel 11) Opgekropte haat 12) Opgepropte haat 13) Ruzie
14) Tegenzin 15) Verbittering 16) Wraak 17) Wraakzucht 18) Wrok
Wat een energie om je bestaan te rechtvaardigen, vergeefse energie wel te verstaan.
Iedereen is hier inhoudelijk bezig. Waarom jij niet?
Inderdaad 50m2 per persoon, elke m2 meer flink belast.
De overheid / gemeente moet dan ook meewerken aan huizen splitsen. Om te voorkomen dat de vastgoed elite hier nog rijker van word verplichten we bij een “split verbouwing” het huis dan direct te laten voldoen aan de nieuwbouw standaard zodat er vervolgens kleinere energie efficiënte woningen komen die betaalbaar en toekomst bestendig zijn. Tis maar een idee.