Petra, 60 jaar, werkt in het speciaal onderwijs in Roermond. Daar verzorgt ze de catering samen met leerlingen. Zo leert ze hun het vak horeca. Dat ze veel kennis heeft van horeca komt goed uit voor haar taak binnen de organisatie van Lopen voor Hoop. Want voor deze dag organiseert ze samen met haar commissie alles wat er bij het horecagedeelte komt kijken. Petra: “Het koffiepunt, drank, de tap, zorgen dat mensen overdag iets kunnen eten. Daar zorgen wij voor”.
Petra is de organisatie ingerold. “Ik woon nog geen 5 jaar in Weert. Mijn partner Eric Biemans, helaas overleden, zat in 2015 al in de organisatie, hij deed het facilitaire stuk. Ik was toen een van de vrijwilligers. Hij zei ‘jij kan dat ook, organiseren’. En zo ben ik in 2018 bij de organisatie gekomen”.
De organisatie van Lopen voor Hoop bestaat uit 16 personen. Binnen de organisatie heeft iedereen zijn verantwoordelijkheid. “Ik doe de catering, iemand anders regelt de vrijwilligers, weer iemand anders doet de financiën enz. Er zijn verschillende commissies en samen maken we er één geheel van”. En dat is wat Petra zo fijn vindt aan deze groep. Want behalve dat ze zich inzet voor een goed doel, heerst er een echt ‘wij-gevoel’ binnen de club. “Je doet het samen. Het geeft zo’n goed, warm gevoel. Ook op de dag zelf hangt er zo’n fijne sfeer”.
Lopen voor hoop is een evenement waarbij er 12 uur lang gelopen wordt door teams, voor twee goede doelen. Dat zijn het Toon Hermans Huis en Stichting Kankeronderzoekfonds Limburg. Teams kunnen zich inschrijven en het inschrijfgeld gaat naar de goede doelen. Evenals eventuele andere opbrengsten van zelfgemaakte spullen die ze verkopen op de braderie die dag. De opbrengst gaat 100% naar de goede doelen. Petra: “Veel onkosten van het evenement worden gedekt door sponsoren. Dat zijn er enorm veel! Het is echt met Weert, voor Weert”. De organisatiekosten worden door de hoofdsponsor “Ronde Tafel 146 Weert“ gedekt.
Alles vindt plaats rondom Sporthal Aan de Bron en het gebouw van PSW. Deze laatste speelt een belangrijke rol in het verhaal. “Van PSW mogen we ruimtes gebruiken voor de vergaderingen in aanloop naar het evenement. Tijdens het evenement stellen zij ook ruimtes ter beschikking. Bijvoorbeeld voor het vullen van de kaarsenzakken die worden aangestoken tijdens het evenement. Daarnaast is er een speciaal programma voor eregasten, mensen die momenteel kanker hebben of het gehad hebben. Dat vindt plaats in de kantine van PSW. En cliënten en medewerkers van PSW helpen ook mee tijdens het evenement”.
Petra is ook vrijwilliger bij de wandelvereniging in Weert waar ze vaker wandelroutes voor uitzet. Best een druk schema omdat ze ook nog werkt. “Je moet iets doen maar je krijgt er veel voor terug. Je inzet wordt zó gewaardeerd en je gaat ergens bij horen. Ik was een vreemde toen ik in Weert kwam wonen. Ik kende niemand. En als ik nu door de stad loop kom ik veel mensen tegen die ik ken”.
Lopen voor Hoop vindt plaats op zaterdag 2 juli, tussen 11.00 en 23.00 uur bij Park Aan de Bron. Kijk op www.lopenvoorhoop.nl voor meer informatie.
Dit interview is onderdeel van een reeks interviews die Punt Welzijn in 2021 en 2022 maakt in het kader van de campagne Mensen Maken Weert en Nederweert. Alle verhalen lezen? Kijk dan op www.puntwelzijn.nl/mensenmaken. Wil jij je ook vrijwillig inzetten of weten waar jouw vrijwilligerskracht ligt? Kijk dan op www.puntwelzijn.nl/socialemarktplaats.