Verschillende leden, waaronder Jac Koppen en de broers Eric en Ludo Koppen, hebben dit jaar de bermen van hun akkerland bezaaid met een mix van bloemenzaadjes. Daardoor staan er nu verschillende soorten fleurige bloemen, in alle kleuren en maten. “Goed voor de insecten, de bestuiving van groenten- en fruit en het ziet er ook nog eens gezellig uit”, aldus Jac. ‘De fleurige bloemenbermen zijn dus goed voor zowel de natuur als de mens.”
Je kent het wel: je rijdt langs akkers en ziet enkel gewassen of gras staan. Veel groen, maar dat ziet er vaak niet heel fleurig uit, toch? Voor de bermen van het land van boeren Jac en Ludo is dat nu verleden tijd. Beide boeren verbouwen onder meer uien, wortelen, suikerbieten en aardappelen en hebben een paar maanden geleden hun bermen bezaaid met de bloemenmix. De eerste bloemen zijn onlangs uitgekomen. “Ze bloeien in verschillende fases”, zegt Ludo. “Dat zorgt er de hele zomer lang voor dat verschillende soorten de bermen verrijken.”
Ecologisch bermbeheer
Dat het er gezellig uitziet, is niet de enige reden waarom de bermen met bloemen zijn bezaaid. De boeren doen hiermee namelijk aan ecologisch bermbeheer, om het voortbestaan van insecten te bevorderen. Want het aantal insecten is de afgelopen jaren flink afgenomen. Met de bloembermen creëren ze een veilige haven voor insecten, die zich hier nestelen. Een groot deel van de insecten is op haar beurt weer goed voor het bestuiven van groente- en fruit op het land van de boeren. “Het is een win-win situatie”, legt Ludo uit. “De insecten zijn zeer belangrijk voor de bestuiving van de verschillende groente- en fruitplanten, zoals de pompoenen. Je hebt namelijk mannelijke- en vrouwelijke planten, die los van elkaar staan en bevrucht moeten worden. Bij bestuiving komt het stuifmeel van de ene bloem op de stamper van een andere bloem doordat dit aan de insecten blijft kleven en zo wordt verspreid. De bestuiving leidt vervolgens tot zaad- en vruchtvorming; insecten zijn dus onmisbaar.”
Bespreekbaar maken
In de gecreëerde bloemenbedden leven insecten die zowel een positieve als negatieve invloed hebben op de gewassen. “Veel insecten zijn natuurlijke vijanden van andere insecten”, zegt Ludo. “Zo eet het lieveheersbeestje de bladluis op die onze ‘eerpel’ aantast. De insecten hebben op deze manier een positieve uitwerking voor ons.” De boeren gebruiken ook gewasbeschermingsmiddelen tegen ongedierte. Volgens Jac denken veel mensen onterecht dat boeren alle insecten bestrijden met deze middelen. “We gebruiken juist middelen die alleen de beestjes bestrijden die onze gewassen ruineren. Het overgrote deel blijft gewoon leven.”
Aantrekkelijk platteland
Om de bloemenbermen te realiseren, heeft Ludo 2.000 m2 bermoppervlakte bezaaid en Jac 1.000 m2. Deze oppervlakten kunnen zij nu niet gebruiken om groente, fruit of zaden te verbouwen. “We lopen wat inkomsten mis want de oppervlaktes leveren ons niet direct geld op”, zegt Ludo. Daarnaast hebben zij het zaaien van de bloemen zelf verzorgd en stoppen ze tijd in het onderhoud van de bloemen. Dat doen ze met liefde en plezier. “We werken graag aan initiatieven zoals deze mee”, zegt Jac. “Het platteland moet namelijk aantrekkelijk blijven. Niet alleen voor ons, maar ook voor insecten en voorbijgangers. De Kievitspeelweg behoort tot een populaire fietsroute, dus we willen dat mensen die langfietsen kunnen genieten van het fleurige aanzicht.”
Zaadmengsels gemeente Weert
De gemeente vindt het belangrijk dat boeren tegemoet worden gekomen en heeft daarom al het zaadmengsel vergoed aan de boeren. Daarnaast zaaien de Weertse boeren niet alleen op hun eigen akkers, maar ook op de grond van de gemeente. Leden Wilbert Mans en Giedo Indenkleef hebben voor de gemeente nog een veld gecreëerd van 1.100 m2. De heren hebben het zaaibed klaargemaakt en het zaadmengsel ingezaaid. “Het is mooi dat we als Boeren van weert op deze manier met de gemeente samen kunnen werken”, zegt Ludo.
Open en transparant
Jac hoopt dat als mensen vragen hebben over zijn bedrijf, ze naar hem toekomen. “Wij willen gewoon onze boterham verdienen en vinden het fijn als mensen vragen ‘hoe’ of ‘waarom’ we iets doen.” Daar is ook Ludo het mee eens: “We zijn geen fabriek waar alles achter gesloten deuren plaatsvindt. We kunnen alles bespreekbaar maken en vinden het leuk als mensen naar ons toe komen of aanspreken in het dorp. We geven meer dan graag uitleg over onze werkwijze.”
Boeren van Weert
Dit artikel maakt deel uit van een reeks over de Boeren van Weert. Dit is een initiatief van lokale Weerter landbouwers en veetelers die graag willen laten zien wie zij zijn, wat ze doen en hoe ze maatschappelijke uitdagingen ombuigen in kansen.
Meer informatie: www.boerenvanweert.nl
Een mooie manier om te verklaren waarom de gemeente minder geld uitgeeft aan groenonderhoud. En voor de verkeersveiligheid (zicht op b.v kinderen uit zijwegen) hoef je dit ook niet te doen. En dan aan de andere kant zeggen dat ze problemen hebben met het zeer snel opkomen van onkruid..
inspraak zonder inzicht leidt tot…
Onkruid bestaat niet. Puur een definitie.
Gewoon voor jouw algemene kennis als politicus over het groenonderhoud in Weert. Loop eens van Heiligenberg naar Ravenburg over de stoep rechts van de parkeerplaatsen en let eens op hoeveel tegels volledig bedekt zijn met groen dat geen onkruid mag worden genoemd. En loop eens over het wandelpad in het “park” naast de geluidswal langs de ringbaan Noord. Vroeger speelden daar kinderen maar door de brandnetelvelden kan dat gewoon niet meer. En ik weet dat ook in andere wijken het onderhoud van het groen zeer ver achterblijft bij b.v. het centrum en het stadspark. Tenzij er een straatprijs wordt gewonnen want dan moet er zelfs ’s nachts worden doorgewerkt om alles netjes in orde te maken. Ik zou zeggen politiek, stop eens voor zo’n 10 jaar met prestigeprojecten en spendeer dat geld in het tegengaan van het verloederen van wijken.
Je maakt van een mug een olifant. Je begint bij “achterstalling grondonderhoud” en eindigt bij “het verloederen van wijken”.
Ik woon zelf op de Graswinkel. Een wijk die door sommigen als prachtig wordt ervaren, en door anderen als ‘ghetto’ wordt bestempeld. Schoonheid zit in het oog van de imker.
Tijdens een wandeling over het fietspad langs randweg oost/zuid werd ik laatst geschampt door een of ander plantje. Zag later die dag het resultaat op m’n enkel. Ik kan nu een brief schrijven naar de minister die begint met achterstallig groenonderhoud en eindigt met het feit dat we de gulden terug willen, of ik loop 10cm minder dicht langs de berm om een soortgelijke situatie te voorkomen.
beauty is in the eye of the bee-holder? I just saw what U did there…?! Groetjes vanuit de Graswinkel..