Expositie ‘Outsider Art’ in Theuniskapel

2 min. leestijd

Kunsthal Weert heeft een bijzondere expositie kunnen samenstellen uit de collectie van het Bureau voor Naïeve Kunst, bestaande uit tekeningen van mensen met een verstandelijke beperking of een vorm van autisme.

Ze zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden, omdat de eerste groep vergelijkbaar is met de ontwikkeling van de kindertekening en de tweede vaak een fotografisch geheugen demonstreert in zeer complexe kunstwerken.

In 1945 begon de Franse kunstenaar Jean Dubuffet niet alleen kunst van psychiatrische patiënten, maar ook ander authentiek, ongeschoold, origineel en niet cultureel bepaald werk te verzamelen. Hij noemde het ‘Art Brut’ en zijn geweldige verzameling is nog steeds te zien in Musee de l’Art Brut te Lausanne.

De Engelse kunstgistoricus Roger Cardinal schreef zijn boek over hetzelfde onderwerp in 1972 en noemde het ‘Outsider Art’, omdat hij vreesde dat een boek met de titel Árt Brut I in Engeland niet gekocht zou worden.

In Nederland kreeg de Outsider art een enorme opleving in de activiteitenbegeleiding van verstandelijk gehandicapten. Pionier op dit gebied was Max Timmermans, die in 1894 zijn boek Ík ben een artiest’ schreef. Ateliers en galeries van zorginstellingen schoten als paddenstoelen uit de grond. De erkenning van dit werk als kunst kreeg vorm met de tentoonstelling ‘Zonder omweg’ in het Singermuseum te Laren, die massaal bezocht werd.

De expositie in de Teuniskapel toont niet alleen kunstwerken, maar ook een uitgebreide leestafel en een aantal handgetekende droomboeken van Mies van der Perk (83) uit Rotterdam. De Teuniskapel is op beide dagen (3 en 4 september 2022) open van 11-17 uur.

De toegang is gratis.

Meer informatie

Deel dit bericht
Geef reactie