Budel-Dorplein – Nyrstar’s zinksmelter in Budel-Dorplein wordt vanaf 1 september 2022 tot nader bericht in care and maintenance geplaatst. Dit als reactie op diverse externe factoren die een impact hebben op de bedrijfsvoering, zo laat het bedrijf weten. De situatie zal voortdurend worden geëvalueerd. Je kan daarbij denken aan de hoge energiekosten.
De nominale capaciteit van Nyrstar Budel is [315ktpa] zink, maar de smelter draait al sinds het vierde kwartaal van 2021 op gereduceerde capaciteit. De Nyrstar fabrieken in Balen (België) en Auby (Frankrijk) blijven op deels gereduceerde capaciteit opereren, zoals vorig jaar al aangekondigd, en hun productie voortdurend aanpassen.
Er zijn geen ontslagen gepland als gevolg van de care and maintenance status. De taken van medewerkers worden herzien en geconcentreerd op onderhoud, opleiding en andere essentiële activiteiten.
De aankondiging van vandaag volgt op overleg tussen het management van Nyrstar en de ondernemingsraad van het bedrijf.
Nu heeft Nyrstar de tijd……om de enorme giftige Jarosiet bassins op te ruimen…!
Al meer dan 15 jaar liggen aan de noordzijde van de fabriek 250.000 ton..! Giftig Jarosiet opgeslagen….deze zijn afgedekt met zonnepanelen. Rondom de bassins zijn grondwater meetpunten, om eventueel lekkage op te sporen.
Maar uiteindelijk moet dat toch een keer opgeruimd worden……of worden toekomstige generaties daar mee opgescheept.
Ik denk dat er meer aan de hand is, bv ruzie tussen bedrijfsleiding en aandeelhouders, en de bedrijfsleiding op ramkoers ligt.
Tien jaar geleden heb ik, als werknemer, ook voor zo’n soortgelijk situatie gestaan. Al het bedrijfsvermogen bleek (later) overgeheveld naar diverse holdings en uiteindelijk was er niets meer om ons loon te betalen. De dag dat we (de collega’s en ik) met onze spullen aan de poort stonden om het failliete bedrijf (wegens extreem hoge loonkosten) te verlaten, kwam een bus met (goedkope) Poolse werknemers het erf op rijden.
Het desbetreffende bedrijf bestaat nog steeds en ook nog onder de zelfde naam (afkortingen) en op de zelfde plaats.
Dat maakt nog eens extra wrang voor jullie. Maar idd men trekt sneller een blik Polen open .
Dit gaat Klimaat minister Jetten ongetwijfeld uitleggen als ‘energiebesparing’ terwijl het keiharde economische impact heeft. Door gereduceerde productie zullen prijzen nog verder stijgen en het bedrijf kan deze “care and maintenance” status natuurlijk niet lang vol houden.
Dit wordt gewoon veroorzaakt door beleid, door politieke keuzes. We zwemmen in het Gronings gas maar weigeren het te gebruiken. Dit kabinet is gewoon stap voor stap bezig dit land moedwillig economisch aan het vernielen. Het liefst hebben ze dat alle boeren en industrie verdwijnen dat hebben we alle klimaat en stikstof doelstellingen ineens behaald tot ze er achter zullen komen dat het land niet kan draaien op alleen flits bezorgers
Gas is in NL eerder duurder dan goedkoper geweest dan onze buurlanden. Dat we gas hebben wil niet zeggen dat energiekosten laag zijn.
Helaas zijn alle gas opbrengsten opgebrast aan hobby’s van onze kabinetten. Hadden ze maar een voorbeeld genomen aan Noorwegen….
Je kan het maar een naam geven