Met de campagne Slim in Crypto wil het ministerie van Financiën jongeren informeren over de risico’s van crypto’s. Met korte video’s op YouTube, Snapchat en Twitch worden jongeren gewezen op valkuilen en te mooie verwachtingen.
De campagne, bedoeld voor jongeren van 13 tot 25 jaar, wordt ondersteund door de website www.slimincrypto.nl. Daar is informatie en uitleg over crypto’s te vinden. Hoe weet je of een crypto-aanbieder betrouwbaar is? Is het verstandig om met geleend geld in crypto’s te gaan en hoe weet je eigenlijk wat je koopt? Deze en andere vragen worden beantwoord op de website.
Het doel van de campagne is om ervoor te zorgen dat jongeren goed geïnformeerd en voorbereid zijn als zij crypto’s kopen, bijvoorbeeld op het risico dat zij snel geld kunnen verliezen. Die kans is groot vanwege de volatiele prijs van crypto’s. Maar ook omdat er veel oplichtingspraktijken plaatsvinden en misinformatie over crypto’s rondgaat op sociale media.
Ook jongerenplatform FunX haakt aan en zal met haar platform aandacht besteden aan de do’s en don’ts rondom crypto’s.
Crypto’s winnen aan populariteit onder jongeren. Maar vaak ontbreekt het hen aan goede informatie en baseren ze hun aankoop op het advies van financiële influencers op sociale media.
Crypto’s zijn zeer volatiele en daarmee risicovolle producten. Hun waarde wordt niet gedekt door een onderliggende waarde en de koers kan behoorlijk fluctueren. Door die schommelingen kun je je geld snel verliezen. Vooral op sociale media worden jongeren ‘gelokt’ door zogenaamde ‘finfluencers’ om in te stappen in crypto’s maar worden ze niet gewezen op de risico’s.
“Crypto’s zijn zeer volatiele en daarmee risicovolle producten. Hun waarde wordt niet gedekt door een onderliggende waarde en de koers kan behoorlijk fluctueren. Door die schommelingen kun je je geld snel verliezen.”
Hebben ze de laatste tijd al eens gekeken naar de euro?
Ja. Die is een stuk minder volatiel en risicovol. Je kan geld verliezen, maar minder snel.
De crypto markt is de ouderwetse “contant geld” markt, maar dan op steroiden zodat een bank niet 20 jaar moeite moet doen om je financieel leeg te trekken. Met crypto lukt dat wel in een weekendje.
Minder snel? Heb je de inflatie van de laatste paar maanden eens bekeken? Bovendien betekent volatiel dat het omlaag én omhoog gaat. De euro, en de dollar trouwens ook, gaan alleen maar omlaag.
Trouwens, de euro wordt ook nergens door gedekt en het is voor 99% ook digitaal geld.
Net zoals met aandelen, ETF’s, forex etc zul je met crypto gewoon een beetje moeten opletten waar je het in stopt. Als je gewoon Bitcoin koopt en aanhoudt ga je op langere termijn echt wel omhoog met je investeringen. Dat kan ik van de euro niet zeggen.
Sowieso, als je snel van je geld af wilt zijn er leukere dingen om het aan uit te geven dan crypto.
Ik zou dan ook nooit een campagne van de overheid over crypto vertrouwen, crypto is tenslotte opgezet om decentraal buiten de overheid om te kunnen werken. Dit klinkt dan ook weer als de zoveelste truc van die overheid om crypto onder de duim te kunnen houden.