Lezing: Plastic soep, ooit komt het op je bordje

Algemeen Uitgaan Weert Reageer 2 min. leestijd

In onze oceanen drijven vijf vuilnisbelten met kunststofafval. Deze “plastic soep” is een bedreiging voor al het leven in de oceanen. Het is dus van belang om te onderzoeken hoe dit kan worden opgeruimd. Hierover wordt binnenkort een lezing gegeven in het Natuur- en Milieucentrum in Weert.

Jarenlang was het bestaan van de plastic vuilnisbelten nauwelijks bekend. Ze liggen ver van drukke scheepvaartroutes en zeilers mijden deze gebieden omdat er weinig wind is. Oceanograaf Charles Moore ontdekte de grootste afvalberg in de Grote Oceaan per ongeluk toen hij er in 1997 doorheen zeilde.

De drijvende plasticdeeltjes lijken sterk op plankton, waardoor ze vaak worden opgegeten door kwallen. Op die manier komen ze in de voedselketen terecht. In monsters genomen in 2001 bleek de concentratie plasticdeeltjes in de plastic soep groter te zijn dan de concentratie plankton. Veel plasticdeeltjes komen via de voedselketen terecht in de magen van vogels en dieren, waaronder zeeschildpadden, en de zwartvoetalbatros. De gevolgen hiervan verschillen van vergiftiging tot verstoring van de hormoonhuishouding bij deze dieren.

Arend Bolt, specialist afvalverwerking en -recycling, die vroeger bij het afvalwerkingsbedrijf Van Gansewinkel werkte, houdt zich al jarenlang bezig met deze problematiek. Hij verzorgt vaker lezingen over dit onderwerp. In 2010 nam hij deel aan de Beagle-reis, een Nederlands-Vlaams televisie- en internetproject van de VPRO in samenwerking met Teleac en Canvas. Tijdens deze expeditie werd door hem in de Indische Oceaan onderzoek gedaan naar plastic vervuiling.

In zijn lezing gaat hij in op de gevolgen en nadat het mechanisme en de oorzaken van plastic soep zijn verkend worden de laatste stand van verschillende oplossingsrichtingen besproken.

Praktische informatie

  • Lezing: Plastic soep, ooit komt het op je bordje
  • Spreker: Arend Bolt
  • Datum: Dinsdag 11 oktober om 19.30 uur
  • Plaats: Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4, Weert
  • Toegang: Gratis
Deel dit bericht
Geef reactie