‘Champignons plukken is mijn passie geworden’

6 min. leestijd

Ellie en Henk van Roij (beiden 59) zijn champignontelers, gespecialiseerd in biologische paddenstoelen. Daarnaast runt Henk nog een arbeidsbemiddelingsbureau én zit hij in het management van een paddenstoelenkwekerij in Innsbruck.

Eerste kennismaking

Het tweetal leerde elkaar kennen in Nederweert, tijdens een avondje stappen. “Dat was zo’n 42 jaar geleden”, zegt Ellie. “Ik kwam vanuit Someren en hij uit Tungelroy, in de kroeg raakten we aan de praat. Henk gaf direct aan dat hij champignonkweker zou worden, dat wist hij al vanaf zijn 11e. Zijn interesse is opgewekt door zijn vader, en een oom die een champignonkwekerij had. ‘Als je het niks vindt, dan heb je pech’, was zijn boodschap”, lacht Ellie, die destijds zelf eerst coupeuse was in een naaiatelier in Someren. “Ik besefte dat als ik bij Henk wilde blijven, ik moest kijken of het werken in de champignons bij mij zou passen.” 

Henk ging nog naar school en daarnaast leerde hij het vak bij ome Harrie. Om te kijken of dit leven bij haar paste, begon Ellie ook al snel met het plukken van champignons in het weekend bij ome Harrie. “Ik werd meteen in het diepe gegooid”, herinnert ze zich nog.” Zijn familieleden hebben altijd eigen bedrijven gehad en weten van aanpakken, dus ik mocht meteen flink aan de slag.” Spijt van haar keuze heeft ze nooit gehad. Ellie is niet meer teruggegaan naar haar oude beroep en werkt nog altijd met veel plezier in de champignons. “Het is een hobby van mij geworden, een passie zelfs. En van mijn passie heb ik mijn werk mogen maken.” 

Vier jaar na hun eerste kennismaking heeft het stel hun eerste bedrijf gestart: de champignonkwekerij. Later hebben ze zich gespecialiseerd in de bio-champignons. “In die tijd was er veel concurrentie”, zegt Henk. “In Nederland waren 867 champignonkwekerijen toen we begonnen en het merendeel was gevestigd in de omgeving, tussen Kerkdriel tot Maastricht. Vandaar dat we de keuze maakten om ons te spitsen op een specifiekere markt. Door de jaren heen is het bedrijf steeds meer uitgegroeid, we hebben er meer teeltoppervlakte bijgekregen en zijn groter geworden. Ik ben destijds begonnen met ongeveer een derde van wat we nu hebben. Nu produceren we 15.000 kilo per week.” 

Andere bedrijven 

Paddenstoelen zijn vandaag de dag eigenlijk een beetje een uit de hand gelopen hobby van Henk geworden. Zijn grootste inkomstenbron is namelijk zijn arbeidsbemiddelingsbureau, waarvan het kantoor aan huis ligt. Ellie: “In 1998 hadden we zelf te weinig personeel, dus is Henk mensen van buitenaf gaan vragen. Zo is op een gegeven moment het balletje gaan rollen. Hij is niet alleen voor ons, maar ook voor andere bedrijven personeel gaan werven uit zowel binnen- als buitenland en uiteindelijk officieel een eigen bedrijf hierin gestart, waarvoor we inmiddels bijna driehonderd mensen aan het werk hebben in verschillende sectoren zoals food, agrarisch, metaal, zorg en logistiek.”

Henk zit ook nog in het management van een champignonkwekerij in Innsbruck. Ellie: “De eigenaresse en haar man waren startende met hun bedrijf en kwamen via via in contact met Henk, omdat ze personeel zochten. Inmiddels werken ze nauw samen, vooral op het gebied van personeel en productie. Henk gaat gemiddeld twee keer per maand naar Innsbruck om daar samen met de eigenaresse de kwekerij te leiden. Hij traint medewerkers en zorgt dat ze op niveau komen. Inmiddels zijn de champignons hier in Tungelroy volledig mijn afdeling”, zegt Ellie.

Vrije tijd 

Ellie en Henk hebben zelf geen kinderen. Om toch wat extra gezelligheid thuis te hebben, woont er sinds dit jaar een exchange student van Travel Active bij hen. Het stel heeft in de tuin een guesthouse, dat van alle gemakken is voorzien. Hier verblijven de studenten gedurende de periodes dat zij in Weert college volgen. Henk: “We vinden het hartstikke gezellig als er studenten komen en zijn tegelijkertijd ook blij dat ze niet letterlijk bij ons in huis zitten. Iedereen heeft immers weleens een slechte dag en ik denk dat je het dan niet lang volhoudt met elkaar. Deze oplossing is ideaal.” Voorheen verbleef er een meisje uit Brazilië bij de familie Van Roij en sinds kort is er een studente uit Italië in Tungelroy. Henk en Ellie behandelen de studenten graag alsof het hun eigen kinderen zijn. Ellie: “Henk en ik gaan er graag met hen op uit. We laten hen een bucketlist maken om samen uitdagingen aan te gaan, maar een terrasje pakken of met de mountainbike weg hoort daar ook bij.”

Ellie en Henk zijn blij met de extra gezelligheid rondom hun huis. Zo is hun eerste exchange student zelfs mee op vakantie geweest naar Ibiza. “Dat is onze favoriete vakantiebestemming”, zegt Ellie. “Het liefste gaan we er twee keer per jaar naartoe.” Ellie en Henk laten graag anderen meegenieten van hun successen. Volgend jaar worden ze beiden zestig jaar. “We houden van feesten en daar willen we onze naasten van mee laten genieten. Dat siert ons, zeggen anderen. En als we anderen zien genieten, dan worden wij daar gelukkig van. Dus dat doen we met liefde.” 

Boeren van Weert

Dit artikel maakt deel uit van een reeks over de Boeren van Weert. Dit is een initiatief van lokale Weerter landbouwers en veetelers die graag willen laten zien wie zij zijn, wat ze doen en hoe ze maatschappelijke uitdagingen ombuigen in kansen.

Meer informatie: www.boerenvanweert.nl

Deel dit bericht
1 reactie