Door de hoge energiekosten en de toenemende prijzen in de winkels zijn steeds meer mensen uit Weert, Nederweert en Budel genoodzaakt een beroep te doen op de Voedselbank.
De afgelopen maanden is dat aantal met zo’n 15 tot 20 procent gestegen, zo laat Ria Zincken, voorzitter van de Voedselbank Weert, ons weten. “Normaal hebben we 3 à 4 aanvragen per week. De afgelopen maanden zijn dat 15 tot 20 personen per week die om hulp vragen”.
Nieuwe soort groep
Om in aanmerking te komen voor hulp van de voedselbank moet je aan bepaalde eisen voldoen. Er wordt onder andere gekeken naar wat mensen overhouden voor eten en kleding nadat alle vaste lasten zoals huur, energie en verzekeringen betaald zijn. Het is opvallend dat de laatste weken ook mensen aankloppen die gewoon een baan hebben of in de AOW zitten. “Die groep redde zich altijd zelf. En nu zie je dat ook die groep hier aanklopt”, aldus Zincken.
Licht aan het einde van de tunnel?
De Voedselbank Weert voorziet zo’n 800 mensen wekelijks van voedselpakketten. In Weert gaat het om ongeveer 165 gezinnen en alleenstaanden, in Nederweert zijn dat er 20 en in Budel is dat aantal ongeveer 25. Door aflopende energiecontracten en nog steeds toenemende prijzen verwacht Zincken niet dat deze aantallen gaan dalen. Ziet ze op korte termijn licht aan het einde van de tunnel? “Er is altijd licht maar ik denk dat het wel even zal duren voordat de grote groep dat licht gaat zien”.
Vrijwilligers
Niet alleen de cliënten van de Voedselbank hebben problemen. Ook de voedselbank zelf heeft “uitdagingen”, zoals de voorzitter ze noemt. Het aantal vrijwilligers is de afgelopen tijd afgenomen. “Steeds meer mensen gaan aan het werk, gelukkig! … Wij zijn echt op zoek naar een nieuwe groep vrijwilligers die ons kunnen helpen”. Met name is de voedselbank op zoek naar chauffeurs en mensen die de voedselpakketten kunnen klaarmaken.
Minder producten
“Een andere uitdaging is dat wij steeds minder producten gedoneerd krijgen vanuit de supermarkten uit onze omgeving”. Volgens Zincken ligt dat aan het feit dat winkels steeds meer doen tegen voedselverspilling; “Dat is natuurlijk super dat ze dat doen. Maar dat wil wel zeggen dat wij steeds minder krijgen”. Op het vlak van het binnenhalen van voedsel is er dus ook flink wat werk aan de winkel voor de voedselbank.
Informatie
Wil je meer informatie over de voedselbank. Kijk voor o.a. de eisen die er gesteld worden bij hulp, vacatures en de mogelijkheden om te doneren op: www.voedselbankweert.nl.
In deze video nemen we een kijkje bij de de Weerter Voedselbank en vertelt voorzitter Ria Zicken ons alles over de ‘uitdagingen’ waar haar organisatie voor staat: https://youtu.be/5bwelYbro9U
Het is natuurlijk een schande dat in het Rutte/Kaag Nederland nog voedselbanken bestaan. Woorden als ‘gaaf, welvarend, rijk’ verliezen hun betekenis. Een Minister van Armoede zegt veel als zo iemand al nodig is en verder toch geen inhoud blijkt te hebben. Onze regering is rijk, rijk aan valse beloftes, sociale afbraak en besluiteloosheid.
Miljarden euro zijn er uitgegeven, verkwanseld en besteed, besteed aan verkeerde doelstellingen, stokpaardjes. De Nederlander wordt vergeten, zoek het maar uit en zeur niet.
Een statushouder is ondertussen beter af wiens enige verdienste het vluchten is en verder teren op ons sociale stelsel waar de werkende Nederlander een leven lang belasting voor betaald en er bekaaid van afkomt met toch nog noodgedwongen de gang naar een voedselbank.
Dat zo een organisatie afhankelijk van vrijwilligers het moeilijk krijgt door personeelsgebrek en goederendonaties is triest en treft de hiervan afhankelijke mensen hard in hun bestaan. Maar zoals Zincken schetst een betaalde baan heeft voorrang in bestaanszekerheid en ook dit zal meer ,organisaties treffen die afhankelijk zijn van vrijwilligers.
Optioneel zou een gemeente mensen die een bijstandsuitkering ontvangen, zonder baan,kunnen verplichten vrijwilligerswerk te verrichten.
Men zou zelfs voor de paketten vd voedselbank een kleine vergoeding kunnen vragen, ver onder de winkelprijs.
Mensen met een Bijstandsuitkering zijn verplicht te werken.
Ik werkte 4 dagen x 8 uur = 32 uur voor mijn Bijstandsuitkering, eerst bij de Risse.
Via de Risse ben ik bij een bedrijf uitgeleend, om zogenaamd werkervaring op te doen (na 30 jaar gewerkt te hebben). Bij dit bedrijf heb ik een jaarcontract gekregen, wat in mei afloopt en ik waarschijnlijk niet kan blijven (en na een veel lagere WW als vorige keer, weer terug in de bijstand kom).
Ook jammer dat al deze functies vrijwillig zijn. Ik kan best een paar uur per week wat doen. Maar niet dagelijks of hele dagen. Vrijwillig heb ik keuze uit diverse banen. Betaald niets. Terwijl betaald mij wel zou helpen in deze moeilijke tijden.
En ik denk dat ik daarmee niet de enige ben.
Ik vind het oprecht sneu voor je maar waarom kan je geen betaald werk vinden als er overal een tekort is aan personeel?
Zie het niet als verwijt maar gewoon een vraag omdat ik het niet begrijp.
omdat ze blijkbaar alleen maar mensen willen voor 8 uur per dag.
En dan ook nog op zijn minst voor 24 uur.
Dagdelen lijkt niet te bestaan tegenwoordig.
Ik had ook gehoopt dat met zoveel mensen te kort dat zou veranderen.
Ja horeca of schoonmaak bieden dat wel aan, maar dat kan ik fysiek helaas niet.
Helder
Iedere keer als onze regering het uit hun strot krijgt dat wij in ‘een gaaf land’ leven dan bekruipt mij alweer het gevoel dat zij de binding met de werkelijkheid allang kwijt zijn.
Nederland bestaat uit modaal, 2x modaal en de rijken en een handjevol armen of armlastigen die dit natuurlijk aan zichzelf te wijten hebben. Grote onzin dit laatste.
De afgelopen tijd is over armoede genoeg geschreven, aangedragen, bemerkbaar gemaakt aan de regeringspartijen, de diverse ministers die speciaal zijn aangesteld om hier niet alleen oog en oor maar ook oplossingen moeten bieden voor schrijnende gevallen.
Nee hoor, armoede erger nog verborgen armoede vieren hoogtij en vieren is hierbij eigenlijk een verkeerde woordkeuze.
Komt er ooit een ommekeer? Niet met deze regering vrees ik die klimaat miljarden, borstklopperij, haantjesgedrag belangrijker vinden dan een simpele droge boterham.
Maart ’23 valt er wat te kiezen, of af te rekenen.
Klopt. Als men tenminste het belang hiervan onderkent. Statenverkiezingen hebben niet de aantrekkingskracht vd landelijke verkiezingen. Weert 2019 50%, Provinciaal landelijk ongeveer hetzelfde.
De bewustwording vh belang is door het steeds dalende interesse en vertrouwen in de politiek naar een onder het nulpunt gezakt.
Hopelijk weerhoudt het de kiezer niet om toch te gaan stemmen. Stemmen met dien verstande dat de huidige partijen de momentele onvrede duidelijk wordt voorgeschoteld.
We gaan het zien in maart 2023.
Dat Kiezen is mooi, van te voren gouden bergen beloven en wat er na komt kun je wel denken en zien. Dat AFREKENEN zou in deze situatie waar de Nederlanders nu in leven heel groot moeten zijn maar ik betwijfel het.