Kinderen beleven met André Kuipers een ‘heel erg gekke’ ruimtereis

2 min. leestijd

Leerlingen van verschillende groepen 7 uit Weert en Nederweert maakten donderdag en vrijdag een ruimtereis in de Spacebuzz. Dit vijftien meter lange raketvoertuig stond bij het Sparktechlab in Weert. Met een VR-bril waanden de kids zich even een echte astronaut. Twaalf minuten lang zweefden ze boven de aarde.

Mooi en kwetsbaar

“Spacebuzz is een educatieprogramma voor kinderen uit groep 7”, zo vertelt Mandy van Heyningen. Zij is ‘mission specialist’ van de Spacebuzz. “Ze beginnen in de klas met een lespakket wat is samengesteld om zich voor te bereiden op de reis die ze gaan maken … We gaan ze het overview effect laten zien want astronauten zeggen dat dat het mooiste is wat ze ooit hebben gezien”.

Rondleiding

Astronaut André Kuipers gaf de kinderen een rondleiding door de ruimte. Hij liet zien hoe mooi, maar tegelijkertijd ook hoe kwetsbaar onze aarde is. De deelnemertjes kregen een VR-bril op waarna ze aan de reis begonnen. “Het voelde allemaal heel erg echt”, zo vertelt Lennox Usry. De zevendegroeper van IKC De Bongerd uit Nederweert was onder de indruk van alles wat hij tijdens zijn ruimtereis te zien kreeg; “We zagen de maan van heel erg dichtbij. En dat voelde wel een klein beetje eng”.

Vervolg

Na de ruimtereis is het project nog niet ten einde. Op school gaan de kinderen napraten over wat ze in de Spacebuzz beleefd hebben. Ook geven de ‘Ambassadeurs van Planeet Aarde’, zoals ze zich na de ruimtereis mogen noemen, een ‘persconferentie’ voor medeleerlingen en ouders waarin ze net als echte astronauten vertellen over hun ervaringen als ruimtereiziger.

Sparktechlab

Voorafgaand aan de ruimtereis bezochten de leerlingen het Sparktechlab. Daar was een speciaal aanvullend programma samengesteld.

In deze video brengen we een bezoekje aan de Spacebuzz en zien we Lennox tijdens zijn ‘heel erg gekke’ ruimtereis. Mission specialist Mandy van Heyningen vertelt ons meer over het project en dat de maan niet van kaas is: https://youtu.be/LIFGfvFfSlw.

Deel dit bericht
2 reacties