Als een echte gastheer loopt TV-kok Jeremy Vermolen rond met plankjes gebarbecuede stukjes worst en kan het winkelend publiek zijn zelfgebrouwen bier The Wild Mill proeven. Zaterdag 5 november was hij te gast bij Wijnhuis Weert in winkelcentrum Moesel aan het Oranjeplein in Weert.
Bekende tv-kok
De sfeer is gemoedelijk. “Op tv lijkt je veel groter”, roept een enthousiaste voorbijganger. Jeremy Vermolen kan er hartelijk om lachen. “Mag ik de blond nog even proeven”, vraagt bierliefhebber Rudy Arendse. Hij woont iets verderop in de wijk Moesel. Hij kent Jeremy van het tv-programma ‘De grote Tuinverbouwing’. “Leuk om hem in het echt te zien.” Voor de kerstdagen slaat Rudy wat flesjes bier in. “Je proeft dat het geen huis-en-tuin bier is. Het heeft een krachtige smaak, maar drinkt makkelijk weg.” De voornaamste reden dat hij hier is, is dat Jeremy kookt met de barbecue. “De barbecue maakt het mannelijk. Maar naast vlees, bereidt hij er ook groenten op.”
Bier en barbecue
Op de stoep voor Wijnhuis Weert staat de barbecuewagen van Jeremy. Leon Crijns grilt de ambachtelijke worsten van Jeremy, terwijl zoon en mede-eigenaar Youri het bier inschenkt. “Op een drankenbeurs kwamen we Jeremy tegen. Zijn bieren kenden we al en we wisten dat hij vaker bier/barbecue workshops gaf.” Met het uitnodigen van Jeremy wil Youri vooral nieuwe mensen naar het winkelcentrum trekken. “Als ze de geur van de barbecue ruiken, komen ze erop af.”
Kwaliteit
Van oorsprong is Jeremy kok. Hij heeft een barbecuerestaurant gehad en brouwde hij zelf bier. “In een pannetje is het begonnen.” Als kok kon hij met de beste ingrediënten werken en dat wilde hij ook voor zijn bier. “Het zit in de kwaliteit, in de finesse.” De krachtige smaak van zijn bieren komt onder andere doordat het zeven maanden in originele Spaanse sherryvaten rijpt. Je proeft de rozijnen en krentjes. “We zoeken het niet in het extreme, maar maken bier dat lekker doordrinkt. Gewoon lekker bier waar je er nog wel eentje van wilt drinken.”
Mensen inspireren
Met de barbecue wil Jeremy mensen inspireren om met de barbecue meer te doen dan alleen een speklap of spies. “Wis je dat we op tv slechts vier keer vlees hebben gegrild en in de andere afleveringen groenten en vis? We laten zien hoe lekker gegrilde groenten eruit zien. Door het geleidelijk, niet belerend, en met veel lol en humor te doen, willen we mensen inspireren en laten zien dat het anders kan.”
TV
Volgens Jeremy is tv maken het leukste wat er is. Toch is hij nu even van de buis. Op gegeven moment maakte Jeremy drie programma’s tegelijk. “Je staat dan van ’s morgens tot ’s avonds aan.” Dat was iets te veel. Hij ging terug naar de basis, zijn passie voor barbecuen en bier brouwen. “Ik zit nu weer in mijn energie én de kans is groot dat ik weer op tv te zien ben.”
Een bijdrage van Arjanne van Voorst