Ze liggen al sinds augustus in de winkels, maar pas over een paar dagen ‘horen’ we ze te eten: kruidnoten. Of pepernoten. Of kruidnoten?
Het blijft een puntje van discussie. Er is immers geen Sinterklaasliedje waarin gezongen wordt over kruidnoten en toch zijn juist dat de ‘noten’ die door de pieten rondgestrooid worden. De naam ‘pepernoten’ hoort nu eenmaal bij Sinterklaas, ondanks dat we tegenwoordig massaal kruidnoten achteroverslaan.
Om het nog eens extra verwarrend te maken: echte pepernoten bevatten helemaal geen peper, kruidnoten wel. En zowel pepernoten als kruidnoten behoren tot de familie: pepernoten. Snap jij het nog?
Wat het iets eenvoudiger maakt, is dat pepernoten tegenwoordig steeds minder verkrijgbaar zijn. Je kunt ze nog vinden, bij HEMA bijvoorbeeld, maar dan wel tussen de tientallen verschillende soorten kruidnoten. Die we dus gewoon massaal pepernoten noemen. Of niet?
Bekijk je dit bericht via de app en wil je op de poll stemmen? Klik dan hier.
Zeiden van oudsher pepernoten 😉
Unne échte Wieërternaar….ziët..: pèpèrnoöte…..
Over taal valt (door ons) niet te twisten.
De Van Dale zegt er het volgende over:
-pe·per·noot (de; v(m); meervoud: pepernoten) 1halfrond of vierkant stukje gekruide koek, gegeten in de sinterklaastijd
-kruid·noot (de; v(m); meervoud: kruidnoten) 1half bolletje van speculaas, gegeten in de sinterklaastijd
Dus wat je ziet op het plaatje bij het artikel dient een “kruidnoot” genoemd te worden. Aangezien je een plaatje niet kan eten kunnen we enkel wat zeggen over wat we zien op de foto. Dat is een half bolletje. Aan de kleur van het object is te zien dat het ongeveer dezelfde kleur heeft als speculaas. Op basis daarvan zou je eventueel kunnen aannemen dat het object op de foto ook de smaak van speculaas heeft.
Kruidnoten (de basisvorm, dus niet met chocolade erop of iets dergelijks) zijn enkel halfrond, daar waar de pepernoot ook een vierkante vorm mag hebben.
Daarom worden kruidnoten kruidnoten genoemd, en pepernoten gewoon pepernoten.
Je mag daar natuurlijk je eigen mening over hebben, maar zolang je geen onderdeel bent van de Nederlandse Taalunie is die mening wel uitspreken even zinvol als die mening niet uitspreken.
how jong, heel verhaal..
De kans op vragen kan je verkleinen door de hoeveelheid relevante informatie te vergroten.
Kort en bondig is het devies, een grote lap tekst word al snel niet meer doorgenomen, laat staan opgeslagen 😉
Dat scheidt in dit geval het kaf van het koren.
in mijn optiek zijn de ouderwetse taai-taai-noten de pepernoten, terwijl de latere, speculaasnoten de kruidnoten zijn..
Maarja ik vind ook zwarte pieten er bij horen, ze zijn nu eenmaal zwart van door de schoorsteen kruipen
Dat gezanik met die Roetveeg-pieten zou zeer zeker niet waar moeten kunnen zijn. Wat eventuele anders gekleurde mensen er over denken is hun zorg. Wij bemoeien ons ook niet met hun culturele zaken wat dit betreft.