‘Het leuke van ondernemen vind ik om het bedrijf door te ontwikkelen’

9 min. leestijd

Ad Verkennis (54) vormt samen met zijn vriendin Gitte (48) en hun kinderen Kai (19), Rick (18) en Lieke (15) een samengesteld gezin. De familie woont aan de Rietbroek in Stramproy, op de plek waar de geboren boer Ad het levenslicht zag en opgroeide.

Met een passie voor pluimveehouderij nam hij het bedrijf van zijn ouders over. Inmiddels is Verkennis Pluimvee uitgegroeid tot een bedrijf met zes locaties in Midden-Limburg. “Ik houd ervan om iets nieuws aan te gaan.”  

Op het moment van dit interview is het niet de meest gunstige tijd om Ad te spreken. Aan de keukentafel vertelt hij terneergeslagen dat onlangs zijn pluimveebedrijf in Ospel is geruimd. “Die verdomde vogelgriep”, verzucht Ad. “Hoewel we ons aan hygiënevoorschriften houden, heeft het virus onze stal binnen weten te dringen. Ik zou niet weten hoe. Een flinke domper voor het ondernemerschap.” In totaal werden 100.000 kippen op locatie geruimd. “Terwijl er misschien maar vijftig ziek waren, waarvan vijftien overleden. De rest was gezond, dat maakt het extra pijnlijk. Je houdt er rekening mee dat het kan gebeuren, maar toch hoop je dat je niet wordt getroffen.” 

Geboren pluimveeboer 

Ad bezit in totaal zes bedrijven: drie opfok- en drie leghenbedrijven. Hij fokt zijn eigen legpluimvee op en doet dat ook voor twee opfokorganisaties: Agromix en Vepymo. De liefde voor het boerenleven en voor het werken met pluimvee is Ad er met de paplepel ingegoten. Hier in Stramproy is hij geboren en opgegroeid met een broer en zus. Zijn ouders hadden vroeger al een pluimveehouderij. Ad was de enige van de kroost die interesse had om zijn ouders op te volgen. “Sinds de dag dat ik werd geboren, wist ik dat ik het bedrijf in wilde gaan; nooit had ik een ander beroep op mijn wensenlijstje.” Toen hij nog heel jong was, kon hij op school niet wachten tot hij thuis was. “Na schooltijd ging ik thuis direct kijken waar pap was. Ik hoopte dat ik hem nog ergens met een klusje kon helpen.”  

Na de Middelbare Landbouwschool in Roermond en de landbouwschool in Horst (specialisatie: pluimvee) kwam Ad in 1989 in het bedrijf, destijds nog alleen een opfok voor leghennen. Tien jaar zat hij samen met zijn ouders in de maatschap, daarna nam Ad het bedrijf officieel over. De boer is een geboren ondernemer en zag zijn kans schoon om het bedrijf verder uit te breiden. “Op de thuislocatie heb ik – binnen de bestaande mogelijkheden van de wet en door gebruik te maken van emissiearme technieken – het bedrijf maximaal kunnen uitbreiden.”  

Pas na 2000 heeft het bedrijf volgens Ad écht stappen gemaakt. “Het is mijn drive geworden om op zoek te gaan naar mogelijkheden in de regio om nieuwe locaties over te nemen en te ontwikkelen. In de afgelopen jaren hebben we flink uitgebreid en nu, anno 2022, hebben we zes locaties met in totaal 600.000 opfok- en 300.000 leghennen.” 

Omdat de wet- en regelgeving vanuit de overheid telkens verandert, met name voor boeren die vee houden, is het voor hen een flinke uitdaging om bestaande stallen of nieuwe stallen telkens aan de eisen te laten voldoen. Hoewel Ad er niet altijd even blij mee is, haalt hij er wel uitdaging uit. “Het leuke van ondernemen vind ik juist om, binnen de kaders van de wet, het bedrijf door te ontwikkelen. Waar het stopt, dat weet ik niet: ik hoop dat wij in Nederland eens een keer de Europese lijn gaan volgen op allerlei gebieden: wetgeving, milieu en producteisen. Wij worden momenteel ingehaald binnen de EU door de ‘nieuwe’ lidstaten, waar eisen en voorwaarden veel lager zijn.” 

Focus 

Voor nu ligt de focus van Ad op het kwalitatief in orde houden van zijn bestaande bedrijven. Dit doet hij samen met een team van veertien medewerkers; zowel vast personeel als weekendhulpen. “Ik ben ontzettend blij met de mensen die bij ons werken”, zegt Ad. “Binnen het team weten we elkaar elke dag scherp te houden, dat is ook mijn doel. Zo proberen we met elkaar het maximale resultaat behalen.” 

In zijn eigen bedrijven houdt Ad zich veel bezig met de opfok. “Dat vind ik een erg belangrijke taak die zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Hier leg je de basis voor een succesvol koppel en daarnaast moet de pluimveehouder die de kip vervolgens krijgt er 1,5 jaar inkomen uit kunnen halen. Dus is het belangrijk dat we op kwaliteit niet bezuinigen en goede kippen afleveren.” Verder besteedt Ad veel tijd aan managementzaken zoals de in- en verkoop, planning en administratie. Hij heeft een druk leven, maar alles wat hij doet voor zijn eigen bedrijf, doet hij met liefde en plezier. Er is dan ook geen plek op aarde waar Ad liever is dan thuis, bij zijn eigen bedrijf. “Ik ben graag in Stramproy”, zegt Ad. “Een keer per jaar gaan we één week à tien dagen op vakantie. Het afgelopen jaar was een uitzondering: toen zijn we twaalf dagen weggeweest. Dat vond ik te lang. Het was een hele actieve vakantie in Schotland, waarbij we veel hebben rondgetrokken en op verschillende plekken sliepen. Want als ik op vakantie ben, wil ik ook zoveel mogelijk van het land zien en de cultuur proeven. Een strandvakantie waarbij je de hele dag op een strandbedje ligt te zonnen? Mij niet gezien!” 

Verder fietst en wandelt Ad graag ter ontspanning. “En dat is het eigenlijk wel”, zegt hij. “Ik verblijf gewoon graag thuis op mijn boerderij, dicht bij mijn gezin en de dieren. Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel en als er iets mis is, ben ik graag in de buurt. Anders heb ik geen rust.”  

Toekomst 

Ads vriendin Gitte heeft een deeltijdbaan in de zorg, maar helpt waar nodig ook in het bedrijf, net als de kinderen. Zowel Rick als Lieke (de kinderen van Ad) hebben hun interesse kenbaar gemaakt om in de toekomst volledig het bedrijf in te gaan. “Maar we moeten straks kijken of het haalbaar is voor hen qua wet- en regelgeving om de bedrijven over te nemen. Voor mij betekent het nu er in elk geval opvolging in beeld is, dat het mij een drive geeft om te blijven investeren. Daarmee houd ik mijn bedrijf up-to-date en zorg ik voor meer arbeidsvreugde in het bedrijf.” 

Voorlopig moet Ad er in elk geval nog niet aan denken om zelf te stoppen met werken. “Ik heb de afgelopen 33 jaren hard gewerkt en alle mogelijkheden aangepakt. In al die jaren heb ik natuurlijk al vaker tegenslagen meegemaakt, zowel zakelijk als privé. Maar dat hoort bij het ondernemen en ik denk dat het je sterker maakt als ondernemer. Het leven zit vol uitdagingen, dat is een feit. Hoe je ermee omgaat, dat is wat ertoe doet. Voorlopig ben ik nog niet klaar en wat de opvolging betreft gaan we zien wat de toekomst brengt.”   

Deel dit bericht
Geef reactie