De gemeente Weert heeft een principeverzoek ontvangen voor het herontwikkelen van een bedrijfslocatie aan de Scheepsbouwkade. Het plan is op hier zeven luxe appartementen te bouwen.
Het betreft de locatie Scheepsbouwkade 4A-5 waar momenteel nog bedrijfsbebouwing op staat. Het plan is om deze loodsen te slopen en zeven appartementen met bijbehorende parkeer, bergings- en groenvoorzieningen te realiseren.
Het college van burgemeester en wethouders stemt in principe in met het verzoek. In Weert worden weliswaar appartementen aangeboden, het aanbod voor luxere appartementen is erg beperkt, aldus het gemeentebestuur.
Natuurinclusief
Volgens het voorstel wordt op het dak wordt een groen vogeldak aangelegd. Er worden vleermuiskasten ingemetseld. Er wordt waar mogelijk halfverharding toegepast. Met de buitenverlichting wordt rekening gehouden met dieren die ’s nachts actief zijn. Ten opzichte van de huidige situatie zal ‘ontstening’ plaatsvinden. De draagkracht van de balkons wordt berekend op grotere potten voor bijvoorbeeld kleine bomen.
Aandachtspunten
Er zijn volgens de gemeente wel nog een aantal aandachtspunten. De locatie ligt nabij nutsvoorzieningen zoals trafo’s en een antennemast. Er dient aangetoond te worden dat er sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefmilieu en dat er geen beperkingen ontstaan ten aanzien van de nutsvoorzieningen.
Kelder voor hemelwater
De kelder van een bedrijfsgebouw wordt gebruikt voor de opvang en berging van hemelwater. Er dient een bergingsvoorziening van 100 mm per m2 bebouwing en verharding te worden aangelegd. Deze bergingsvoorziening dient na een hevige bui binnen 24 uur weer volledig beschikbaar te zijn. Dit dient in het kader van de planontwikkeling verder uitgewerkt te worden. Het is de vraag of de kelder van een van de bedrijfsgebouwen deze functie kan vervullen.
Vervolg
Nu de gemeente in principe instemt met het verzoek kan de initiatiefnemer aan de slag met de vervolgprocedure. Het bestemmingsplan dient aangepast te worden en ook zal de initiatiefnemer om tafel moeten gaan met buurtbewoners en Rijkswaterstaat. Voordat de appartementen uiteindelijk gerealiseerd kunnen worden moeten er nog de nodige stappen doorlopen worden.
Benieuwd naar de mogelijke invulling? Bekijk de schetsen via dit PDF-document: https://iwdg.nl/3UoNCsH.
De architect is vergeten die fraaie antenne te tekenen…
Mooie ontwikkeling !
Dan past het eerdere Wetron-plan ook wel, als het bestemmingsplan aangepast kan worden.
Het aanbod van betaalbare starterswoningen is nog dramatischer
Wat ik ook al dacht. En de politiek maar blijven roepen dat we veel te weinig sociale woningbouw hebben. Geldwolven en anders niets.
Erger nog. Bij toewijzing sociale woning wordt door Wonenlimburg alleen een inkomenstoets gedaan, zelfs meer dan bovenmodale inkomensgroepen kunnen dan ‘beslag’ leggen op een sociale woning. Nog erger is dat bij toewijzing geen vermogenstoets gevraagd wordt.
Wat betekent dat men zijn eigen woning
verkoopt, een paar ton op de bank heeft en vervolgens een sociale woning toegewezen kan krjgen. Dit zijn geen incidenten maar veel voorkomende regel in het toewijzingbeleid bij Wonenlimburg
Door deze ‘regeling’ blijven in de sociale woningmarkt minder woningen beschikbaar voor lagere inkomens waar sociale
woningbouw toch eigenlijk voor bedoeld is.
Oneerlijk, maar daar heeft Wonenlimburg
met haar toewijzingbeleid maling aan en is dit beleid zo ondoorzichtig als maar kan.
Recentelijk was een nieuwe bewoner vh Genietschap complex suffoldweg, sociale woningbouw met vleeskeuring, nog trots opdat zijn koopwoning nu beschikbaar kwam voor een starter en hij zijn
centen op de bank kon stallen. A-sociale woningbouw.
Tejoo, je zegt het zelf al, ‘woningen voor lagere inkomens’, er wordt niet naar vermogen gekeken, maar naar het (sociale) inkomen, op het moment van woning aanvraag.
Wel wordt er huur gevraagd aan de hand van het inkomen, laag inkomen is lage huur, hoog inkomen is hoge huur.
R. Pierke,de maximale huursom voor een sociale woning ligt vast( huursubsidiegrens).
Met een lager inkomen kan men in aanmerking komen voor huursubsidie met een hoger inkomen inderdaad niet. Voor huurtoeslag telt wel een bepaald vermogen mee.
Neemt niet weg dat er toch beslag wordt gelegd op de sociale woningbouw die voor een andere doelgroep bestemd is.
Mijn punt is A: dat sociale woningen niet bestemd zouden mogen zijn voor mensen met een groot eigen vermogen door bv verkoop vn hun huis. Hiervoor kan deze groep zich richten op de particuliere huursector of Wonen accent, het hogere huursegment van Wonenlimburg
en B: dat een woningcorporatie hier op moet toezien bij toewijzing en toch een vermogenstoets moet invoeren ook om scheefgroei/ wonen tegen te gaan .
Hier leg je een vinger op een zere plek. Bij het toewijzingsbeleid, ( beleid !?) is transparantie ver te zoeken bij Wonenlimburg. Meestal verzuchten ze in onjuistheden, binding en affectie met de buurt, plotselinge urgentie, de vleeskeuring bij het ‘geniethof’ suffolkweg Weert, onduidelijkheid, onwetendheid, uitvluchten, smoezen, inschrijfduur, uitloting en voorkeur,geef er maar een draai aan en je kunt er alle kanten mee op. Geloofwaardig is het niet, controleerbaar ook niet en transparant zeer zeker niet.
De maximale huursom ligt inderdaad vast, maar wat ik bedoelde is de hoogte van de huur ten opzichten van de huurder zijn inkomen.
Iemand met het maximale inkomen wat nodig is om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen, betaald de maximale huursom voor een sociale huurwoning.
Iemand met net minimumloon betaalt een lagere huursom voor de zelfde sociale huurwoning.
Ik weet niet of Wonen Limburg deze regel hanteert, maar Woonik Nederweert/Stramproy wel.
Je hebt het over huursubsidie. Dit is geregeld en aan te vragen via de overheid/ Belastingdienst en niet door een woningcorporatie.
Maar mijn punt is “eigen vermogen” en niet het “inkomen” bij het in aanmerking komen bij een sociale huurwoningwoning.
Nee, ik heb het niet over huurtoeslag, maar over de te betalen huur voor een woning.
Die is inkomensafhankelijk.
Als je inkomen laag is, bv minimumloon (en je een bv 2 ton aan vermogen), dan betaal je (toch) een lagere huur voor een woning.
Heb je een hoger inkomen, nog net onder de maximale inkomens grens (met nog geen vermogen), dan betaal je de maximale huursom voor die zelfde woning.
Wie van beide huurtoeslag kan aanvragen of niet, daar spreek ik nog niet van, maar die is inderdaad wél vermogensafhankelijk, daar heb je gelijk in.
Nee, ik geloof dat je het niet helemaal begrijpt en een aantal voorwaarden, voorwaarden en maatregelen door elkaar haalt. In principe is de huursom voor iedereen hetzelfde, afhankelijk van het inkomen krijgt men al dan niet huurverlaging ( huurtoeslag).
Maar vlgs mj begrijp je ook mijn punt van kritiek niet helemaal hoogte van eigen vermogen en de toetsing hier op.
Dus ik laat het már hierbij.
Ik wil niet per sé het laatste woord hebben, maar sluit toch af met deze woorden als laatste probeersel.
Als ik nu een betere baan en daardoor veel meer inkomen ga krijgen, dan krijg ik minder of geen huurtoeslag meer, maar ga dan wel ineens de maximale huursom betalen, voor dezelfde woning.
Vermogen is hier niet meegerekend, want dat heb ik niet, alleen het inkomen.