Burgemeester Vlecken heeft onlangs besloten om een appartement met adres Sint Louis 203 tijdelijk te sluiten. De sluiting geldt voor een periode van zes maanden. De burgemeester heeft dit besloten nadat in het appartement harddrugs zijn aangetroffen.
Tijdelijke sluiting geldt ook voor verhuurde panden
Met deze tijdelijke sluitingen wil de burgemeester van de gemeente Weert een bijdrage leveren aan de bestrijding van de drugscriminaliteit. Ook wanneer panden verhuurd worden en de verhuurder niets met de drugsactiviteiten te maken heeft kunnen drugspanden gesloten worden. Verhuurders hebben de plicht om op het gebruik van het gehuurde toe te zien om te voorkomen dat hun pand gebruikt wordt voor illegale drugsactiviteiten.
Wet Damocles
De sluitingen gebeuren op basis van artikel 13b, eerste lid, van de Opiumwet (Wet Damocles) en het vastgestelde gemeentelijk beleid (Damoclesbeleid). Deze regels geven de burgemeester de mogelijkheid drugspanden te sluiten.
Meld Drugsoverlast
Handel en productie van drugs gaan gepaard met overlast en criminaliteit. De gemeente Weert en de politie gaan dit zoveel mogelijk tegen. De hulp van inwoners helpt daarbij. Ervaar jij drugsoverlast? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900 – 8844. Wil je liever anoniem blijven? Neem dan contact op met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Deze onafhankelijke meldlijn stuurt de meldingen daarna door naar de politie.
Heeft iemand enig idee wat de gemeente denkt dat de meerwaarde is van een sluiting van 6 maanden? Waarom zo lang?
Volgens mij kan de Gemeente Weert een sluiting opleggen maar Wonen Weert moet het uitvoeren.
Een sluiting van bijv. onbepaalde duur heeft totaal geen nut, beter is het de boel ontruimen en aan een ander verhuren, leegstand kan ook iets anders bevorderen.
De verhuurder is toch Wonenlimburg en die heeft de plicht om op het gehuurde toe te zien om te
voorkomen dat er geen illegale (drugs) activiteiten plaatsvinden….. Dat gelooft toch niemand meer, wonenlimburg en controleren….
. Voor alle overlast kan men een klachtformulier invullen en bij herhaalde klachten worden dan hopelijk ooit actie ondernomen of wordt men doorverwezen…..of kan men eventueel bij een Stichting huurdersbelang Weert, shml terecht.
Wonenlimburg heeft een aantal complexbeheerders rondlopen, rondrijden en wandelen en dat is het dan ook.
Wat een open vraag blijft is waarom de gesloten woning niet direct als ’te huur” wordt aangeboden. Het zal toch niet zo zijn dat sluiting onder de damocleswet een soort van tijdstraf is voor de huidige afvallige bewoner opdat deze na 6 maanden gewoon weer kan terugkeren.
Dat zou toch een ondenkbaar zijn, alhoewel!?