Op donderdagavond 19 januari start de nieuwe reeks Praatjes in de Warm Wonen Winkel in Weert. Speciaal voor iedereen die erover denkt om (meer) energie te besparen en de woning wil verduurzamen. Energiecoach Leo Janssen bijt het spits af en gaat op 19 januari dieper in op de keuze voor een warmtepomp. Wat is het verschil tussen hybride en all-electric warmtepompen en waar moet je op letten?
Gratis wekelijkse Praatjes
Vorig jaar is de Warm Wonen Winkel gestart met het organiseren van de gratis wekelijkse Praatjes. Deze zijn bedoeld om inwoners te informeren en op weg te helpen met het verduurzamen van hun woning. Naast een presentatie is er ruim gelegenheid tot het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen. Onderwerpen die langskomen zijn onder andere: isoleren, zonnepanelen, ventileren en energie besparen. Op 2 februari vertelt Wim Op den Buysch over aquathermie en noemt hij de Zuid-Willemsvaart: de verborgen energiebron van Weert. Op 30 maart gaat het Praatje over financiering en subsidieregelingen en op 6 april over je huis levensloopbestendig maken.
Praktische informatie
De Praatjes beginnen om 19.30 uur in de Warm Wonen Winkel aan de Meikoel 3 in Weert. Wil je een Praatje bijwonen? Kijk op www.warmwoneninweert.nl voor een overzicht van alle Praatjes en om je aan te melden.
Lees ik zoeven het afschaffen vd salderingsregeling zonnepanelen. Nou lekker dan, eerst promoten, subsidiëring en dan afschieten. Vervolgens op de proppen komen met thuisbatterijen, opslag. Allemaal in de experimentele kinderschoenen, veel te duur in aanschaf en weinig zoden aan de dijk zettend.
Nou was ik toch al geen fan vd huidige regeringspartijen en softies in de oppositie maar het wordt van kwaad naar erger. Minister Jetten kan ook alweer aanschuiven bij de onbetrouwbare brokkenpiloten.
Verduurzamen is vloeken in de kerk en is door deze nieuwe maatregel terug bij af.
Wat een Haags zooitje, wisselvallig, onbetrouwbaar en onthutsend.
Tejoo, ik snap jouw weerstand tegen den Haag.
Ben zelf ook geen bewonderaar van hun beleid.
Doch saldering houdt de elektraprijzen ( deels) hoog en komen vooral te goede aan de meer welgestelde huizenbezitters. De minder welgestelde huurders betalen ( deels) hun winst.
Overdag wanneer de productie prijs laag is ( er is meer wind en zon) zijn de energiemaatschappijen nu verplicht de elektra van consumenten tegen een veel hogere prijs terug te kopen . Deze energie moet dan wel weer verkocht worden.
Voor dezelfde prijs of iets/veel meer.
Deze hogere prijs wordt dan betaald door huurders die tot nu toe weinig kans op zonnepanelen hebben gehad.
De meeste personen met zonnepanelen hebben hun aanschaf reeds ruim terug verdiend.
Mijn punt is dat de stimuleringsregeling zonnepanelen al dan niet in combinatie met bijkomende energetische doelstellingen om zeep worden geholpen op het moment dat het onze regering uitkomt met een of andere uitleg of motivatie.
Dat alle/veel maatregelen alleen voor de welgestelde is weggelegd waag ik te betwijfelen.
In Weert, ik beperk mij tot onze regio, is Wonenlimburg veelal doende haar sociale woningbestand, ook het oude en bestaande, te optimaliseren door aanbrengen van zonnepanelen, muurisolatie, dubbele en driedubbele beglazing, dakisolatie.
In mijn complex is dit zelfs zonder huurverhoging uitgevoerd.
Natuurlijk kan ik niet, zoals u waarschijnlijk ook, de situatie overzien in geheel Nederland, noch bij de minder welgestelde woningbezitter, noch overige cooperaties en particuliere verhuurder.
Maar wat ik wel weet is dat onze regering, minister Jetten in dit geval, een draaideurbewind voert en het is afwachten met welke maatregelen hij nog meer uit zijn hoge hoed tovert.
Niettemin respecteer ik uw uitleg alhoewel ik hier niet achter sta.
Praatjes vullen geen (tocht) gaatjes.