Veilig internetten doe je zo

Algemeen Weert 2 reacties 4 min. leestijd
Foto via Depositphotos (focuspocusltd)

Het bestaat pas iets meer dan 50 jaar, maar is inmiddels onmogelijk weg te denken uit ons dagelijks leven: het internet. Dankzij het internet kunnen we eenvoudig contact leggen met vrijwel iedereen ter wereld, kunnen we onze kennis en ervaringen eindeloos verspreiden en niet al te onbelangrijk: zijn we razendsnel op de hoogte van het laatste nieuws.

Safer Internet Day

Maar al dat internetgebruik kent ook zijn schaduwkanten. Gebruikers delen steeds meer, bewust én onbewust. En daar maken andere mensen dan weer misbruik van. Zo zijn er hackers actief, die op slinkse wijze digitaal inbreken en gevoelige data buit maken. Of proberen criminelen via WhatsApp of Marktplaats bankgegevens te ontfutselen.

Om jezelf te beschermen is het dan ook belangrijk te weten hoe je veilig gebruik kunt maken van het internet. Daarom is het vandaag, op 7 februari, Safer Internet Day. Dé dag waarop wereldwijd stil wordt gestaan bij veilig internetgebruik. Op veiliginternetten.nl vind je talloze tips om je daarbij te helpen.

Tips voor veilig internetgebruik

Zorg bijvoorbeeld voor veilige wachtwoorden: voor elk account een ander en lang wachtwoord, bestaande uit verschillende tekens. Extra veilig is het om waar mogelijk gebruik te maken van tweestapsverificatie.

Updates op je telefoon, router of slimme deurbel? Voer ze direct uit of laat ze automatisch uitvoeren. Fabrikanten zorgen er door middel van deze updates voor dat de beveiliging van je slimme apparaten altijd up-to-date is. Hiermee voorkom je dat een hacker via je slimme thermostaat of babyfoon kan inbreken op je laptop en er met gevoelige data vandoor gaat. Bij EP Tummers vind je talloze producten om je huis zo naast slimmer en duurzamer ook veiliger te maken. En bij twijfel over updates of andere zaken omtrent de bescherming van je slimme apparaten, kun je natuurlijk altijd even binnenlopen voor advies.

Maak daarnaast regelmatig een back-up van al je bestanden en koppel deze los van je apparaat. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een externe harde schijf. Mocht je gehackt worden en alles kwijtraken, dan kun je altijd nog terugvallen op deze back-up.

WhatsApp- en Marktplaatsfraude

Krijg je de vraag om door middel van een Tikkie van 1 cent te bewijzen dat je te vertrouwen bent of een al klaargezet verzendlabel te downloaden voor je tweedehands verkoop, dan kunnen je betaalgegevens wel eens in verkeerde handen vallen. Controleer dergelijke links via bijvoorbeeld de ScamCheck van veiliginternetten.nl, vul bij twijfel nooit gevoelige informatie in en download geen onbekende bestanden.

Hetzelfde geldt voor WhatsApp-berichtjes waarin je zoon, kleindochter of goede vriendin vanaf een onbekend nummer vraagt om geld. Hierbij kun je gebruikmaken van de stelregel: niet gebeld, geen geld! Bel degene met wie je in gesprek lijkt te zijn op, zodat je kunt verifiëren dat hij of zij werkelijk hulp nodig heeft.

Veilig internetgebruik

Zo zijn er nog tal van redenen én manieren om veilig gebruik te maken van internet. De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op, dus is het vooral belangrijk om ook op dit gebied altijd op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. En hoe doe je dat? Juist, via het internet. Maar dan wel veilig.

Deel dit bericht
2 reacties