Nederweert-Eind – Eigen vrijwilligers bouwen de komende jaren door aan een eenvoudig en sober peelboerderijtje aan de rand van het museumterrein van het openluchtmuseum Eynderhoof. Vrijdag 3 maart bereikt de bouw haar hoogste punt en dat zal traditiegetrouw gevierd worden.
Eynderhoof is een levend museum in de kern van Nederweert Eind. Het museum mag zich met recht het leukste en bedrijvigste openluchtmuseum van Limburg (en Brabant) noemen waar niet alleen de ambachten en ambachtsgebouwen laten zien hoe rond 1900 in de Peel gewerkt werd. Er valt tijdens het seizoen ook voor iedere leeftijd veel te zien, te bewonderen en te beleven.
Een eitje komt van de kip en de melk van een koe
Het is de bedoeling dat Bî-j Klusse Kerneel landbouw bedreven gaat worden zoals dat vroeger gebeurde. Naast de bescheiden opzet van deze boerderij komt er een boomgaard met kalveren of schapen, akkertjes met oude gewassen, een weitje voor het vee, een kippenren en een varkensuitloop.
De naam van het boerderijtje is afgeleid van Kluskens, de eigenaar. De achternaam van de vrouw van de boer was Kerneel. Toen zij na het huwelijk introk, kreeg het de naam ‘Bî-j Klusse Kerneel’ en traditiegetrouw neemt Eynderhoof deze naam voor het nieuwe gebouw over.
Educatie
Het ligt in de bedoeling dat het boerderijtje met de akkertjes de jeugd van scholen laat zien, waar en hoe ons dagelijks voedsel geproduceerd wordt. Zoals op Eynderhoof gebruikelijk is gebeurt dat door de kinderen te laten ervaren, ruiken en proeven hoe het is om koren te zaaien, deze te oogsten, te dorsen, te malen en om hiervan, om uiteindelijk in de eigen bakkerij brood te bakken.
Wanneer de bouw klaar is en in gebruik genomen wordt is nog niet zeker. Eigen vrijwilligers zetten zich elke week in om deze nieuwe aanwinst voor het museum te realiseren. En dat doen ze op hun eigen manier met de beschikbare ambachtslieden in een eigen tempo.
Het openluchtmuseum Eynderhoof ligt aan de Milderspaat 1 in Nederweert Eind en is geopend vanaf zondag 2 april tot en met eind oktober. Alle informatie is te vinden op de website www.eynderhoof.nl.
Een dikke pluim. Geweldig wat die vrijwilligers daar neerzetten.