Buurtbewoners van de Limburglaan en aangrenzende straten in Weert ervaren sinds het voorjaar van 2021 overlast van roeken en kauwen. De gemeente is gevraagd om een oplossing te bieden tegen deze overlast.
In juni 2022 is tijdens een bijeenkomst de wet- en regelgeving rondom deze vogels toegelicht en heeft een ecoloog in opdracht van de gemeente het gedrag van de vogels in kaart gebracht. De provincie Limburg werkt momenteel aan een pilot om roeken te verplaatsen zonder negatieve gevolgen voor de soort, dus werkt niet mee aan nieuwe initiatieven.
Overlast verminderen
De gemeente Weert gaat in samenwerking met de inwoners zelf een pilot opzetten om de overlast stelselmatig te verminderen. Leerlingen van Het College gaan diervriendelijke oplossingen bedenken om zwerfafval en verspreiding van afval door vogels te voorkomen.
1 . Dichten van schoorstenen
Kauwen nestelen graag in schoorstenen en holtes van daken, en deze plekken zijn meestal ook hun slaapplaatsen. Om deze vogels weg te jagen, wordt aangeraden om de schoorstenen te dichten en de nestplaatsen onbereikbaar te maken.
Buurtbewoners worden aangemoedigd om zoveel mogelijk holtes en schoorstenen dicht te maken en krijgen daarvoor zelfs een korting aangeboden. Zo kunnen ze helpen om de overlast van de kauwen te verminderen. In een bepaald gebied wordt deze actie georganiseerd en als minimaal 75% van de schoorstenen gedicht zijn, wordt de actie als succesvol beschouwd.
2. Periodiek intensiever beheer van de openbare ruimte
Om de overlast te verminderen en de openbare ruimte schoon te houden, zal men tijdens de periode waarin de nesten worden gebouwd en het broedseizoen plaatsvindt, de openbare ruimte intensiever onderhouden. Van maart tot eind juni zullen ze elke twee weken de straatreiniging inzetten om vogelpoep, nestmateriaal en zwerfvuil te verwijderen. Deze maatregel heeft als doel de netheid en begaanbaarheid van de openbare ruimte te verbeteren en zo de overlast te verminderen.
3. Informatie en bewustwordingscampagne
Roeken en kauwen eten van zwerfvuil en strooivoer in tuinen en op voedertafels. Door de voedselbron weg te nemen en buurtbewoners te informeren over wet- en regelgeving, wordt uitwijkgedrag van de vogels gestimuleerd en overlast verminderd. Leerlingen van het College gaan in maart-mei onderzoeken hoe zwerfafval en verspreiding door vogels te voorkomen is. Doel: beter geïnformeerde buurtbewoners en hopelijk minder vogels.
Kosten
De begroting voor het plan van aanpak op basis van de voorziene maatregelen is geraamd op € 17.750,-.
Ik woon op deze straat. Ik zie nergens staan verwijderen van de nesten zodat de vogels een andere plek gaan zoeken om broeden en de bomen beter snoeien . Ze hangen zo wat over de huizen heen. Je kunt geen auto op de weg zetten zonder dat deze onder de poep zit en een keer in de 14 dagen in een lachertje . Hang er zilver papier in komen ze ook niet meer terug
Je ziet in het algemeen een verschuiving van dieren naar bebouwde omgeving.
In het ‘groen’ is er steeds minder biodiversiteit, dus minder voedsel ( bv insecten)
In de bebouwde omgeving zie je steeds meer voedsel voor dieren ( ‘wij’ maken door ons zwerfvuil achter te laten een vol continu buffet voor dieren)
Je zult het nooit 100% kunnen oplossen, , doch meer biodiversiteit in het groen en minder rotzooi maken in de stad zal flink helpen.
Daar hebben we geen overheid voor nodig
Oeijoei, roeken en kauw zijn beschermde vogelsoorten en dat maakt het vinden van oplossingen spaarzaam.
Verjagen is een probleem verplaatsen. Uitdunnen populatie is in conflict met Europese regelgeving . Omzagen vande bomen ligt gevoelig bij natuurliefhebbers en gemeentelijke regels en kapvergunning.
Ben benieuwd wie het oplost en hoe !?
Poetin….?
De wethouder, ze kan ontheffing aanvragen bij provincie voor ‘schade door beschermde dieren’.
Kost een heel stuk minder.
De gemeente zoekt oplossingen middels een offensief in bewustwording bewoners, dichtmetselen, schoonmaken openbare ruimte, inschakelen scholieren maar niet in die ontheffing aanvragen. Ik vrees dat al de komend maatregelen weinig uithalen en bovendien zal dit ook de met vogelpoep ondergescheten auto’s niet verhelpen.
Lering trekken uit dit probleem en het voorkomen hiervan is wat nog rest.
Allemaal een laserpen kopen en schijnen maar in de bomen.
Of men zet er 1 roterende laser neer en binnen 1 week verplaatst de kolonie.
Maar de vraag is wie krijgt ze dan ?
De kolonie in Weert groeit hard, kauwen kunnen 60 jaar worden.
Wordt het niet eens tijd om de aantallen te verminderen. De bever schieten we inmiddels ook.
Nou hier op Leuken (vlaaipunt en omgeving) stikt het ook van die vogels. Hopelijk vinden ze daar dan ook meteen een oplossing voor
We gaan het zien .