Repair Café Weert geeft ‘kapotte’ apparaten een tweede kans

4 min. leestijd

Stofzuigers, een snelkookpan, koffiezetapparaten, een strijkijzer, een televisie en een wafelijzer; zomaar een greep uit de kapotte apparatuur die afgelopen zaterdag ter reparatie werd aangeboden bij het Repair Café Weert. Acht paar handige handjes kregen een groot aantal apparaten weer aan de praat. En daar hoefden de eigenaren in de meeste gevallen helemaal niets voor te betalen.

Eind 2014 nam de Wijkraad Groenewoud het initiatief tot de oprichting van een Weerter Repair Café. De reparatiemiddagen, iedere tweede zaterdag van de maand, worden inmiddels door vele Weertenaren bezocht. In een zaal een de Dr. Kuyperstraat 221 in Weert kunnen ze terecht met hun ‘kapotte’ apparaten.

Kalk

Vrijwilliger van het eerste uur is Jac Steevens. Hij controleert een binnengebracht Senseo-apparaat. In veel gevallen blijkt deze niet kapot te zijn. “Wat we meestal doen is dat we beginnen met het checken of ie wel goed ontkalkt is”. In het Weerter kraanwater zit veel kalk. Dit is vaak de boosdoener als een koffiezetapparaat niet meer werkt.

Tevreden

Volgens Younes Ezzohari is het oplossingspercentage van de technische problemen die het Repair Café oplost hoog: “Ik denk wel een 75 procent .. Dat is goed voor het milieu maar ook goed voor de portemonnee”. Ook zaterdag was het aantal gerepareerde apparaten weer hoog en liepen veel eigenaren aan het einde van de middag met een tevreden gezicht weer naar buiten.

Wat is het probleem?

Wie met een kapot apparaat bij het Repair Café binnenstapt wordt in de gang ontvangen door een medewerker. Samen met hem of haar wordt gekeken wat het probleem is. Naast de persoonlijke gegevens van de bezoeker wordt op een formulier ook ingevuld wat het mankement is.

Afhalen

Vóór Corona konden de eigenaren wachten op hun apparaten; vaak aan tafel bij de reparateur. Omdat dit onder andere de reparatietijd verlengde is hier nu van afgestapt. Als het apparaat gerepareerd is wordt de eigenaar nu gebeld en kan deze hem weer komen ophalen. De reparateur schrijft op het formulier wat er precies mis was en of hij het euvel wel of niet heeft kunnen verhelpen. Soms geeft hij ook tips om een volgend mankement te voorkomen.

Kosten

Aan de reparatie zijn geen kosten verbonden. Behalve als er onderdelen gebruikt worden die geld kosten: “Die kostprijs, die berekenen we wel altijd door”, zo vertelt Younes. Daarnaast is een vrijwillige bijdrage, naar draagkracht, volgens hem ook van harte welkom. “We vragen de mensen eigenlijk altijd, of het nu wel of niet gerepareerd is, om een bijdrage te doen. Eigenlijk wat men ervoor over heeft maar ook kan hebben, als het ware”.

Hulp

Het Repair Café kan overigens altijd vrijwilligers gebruiken. Lijkt het je wel wat om een keer per maand je kennis en kunde beschikbaar te stellen, als handige- en bestuurlijke vrijwilliger, dan kun je via de Facebook-pagina van het Repair Café een persoonlijk chatbericht versturen: https://www.facebook.com/repaircafeweert.

Het eerstvolgende Repair Café wordt gehouden op zaterdag 11 maart a.s. Je bent dan tussen 13.00 en 16.00 uur van harte welkom aan de Dr. Kuyperstraat 221 in Weert.

In deze video nemen we een kijkje tijdens het Repair Café: https://youtu.be/t-FeoYlWZ08.

Deel dit bericht
1 reactie