Op de Oude Laarderweg 19 is misschien wel het kleinste publiekstoegankelijke museum van Weert te vinden. Aan de muren van het huis hangen half doorgeslepen naaimachines en prijkt een sfeervol uithangbord met daarop de naam van het museum: Het Weerter NaaimachineMuseum “Singer en Zo”.
Godsvermogen
In een gedeelte van de hal en de voormalige zitkamer van hun huis hebben Dréeke van Dijck en haar man Bert Veuskens hun uitgebreide verzameling naaimachines uitgestald. Vitrines vol met antieke exemplaren uit de 19e en 20e eeuw zijn er te vinden. De oudste stamt uit 1865. Dréeke heeft uitgezocht dat deze naaimachine toen zo’n 60 euro gekost moet hebben. In die tijd een godsvermogen: voor velen was dat bedrag een heel jaarsalaris.
Collectie
Inmiddels staan er zo’n 130 naaimachines in het museum. 55 ervan zijn kindernaaimachines. Een zeldzaam exemplaar is een zogenaamd ‘trapkindernaaimachine’. Toen Dréeke hem kocht kon deze niet direct het museum in. “Hij zat onder de muurverf. We hebben hem helemaal moeten poetsen”, zo vertelt ze.
Het begin
Voor de start van de verzameling moeten we ruim 40 jaar terug in de tijd. “We waren met het gezinnetje in 1981 voor een week in Amsterdam. Daar zijn we iedere dag naar het Waterlooplein gegaan. En daar stond een naaimachientje dat ik nog nooit gezien had; met goud en krulletjes en zo, heel erg mooi”. Dréeke kocht de uit de 19e eeuw afkomstige naaimachine. Het zou de eerste van een nog steeds groeiende verzameling worden.
Kunstwerkjes
De oude naaimachines zijn heel erg gedetailleerd. Dréeke is dan ook met name gecharmeerd van de uitbundige versieringen op de naaimachines. “Wat ik persoonlijk mooi vind zijn alle krulletjes, en de bloemetjes, en de goudverf. Om haar collectie interessant te houden heeft ze van iedere naaimachine maar één exemplaar in haar collectie. Op één na: van een machine heeft ze een volledig zwarte- en een met goudversierde versie in haar bezit.
Rondleiding op afspraak
Het Weerter Naaimachine Museum “Singer en Zo” is alleen op afspraak te bezoeken. Hiervoor kun je bellen met 0495-524803 of een mail sturen naar [email protected]. Tijdens de bijna anderhalf uur durende rondleiding vertelt Dréeke aan de hand van haar museumstukken van over de geschiedenis en ontwikkeling van de naaimachines. Ook bijzondere verhalen bij verschillende exemplaren komen voorbij.
Wil je weten welke naaimachine Dréeke onlangs aan haar verzameling mocht toevoegen? In deze video krijg je het antwoord op deze vraag. Ook laat ze ons een aantal van haar meest bijzondere collectiestukken zien: https://youtu.be/pxdTQc8EX34.
Kom maar op het idee om zoiets moois te beginnen, veel plezier en succes verder.
Een mooie aanwinst voor Weert.