Vanaf 2026 wordt een (hybride) warmtepomp de standaard voor het verwarmen van woningen. Een cv-ketel die aan vervanging toe is, moet dan verplicht vervangen worden door een cv-ketel in combinatie met een warmtepomp of een volledig elektrische warmtepomp.
Op deze manier wil de overheid ervoor zorgen dat er minder aardgas gebruikt wordt. Maar wat betekent dit voor jou als je je cv-ketel moet vervangen? En zijn er nog andere opties dan een (hybride) warmtepomp?
Energiecoach Leo Janssen gaat op donderdagavond 13 april dieper in op de werking van warmtepompen. Hij vertelt waarop je moet letten bij de aanschaf en maakt een rekensommetje over wat je ermee bespaart.
Leo Janssen is expert op het gebied van warmtepompen en duurzame oplossingen om van het gas af te kunnen. De informatieavond start om 19.30 uur in de Warm Wonen Winkel aan de Meikoel 3 in Weert. Graag van tevoren aanmelden via www.warmwoneninweert.nl.
“Verplicht” is een vies woord in energietransitie. Mensen op kosten jagen of je het kunt veroorloven of niet.
Bovendien zullen vooraf nog een aantal andere noodzakelijke energetische voorzieningen getroffen moeten worden, isolatie, zonnepanelen, 3 dubbel glas, voldoende ruimte etc.
Bij een appartement zal ook de VVE toestemming moeten geven. Bij verhuur is het de eigenaar of coöperatie en wie draagt de kosten en loont de investering dan wel bij oudere complexen. Genoeg haken en ogen die opgelost moeten worden.
Het zou mij niet verbazen als voor 2026 een run onstaat op de voorraad cv ketels om in ieder geval 15 tot 20 jaar
te ontkomen aan de verplichting warmtepomp. Voortijdige vervanging.
Big brother dwingt en legt de rekening lekker elders neer…
Zelf installeren mag ook al niet meer onder drogredenen. Hou toch op met die betutteling. Als er een goed alternatief is gaan mensen vanzelf om.
Is je woning niet of minder geschikt dan heb je volgens de overheid gewoon pech.
Subsidie? Waar denk je dat dat vandaan komt dat is gewoon geld van de burger.
Er wordt gekozen voor een maatschappij die gaat draaien op hernieuwbare energie.
Leuk of niet voor de burger.Het milieu zal er van profiteren.
Het is een mammoet tanker die niet te stoppen is , hoogstens wat bij te sturen.
Wat ik begrepen heb moet je voor een warmtepomp een ( behoorlijk) goed geïsoleerd huis hebben.
Sociale huurders zijn afhankelijk van hun woningbouwvereniging.
Eigenaren zullen het zelf mogen oplossen.
Niets doen betekend op termijn ellende.
De overheid stimuleert verduurzaming met subsidies en leningen met een absoluut laag rente percentage.
Bij lage inkomens bestaat ook nog de kans op kwijtschelding van deze lening.
Gelukkig heeft iedereen de keus om te bepalen of hij/zij iets aan de energierekening wil doen of de hoofdprijs te blijven betalen.
Die keuze is er dus als de plannen doorgaan in 2026 niet meer. Dan wordt de energierekening wat lager (als je tenminste genoeg zonnepanelen hebt laten leggen cq door de bouwvereniging gelegd zijn. En dat laatste betwijfel ik. 8 Panelen is toch te weinig als je elektrisch gaat koken, een warmtepomp neemt, een elektrische boiler en ook nog je auto wilt opladen Dan heb je volgens mij toch tenminste 12 panelen nodig.
Sterker voor een warmtepomp heb je minder nut van zonnepanelen.
Een warmtepomp zal je voornamelijk in de winter gebruiken en zonnepanelen leveren heel weinig stroom in de winter.
We staan nog maar aan het begin van de transitie
Met stroom , batterijen, opslag in waterstof etc etc
Daarnaast kan het stroomnet dit niet aan, zeker met eclectische auto’s thuis laden
Niet zo slim . Het gaat niet om het aantal panelen maar om de opbrengst per paneel.
Met 4/6 panelen hoge opbrengst ( 450kwh) heeft men dezelfde opbrengst al met pakweg 8/10 panelen lage opbrengst (285 kwh)
Wat ook weer de klassieke fout is van wonen Limburg die leggen veelal aantallen met en lage (goedekoopste) opbrengst. Zeggen vervolgens dat er op het dak onvoldoende plaats is en leggen minder panelen met dezlfde lage opbrengt.
Wonen limburg en vooral dat WAT dat energetische verbeteringen moet doorvoeren zijn arrogant, onbetrouwbaar en communicatief uiterst zwak.
Klopt helemaal, en dan is het i.v.m. storingen ook nog een verschil of je microinverters neemt of niet, en zo zijn er meer zaken die mee kunnen spelen. Maar om het eenvoudig te houden ben ik uitgegaan van A-merk panelen die in het algemeen toch hoge opbrengst zijn. En wat natuurlijk ook meespeelt is de warmtepomp die je aanschaft. En wat Wonen Limburg betreft, helemaal waar. Er gaan er makkelijk 12 op (wordt veelal ook gedaan door mensen in een koopwoning met dezelfde daken dan de huurwoningen).
“Hardlopers zijn doodlopers” is een gezegde dat toch veelal op energetische vernieuwing ( geen verbetering) van toepassing blijkt. Voordat men, al dan niet verplicht, overgaat op een warmtepomp is het raadzaam zich te informeren over de voordelen, nadelen, voorwaarden, omstandigheden en vooral niet te vergeten de investeringskosten, terugverdientijd, haalbaarheid en toepasbaarheid.
Met een dikke ongeschaafde plank voor hun kop is het makkelijk allerlei te verkondigen met als gasgebruik als een damocles leidraad vooral gebezigd door de innovatieve kwekkers alsof iedereen met een grote zak geld rondloopt.
Als ik al denk aan elektrische rijden, laadpalen en accu, afschaffen saldering zonnepanelen, overbelast electriciteitnet, volproppen met windmolen en zonnepanelen en onzinnige kanaalwaterverwarming, rijden op frituurvet enz. de toverhoed is nog lang niet leeg.
Maar nogmaals raad ik iedereen aan om zich te oriënteren op internet info, liefst vooraf.
Toch nog emes dea met zn volle verstand dinktj!
Teejoo, ‘goeie raad is duur’ is ook een gezegde. Maar in dit geval niet dus. Nieuwsgierig of belangstellend heb ik inderdaad wat info gezocht en helaas heb ik geen zak met geld om een warmtepomp te bekostigen laat staan dat mijn woning ook nog andere dure genetische updates nodig heeft. Verontrustend is echter de verplichting cq dwang die opgelegd wordt. Zo zie je maar weer hoe ondoordacht het plan is en onbetrouwbaar kortzichtig de bedenkers hiervan zijn.
Onze overheid vindt schijnbaar altijd voldoende bochten om zich in te wringen.
Joa het wirdj de minsen gewoen opgelagdj giet geweun nergens over!! Is voor vele neet te betalen en doarbij onhaalbaar ich hang mich er veur 2026 nog ene nw ketel in goan neet op een houtje laupen biete pak verduurzaming geweun in mn eigen tempo aan!
Besparen is hartstikke leuk als je het geld hebt om die investering te doen. Voorlopig is het aanschaffen en laten installeren van een warmtepomp heel wat duurder dan een HR ketel.