Natura2000-gebieden in de regio

4 min. leestijd

Je leest of hoort er regelmatig over: Natura2000-gebieden. Ook in en om Weert liggen er een aantal. Maar wat zijn dit precies voor gebieden en waarom zijn ze zo bijzonder? Daar moet meer aandacht aan besteed worden, aldus de Europese Commissie. Daarom hebben zij 21 mei, vandaag dus, uitgeroepen tot Europese dag voor Natura2000.

Wat is Natura2000?

Natura2000 is een Europees netwerk van meer dan 27.000 beschermde natuurgebieden die zijn aangewezen op basis van de vogel- en habitatrichtlijn. In de gebieden die onder Natura2000 vallen worden bedreigde plant- en diersoorten en hun natuurlijke habitats beschermd om de biodiversiteit te behouden.

Waarom Natura2000?

De biodiversiteit staat in Europa al jaren onder druk. Daarom is duurzame bescherming van flora en fauna hard nodig. Het is belangrijk om dit in Europees verband aan te pakken, omdat planten en dieren zich weinig aantrekken van landsgrenzen. Dit voorkomt dat de natuur in Europa en dus ook in Nederland ‘veel van hetzelfde’ wordt. Om die reden hebben de EU-lidstaten beschermde natuurgebieden aangewezen voor specifieke planten- en diersoorten. Dit zijn de Natura2000-gebieden.

Natura2000 in de regio

Nederland draagt met ruim 160 gebieden bij aan dit Europese netwerk. Een aantal van die gebieden liggen in en om de regio Weert.

Weerter- en Budelerbergen en het Ringselven

De Weerter- en Budelerbergen en het Ringselven bijvoorbeeld. Dit gebied omvat verschillende deelgebieden, waaronder het Weerterbos, het Ringselven, de Kruispeel, de Hugterheide en de Weerter- en Budelerbergen. Deze deelgebieden maken ook deel uit van GrensPark Kempen~Broek: een park van 250 km² dat zich uitstrekt over de grenzen van Nederland en België, grofweg tussen Weert en Maaseik.

Leenderbos, Groote Heide & De Plateaux

Eveneens deels in de gemeente Cranendonck liggen het Leenderbos, de Groote Heide en De Plateaux. Dit gebied bestaat uit twee delen. Het oostelijke deel omvat de Groote Heide, gemeentebossen van Heeze, landgoederen Valkenhorst en Heezerheide, en de boswachterij Leende. Het westelijke deel omvat De Plateaux, het dal van de Dommel en delen van de beeklopen van de Run en de Keersop.

Sarsven en De Banen

Ook Sarsven en De Banen in Nederweert is een Natura2000-gebied. Dit gebied omvat twee aangrenzende heidevennen in Midden-Limburg, die overblijfselen zijn van de Peel.

Groote Peel

Een stukje verderop ligt de Groote Peel. Dit Natura2000-gebied vormt samen met de Deurnsche Peel en Mariapeel het restant van een ooit uitgestrekt oerlandschap van levend hoogveen.

Leudal

Iets zuidelijker, in de gelijknamige gemeente Leudal, ligt het Leudal. Dit gebied bestaat uit de dalen van verschillende beken die vanuit de Roerdalslenk naar de Maas stromen. De kern van het beekdal wordt gevormd door de meanderende Zelsterbeek of Roggelsebeek en de Leubeek of Tungelroysebeek.

Wetgeving

Het bestaan van deze gebieden heeft impact op gemeenten en overheidsinstanties in de regio. Zij hebben namelijk te maken met de Europese regelgeving van de Wet natuurbescherming. Hierin staat regelgeving omtrent bijvoorbeeld stikstofreductie, waterkwaliteit en geluidshinder. Alles om de biodiversiteit in Natura2000-gebieden zo veel mogelijk te behouden.

Naast beperkingen bieden Natura2000-gebieden echter ook veel kansen voor recreatie. Zo zijn ze prachtig om vanaf de fiets of te voet te bewonderen. En daarvoor hoef je dus niet ver te gaan!

Deel dit bericht
2 reacties