De PvdA Weert had vragen gesteld aan het college van B&W over de communicatie met betrekking tot de riolerings- en herinrichtingswerkzaamheden in de wijken Moesel en Graswinkel. Donderdag heeft de gemeente in een brief antwoord gegeven op deze vragen.
Communicatie in beginfase niet goed
In de brief beantwoordt de gemeente de gestelde vragen van de PvdA Weert. De eerste vraag betreft het beeld dat de gemeente niet luistert naar de bewoners en hen niet serieus neemt. De gemeente erkent dat de communicatie in de beginfase van het project niet goed is verlopen en begrijpt dat dit onbedoeld tot dit beeld heeft geleid. Men benadrukt dat er inmiddels verbeteringen zijn doorgevoerd en dat er continu aandacht is voor de communicatie richting de bewoners.
Bijstellen van communicatie
De tweede vraag van de PvdA Weert heeft betrekking op het bijstellen van de communicatie, zodat bewoners minder verrast worden door aanpassingen in de plannen. De gemeente heeft de communicatie naar de inwoners inmiddels bijgesteld en heeft hiervoor een omgevingsmanager aangesteld. Deze persoon is benaderbaar in de wijk, zowel online als offline, en houdt de bewoners op de hoogte van de voortgang. Daarnaast is de BouwApp geïntroduceerd, waarmee berichten met omwonenden en geïnteresseerden worden gedeeld.
Omgevingsmanager en informatiepunt
Nu de uitvoering van de werkzaamheden is gestart, zal de omgevingsmanager regelmatig communiceren met de wijk over de voortgang. Bovendien zal er in juni een informatiepunt worden geopend, waar mensen eenvoudig binnen kunnen wandelen, vragen kunnen stellen en de plannen kunnen bekijken.
Tijdelijk trapveldje
Tot slot heeft de PvdA Weert gevraagd of het mogelijk is om de locatie Zevensprong tijdelijk in te richten als trapveld, om tegemoet te komen aan de behoeften van de jeugd. De gemeente meldt dat er een voorstel klaarligt voor een tijdelijk trapveldje op de Zevensprong. Er zal nog overleg plaatsvinden met verschillende partijen en belanghebbenden voordat tot uitvoering wordt overgegaan. De omgevingsmanager zal de wijk op de hoogte houden van de voortgang, en naar verwachting kan het tijdelijke trapveldje op korte termijn worden gerealiseerd.
Lees de antwoordbrief: https://iwdg.nl/3Nm5BQ7 (PDF)
Jammer dat er tegen de gemeente geen motie van wantrouwen kan worden ingediend. Zij zijn er voor de gemeenschap echter als het moet aankomen om er voor de gemeenschap te zijn zijn ze niet thuis. Communiceren is niet hun sterkste punt en zal ook nooit hun sterkste punt worden omdat ze een monopolie positie hebben die de burgers niet kunnen veranderen. We kunnen wel een motie van wantrouwen indienen tegen de bestuurders die het beleid bepalen. Misschien beginnen met een verplichte cursus houding en gedrag zodat hun besef dat ze er voor de gemeenschap zijn en deze ook serieus en als volwassen mensen moeten behandelen. Dit is weer het zoveelste voorbeeld dat de voor informatie niet goed is geweest. Wederom een hoop ergernis weer een excuus en weer verandert er niets. Het wordt tijd dat het roer een echt om gaat in Weert.
Waarom dien je geen motie van wantrouwen in tegen de bestuurders die het beleid bepalen?
He, de Rutte clones in het gemeentehuis zijn ontwaakt. We hebben fouten gemaakt maar daar konden wij uiteraard niets aan doen. Dat is al vele malen eerder gebeurd maar veel herinneren wij ons daar niet van en ervan leren zijn we vergeten. En wat doen we nu? We noemen iemand omgevingsmanager die offline (in het gemeentehuis ?) en online bereikbaar is en he, we hebben ook een app gemaakt. Vinden die oudere bewoners in de wijk echt prachtig.
Bij de gemeente wordt ook gedacht, het gemak dient de mens dus waarom onze handen vuil maken.