Het college van burgemeester en wethouders heeft gereageerd op de vragen die GroenLinks Weert heeft gesteld over het Foodstockfestival.
In de brief gaf GroenLinks aan dat het grasveld van het park behoorlijk beschadigd was. Grote delen waren veranderd in zandvlaktes, de grond was omgewoeld en er waren bandensporen te zien van de foodtrucks die op en af zijn gereden. Daarnaast lag volgens de politieke partij het veld bezaaid met uitgebrande sigaretten.
Grasveld was al beschadigd
Een van de vragen betrof het herstel van de schade aan het grasveld, waarop de gemeente Weert heeft aangegeven dat de schade al eerder was ontstaan door een combinatie van festiviteiten, sportactiviteiten en droog weer. Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om het grasveld te herstellen.
Daarnaast is de vraag gesteld of de basisschool nog steeds gebruik kan maken van het grasveld. Op dit moment is dat nog steeds mogelijk, volgens het college.
Sigarettenpeuken
GroenLinks Weert had ook gevraagd wie verantwoordelijk is voor het opruimen van de sigarettenpeuken die op het grasveld verspreid lagen. De gemeente heeft aangegeven dat de verantwoordelijkheid hiervoor bij de vergunninghouder ligt. De sigarettenpeuken waren reeds verwijderd.
Afspraken over geluid
Wat betreft de muziek op het festival zijn er afspraken gemaakt over de tijdsduur. De vergunninghouder had toestemming om geluidsapparaten te gebruiken op specifieke tijdstippen gedurende het evenement.
Buitenspeeldag
Ten slotte heeft GroenLinks Weert gevraagd of de nationale buitenspeeldag nog steeds kon plaatsvinden op het Fatima Park, gezien de staat waarin het park verkeerde. Het college heeft bevestigd dat dit nog steeds mogelijk was. De buitenspeeldag heeft gisteren succesvol plaatsgevonden.
Reactie organisatie
De organisatie van het Foodstockfestival heeft eerder gereageerd op de vragen en betreurt het dat GroenLinks Weert geen contact heeft opgenomen met hen. Volgens de organisatie hadden ze juist veel positieve reacties ontvangen van bezoekers en de omgeving. Ook de buurtvereniging heeft enkel positieve reacties gegeven.
De organisatie benadrukt dat ze hun best hebben gedaan om een prachtig evenement te organiseren voor alle leeftijden. Ze zijn trots dat ze dit evenement in hun eigen buurt hebben kunnen organiseren. Voorafgaand aan het evenement zijn de directe omwonenden geïnformeerd en hebben ze contactgegevens van de organisatie ontvangen.
Extra aandacht
De organisatie wijst ook op enkele punten van aandacht. De muziek tijdens het festival diende enkel als achtergrondmuziek en binnen de gestelde normen van de vergunning. Bovendien is de organisatie op alle drie de dagen eerder gestopt dan de vergunde tijden. Ze merken op dat het park al voor het evenement vol kuilen zat en dat er veel zand lag in plaats van gras, wat ze ook hebben vastgelegd op videobeelden. Verder zorgen ze er altijd voor dat het terrein schoon wordt opgeleverd en hebben ze tijdens het evenement een pilot uitgevoerd met eco-coins en schoonmakers om het terrein zo schoon mogelijk te houden.
Lees de antwoordbrief: https://iwdg.nl/460niMB (PDF)
En zo zijn er meer plaatsen in Weert, kijk maar eens op t Raphael pad. Daar is het ook meer zand dan gras ( grond bemesting/ beregening) en welke heldere van de gemeente laat een boom planten tussen 3 andere bomen in die er al god weet hoe lang staan…
Diezelfde heldere zal die 2 bomen ook wel op de Oelemarkt bij JPub/ Burger Me hebben laten plaatsen met meetgerei erbij, valt mee dat dat nog niet gesloopt is…..
Vandaag reed er ene rond om onkruid weg te branden. Maar goed dat hij niet bij de brandweer zit want dan was de hele wijk uitgebrand geweest, wat een snelheid…
Dat zal vast Evil Knievel zijn, die heeft al paar keer hier op de stite gestaan, deh koekwaus..
Mooi dat de organisatie zegt dat het alleen achtergrondmuziek was. Was op Boshoven duidelijk te horen. En als je de openbare ruimte terugkrijgt zoals op de foto’s dan zou ik toch stoppen met de vergunning. Want de gemeente kan er voor opdraaien en dat betekent dus geld van de burgers er in laten verdwijnen.
In het artikel staat dat het terrein voorafgaand aan het evenement al vol met zand en kuilen zat. Het evenement heeft het terrein dan terug gegeven in de staat waarin zij het gekregen heeft.
Wat is achtergrondmuziek? Wat is het verschil tussen muziek en achtergrondmuziek. Beperkt de definitie van achtergrondmuziek tevens het aantal decibel? Moeten evenementen afgelast worden omdat mensen op Boshoven het duidelijk horen? Want hadden die paar mensen op Boshoven er ook last van?
Als overal de sporen van de foodtrucks te zien zijn dan is het zeker niet terug gegeven in de oorspronkelijke staat, of er nu wel of niet tevoren al kale plekken waren. En ik noem achtergrondmuziek muziek die niet storend is als je op een normale manier (dus niet schreeuwend) met iemand wilt praten.
Nouja, de bandensporen zijn wel te verklaren denk ik. Dropping per helicopter gaat dat oplossen.
Hoe was het volume vanuit het evenement in Boshoven? Was je in staat om op een normale manier een gesprek te voeren met iemand?
Bij de braderie e.d. op Boshoven nooit een probleem geweest. Bij de 3-daagse festivals op het sportpark wel, maar heb m.b.t. die overlast (niet alleen geluid maar ook festivalgangers die de auto’s in de wijk parkeren omdat ze wel 80 euro voor een kaartje over hebben maar geen geld om te parkeren) ook steeds weer geprotesteerd tegen de vergunningverlening aan dit soort evenementen in een woonwijk. En ik weet dat meer mensen dat hebben gedaan.