Locatiekeuze voor opslag kernafval pas in het jaar 2115

3 min. leestijd
Foto via Depositphotos (vchalup2)

De politieke partij Weert Lokaal heeft onlangs vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de mogelijke opslag van kernafval in Weert. Naar aanleiding hiervan heeft het college een antwoordbrief gestuurd waarin zij uitleg geven over de huidige stand van zaken.

Volgens een bericht in dagblad De Limburger behoort Weert tot een van de zeven gemeenten waar mogelijk kernafval zal worden opgeslagen. Weert Lokaal wilde weten of het college op de hoogte was van deze plannen en welk standpunt zij hierin innemen. Het college antwoordde dat zij niet op de hoogte waren gesteld van deze informatie.

Nog geen definitieve keuzes

Op dit moment wordt er slechts onderzoek gedaan naar de eindberging van radioactief afval, waarbij nog geen definitieve keuzes zijn gemaakt. Het is mogelijk dat daarom nog geen informatie is vrijgegeven of dat zij zelf niet geïnformeerd zijn. Het onderzoek suggereert dat kleilagen, die ook aanwezig zijn in Weert, geschikt zouden kunnen zijn voor de opslag, evenals zoutformaties.

Locatiekeuze in 2115

Daarnaast vroeg Weert Lokaal aan het college hoe en wanneer zij van plan zijn hierover in gesprek te gaan en of het college op korte termijn aansluiting moet zoeken bij het overleg. Het college gaf aan dat naar verwachting pas in 2080 onderzocht zal worden welke bodemlaag het meest geschikt is voor de eindopslag van kernafval. Pas in 2115 zal er een locatiekeuze worden gemaakt. Tot die tijd zullen nieuwe technische ontwikkelingen ook worden onderzocht.

Het college concludeerde dat het nog te vroeg is om hierover in gesprek te gaan, aangezien er de komende decennia voornamelijk onderzoek zal worden uitgevoerd en er nog geen overleggen plaatsvinden.

Niet bagataliseren

Hoewel Weert Lokaal in een online onderzoek de mening heeft gepeild en vindt dat de omvang van een dergelijke opslag niet gebagatelliseerd moet worden, stelt het college dat aansluiting bij het overleg op dit moment niet mogelijk is vanwege het lopende onderzoek en het ontbreken van overlegstructuren.

Het onderwerp van mogelijke kernafvalopslag in Weert zal naar verwachting nog vele jaren onderwerp van discussie zijn en vereist zorgvuldige afweging en betrokkenheid van alle betrokken partijen.

Lees de antwoordbrief: https://iwdg.nl/3XmlaLc (PDF)

Deel dit bericht
1 reactie