Bij opgravingen in Kampershoek Noord aan de Sint Sebastiaanskapelstraat zijn recentelijk resten blootgelegd van boerderijen die teruggaan tot de zeventiende eeuw. Deze opmerkelijke ontdekking heeft de interesse gewekt van veel Weertenaren die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en archeologie.
De archeologische vondsten in het gebied, dat zich uitstrekt van Molenakker en Laarveld tot Kampershoek en Kampershoek Noord, zijn niet nieuw. Op verschillende locaties zijn eerder al vondsten gedaan die wijzen op permanente bewoning vanaf de IJzertijd, Romeinse tijd, vroege Middeleeuwen, hoge Middeleeuwen tot heden. Hoewel de meeste vindplaatsen weer bedekt zijn met aarde, zijn er op enkele plekken informatieborden geplaatst. Bovendien is er een archeologische route beschikbaar die gevolgd kan worden via een app.
Naast de opgeslagen artefacten die bij de vindplaatsen zijn gevonden, zijn er ook diverse objecten die momenteel in depot liggen. Een voorbeeld hiervan is de waterput, die naar het gemeentehuis is verplaatst.
Vragen van PvdA-fractie
De PvdA-fractie heeft naar aanleiding van deze vondsten en de wens om de geschiedenis van permanente bewoning in Weert te belichten en toegankelijk te maken voor het brede publiek, enkele vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.
Voorstel voor kijkdag
Ten eerste stellen zij voor om een kijkdag te organiseren, zodat geïnteresseerden de vondsten van dichtbij kunnen bekijken voordat ze weer worden afgedekt. Dit zou een waardevolle gelegenheid zijn om de lokale bevolking kennis te laten maken met de historische vondsten.
Voorstel voor overzichtstentoonstelling
Daarnaast opperen zij het idee om in Museum W een overzichtstentoonstelling te organiseren over alle vondsten die in dit gebied zijn gedaan. Op die manier kan een breed publiek kennismaken met de rijke archeologische geschiedenis van Weert. Bovendien stellen zij voor om deze tentoonstelling te koppelen aan een permanente digitale expositie, die altijd online toegankelijk is. Op die manier kunnen ook geïnteresseerden die niet fysiek naar het museum kunnen komen, toch genieten van de archeologische vondsten.
Voorstel voor boek
Daarnaast benadrukt de PvdA-fractie het belang van samenhangende publicaties over de archeologische vondsten in het hele gebied. Momenteel ontbreekt een dergelijk boekwerk dat toegankelijk is voor het brede publiek en het volledige verhaal vertelt over de geschiedenis van permanente bewoning in Weert. Daarom stellen zij voor dat het college initiatief neemt om zo’n boek te realiseren.
Het college van B&W zal de brief binnenkort beantwoorden en ingaan op de gedane voorstellen van de PvdA.
Lees de brief: https://iwdg.nl/43Ojnke (PDF)