Voedselbank Weert viert 15-jarig bestaan met Open Huis

Algemeen Weert 4 reacties 4 min. leestijd

Het kan écht iedereen overkomen, een (plotselinge) verandering in de financiële situatie die ervoor zorgt dat je onder de armoedegrens komt te leven. Denk aan echtscheiding, ernstige ziekte, het overlijden van een partner, onverhoopt in de schulden geraken of het verlies van werk. Meer dan een miljoen Nederlanders hebben elke dag opnieuw zorgen om de eindjes aan elkaar te knopen. Voor hen is een dagelijkse warme maaltijd geen vanzelfsprekendheid. 

Ruim vijftien jaar geleden heeft iemand zich deze zorg aangetrokken in Weert en is diegene vanuit een garage aan huis begonnen levensmiddelen uit te delen aan mensen die ze hard nodig hadden. Levensmiddelen die veelal opgehaald werden in supermarkten om ook voedselverspilling tegen te gaan. Vanuit deze kleinschaligheid is Voedselbank Weert inmiddels uitgegroeid tot een professionele organisatie waar zo’n 40 vrijwilligers iedere week opnieuw in touw zijn om aanvragen te behandelen, voedsel in te zamelen, pakketten samen te stellen en uit te delen. Daarnaast delen zij maandelijks gratis menstruatieproducten uit namens het Armoedefonds, want ook hieraan is een enorme behoefte.

De voedselbank lijkt wel een bedrijf

Daarmee lijkt de voedselbank wel een bedrijf. Zo gelden er strenge eisen ten aanzien van hygiëne en het ophalen en opslaan van levensmiddelen. Periodiek vinden er strenge controles plaats door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De levensmiddelen die worden uitgegeven zijn daarom van goede kwaliteit. De voedselbank hanteert het motto: ”wij delen niets uit, wat we zelf niet zouden eten”. 

Overigens komt niet iedereen in aanmerking voor de voedselbank; iedere aanmelding wordt beoordeeld op basis van de NIBUD-richtlijnen. Daarnaast worden alle klanten geholpen op weg naar zelfredzaamheid, want in principe mag maar 3 jaar gebruik worden gemaakt van de voedselbank.

Mede vanwege de hygiëne-eisen zamelt de voedselbank uitsluitend levensmiddelen in. Voor dierenvoeding is er de Dierenvoedselbank en tweedehands kleding en speelgoed wordt ingezameld door de Sponsorwinkel. 

Een hoge drempel

De stap naar de voedselbank neem je niet zomaar, daarvoor moet je echt wel een drempel over. En toch wil Voedselbank Weert iedereen die in Weert, Nederweert en Cranendonck onder de armoedegrens leeft helpen. De vrijwilligers doen dit met hart en ziel: ze willen écht het verschil maken voor die mensen die hun hulp zo hard nodig hebben. Overigens hoef je nooit bang te zijn dat je gegevens op straat komen te liggen, want elke vrijwilliger is gebonden aan strenge geheimhoudingseisen. Naast een vriendelijk en luisterend oor, staat privacy hoog in het vaandel bij de voedselbank.

Maak eens kennis

In juli bestaat Voedselbank Weert 15 jaar. Om dit te vieren organiseert de voedselbank op zaterdag 15 juli van 10.00 – 13.00 uur een Open Huis op haar locatie aan de Doctor Schaepmanstraat 17a in Weert. Iedereen is welkom. Je krijgt de gelegenheid om rond te kijken, vragen te stellen en zo een idee te vormen van wat de voedselbank is en of deze wellicht iets voor jou of iemand die je kent kan betekenen. 

Ook zijn er tijdens dit Open Huis verschillende organisaties aanwezig die actief zijn op sociaal/maatschappelijk gebied. Denk hierbij aan de gemeente Weert met de Vraagwijzer, Schuldhulpverlening, Punt Welzijn, Bibliotheek, Platform Sociale zekerheid, Stichting SUN, Repaircafé, de Dierenvoedselbank, Werk.kom en het Zelfregiecentrum. Zij vertellen je graag meer over hun organisatie en wat zij in voorkomende gevallen kunnen betekenen.

Meer informatie over Voedselbank Weert vind je op www.voedselbankweert.nl, Facebook en Instagram.

Deel dit bericht
4 reacties