Door kunst met het sociaal domein te verbinden, kan RICK in het dagelijks leven écht het verschil maken. Sinds oktober vorig jaar werkt het kunstencentrum samen met De Gewoonste Zaak van Weert, de stichting die mensen met een verstandelijke beperking in hun kracht zet en helpt hun droom te verwezenlijken. Vijf deelnemers komen wekelijks voor hun creatieve dagbesteding naar RICK. Het blijkt een doorslaand succes.
Gelukkig zijn, gaat voor Yvon helaas niet vanzelf. De 28-jarige Weertse draagt nogal wat ballast met zich mee. Strubbelingen in de familie, waar ze liever niet over wil uitweiden. Daarnaast ervoer ze jarenlang wat zoveel mensen met een verstandelijke beperking in hun leven ervaren. Yvon werd vooral beoordeeld op wat ze níet in plaats van wél kon.
Op woensdagmorgen tijdens de dagbesteding bij RICK zijn er even geen zorgen. Verleden en toekomst bestaan niet. Alleen het nu telt en de sky is the limit. Leunend op een stok, schuifelt Yvon als een hoogbejaarde vrouw door de toneelzaal. Ze improviseert er op los en gaat volledig op in haar rol. Als de scène erop zit, neemt ze glimmend van trots het applaus in ontvangst. “Toneelspelen vind ik het leukst”, zegt ze. “In toneel kan ik mijn ei kwijt. Dan vergeet ik alle stress en heb ik geen tijd om te piekeren.”
De gewoonste zaak
Het succesverhaal begon na de zomer van 2022. Een groepje ouders meldde zich bij RICK met een diepe hartenwens voor hun kinderen. Een fijne werkplek bijvoorbeeld, een passende woonvorm of vrijetijdsbesteding. De genoemde ouders waren voor hun kind op zoek naar een nieuwe, creatieve uitdaging. Een andere vorm van dagbesteding, meer afgestemd op de persoonlijke behoefte. Niet binnen een zorginstelling maar op een plek waar iedereen komt voor z’n ontspanning. Al gauw kwam De Gewoonste Zaak van Weert in beeld, een stichting die mensen met een verstandelijke beperking helpt met het realiseren van hun droom. De organisatie bleek uitermate geschikt om de formele kant van het initiatief te regelen. Birgit Mennen van De Gewoonste Zaak van Weert neemt daarnaast de begeleiding van de kinderen tijdens de dagbesteding op zich. De rest is geschiedenis.
Sinds oktober vorig jaar maken Yvon, Bjorn, Ramona, Hanneke en Kaya bij RICK kennis met verschillende kunstvormen. Muziek, dans, beeldend, textiel en toneel; diverse creatieve disciplines komen voorbij. “Wat er gebeurt, is werkelijk fantastisch”, zegt Brigit Mennen. “De ontspanning op de gezichten. Het plezier druipt er vanaf. De deelnemers hebben vertrouwen in zichzelf, ze voelen zich trots. Elke week laten ze een nieuw stukje van zichzelf zien. Iedereen heeft z’n eigen talent. En ze werken samen. Vorige maand, bij het blok muziek, stonden ze als The RICK’s op het podium. De band ging helemaal los en Hanneke stal als zangeres de show. Zij is heel leergierig. En empathisch. Zij staat altijd klaar om een ander te helpen.”
Schot in de roos
Diezelfde Hanneke (18) ontroert deze woensdagochtend ook als bibliotheekmedewerkster, een rol die ze in het echte leven ook vervult en die haar op het lijf is geschreven. Liefdevol en met engelengeduld stelt ze een mevrouw met Alzheimer (gespeeld door toneeldocente Ellen ten Haken) op haar gemak. “Ga hier maar even zitten mevrouw. Kan ik iets voor u doen? Wilt u iets drinken?” Docente Ellen is diep onder de indruk. “Echt prachtig hoe je dit hebt gedaan. Zó lief. Zó geduldig. Zó mooi hoe jij je inleeft in die oude, kwetsbare vrouw.” Hanneke, die in het echte leven ook in de bieb werkt, neemt het compliment stralend in ontvangst.
De samenwerking tussen de Gewoonste Zaak van Weert en RICK blijkt een schot in de roos. Brigit: “Dankzij RICK kunnen wij mensen met een verstandelijke beperking een creatieve dagbesteding bieden, een afwisselend programma dat op hun lijf geschreven is. Ik vind dat écht geweldig.” Ook de docenten van RICK zijn vol lof over de samenwerking. Zij worden geraakt door de nieuwe doelgroepen waar zij in het sociaal domein mee werken. Mensen zoals Yvon, Bjorn, Ramona, Hanneke en Kaya die geen masker dragen, maar onder alle omstandigheden zichzelf zijn en mede dankzij De Gewoonste Zaak van Weert hun geluk in het leven kunnen vinden.
Yvonnes droom
Yvon werkt bij het Stadshotel in Weert – “het liefst in de bediening, maar het strijken van het beddengoed vind ik ook heerlijk”. Begeleidster Brigit zag Yvon de afgelopen acht jaar groeien van een onzeker meisje naar een zelfstandige vrouw die haar creatieve hart volgt. Een dame die graag schildert, gedichten schrijft en onlangs haar grootste passie ontdekte: toneelspelen. “Als ik het druk heb in mijn hoofd, stotter ik altijd heel veel. Bij RICK stotter ik nauwelijks.” Haar droom? “Wat ik hier in de les heb geleerd zou ik graag eens in een echt theater willen doen. Op een groot podium. En dat de hele zaal dan gaat klappen. Wauw, dat zou geweldig zijn.”
Wat fijn dat er zoiets is als het Rick.
Wat vervelend van de strubbelingen in de familie van Yvon.
Ik hoop dat, dat goed komt voor haar.
Goed dat er een plek is waar ze alle stress kunnen vergeten / tot rust komen en kunnen groeien.