Hoe ziet de gemeente Weert er in de toekomst uit? Samen met inwoners werkt de gemeente Weert aan een Omgevingsvisie. De aankomende Omgevingswet verplicht alle gemeenten om een Omgevingsvisie op te stellen over de toekomst van de gemeente. Hierin worden de beleidsdoelen voor de fysieke leefomgeving voor de lange termijn vastgelegd. De gemeente Weert heeft met verschillende ketenpartners en belangenvertegenwoordigers een concept ontwerp Omgevingsvisie opgesteld. Deze wordt door het college van B&W aan de raad aangeboden om reactie te geven.
Wethouder Wendy van Eijk: “Met deze ontwerp Omgevingsvisie overhandigen we de gemeenteraad een kwalitatief en realistisch stuk. We gaan voor een toekomstbestendige leefbare gemeente waar een huis een plek is waar je je thuis voelt, waar iedereen veilig kan wonen, verblijven, werken en ondernemen in een mooie groene omgeving.”
Wat is de Omgevingsvisie?
De Omgevingsvisie is een visie voor de fysieke leefomgeving voor de lange termijn. Het gaat in op de samenhang tussen ruimte, water, milieu, natuur, landschap, verkeer en vervoer, infrastructuur en cultureel erfgoed. De visie gaat over belangrijke onderwerpen als: waar bouwen we nieuwe woningen? Hoe houden we de binnenstad aantrekkelijk? Waar blijft ruimte voor groen en natuur? En hoe blijft Weert bereikbaar?
De raad heeft in 2021 de strategische visie ‘Verwonder je in de groene thuishaven Weert’ vastgesteld. De Omgevingsvisie is een verdere uitwerking van deze visie in het fysieke domein en helpt ons om naar die toekomst toe te werken. Er wordt gekeken wat we kunnen doen om onze gemeente nog mooier, gezonder en aantrekkelijker te maken. En wat we moeten doen om de bestaande leefomgeving en specifieke kwaliteiten daarvan te beschermen, behouden en beheren.
Wethouder Martijn van den Heuvel: “We zetten in op groei vanuit eigenheid. We willen onder andere betaalbare woningen behouden en onze voorzieningen in stand houden. Daarmee spelen we in op ontwikkelingen vanuit en aansluiting bij de Brainportregio in het belang van Weert en haar inwoners.”
Samen met de samenleving
Om de Omgevingsvisie op te stellen, heeft de gemeente in verschillende bijeenkomsten gesprekken gevoerd met belangengroepen, ketenpartners en maatschappelijke organisaties. Denk hierbij aan wijk- en dorpsraden, woningcorporaties en partijen die belangen van bijvoorbeeld agrariërs, ondernemers, groen of erfgoed vertegenwoordigen. Voor vijf deelgebieden (binnenstad, buitengebied, dorpskernen, woonwijken Weert en werkgebieden) werd gekeken naar de belangrijkste kansen en knelpunten. Deze werden verwerkt in een visie voor de langere termijn.
Van concept naar vaststelling
De Omgevingsvisie komt weer een stapje dichterbij. De gemeenteraad krijgt nu namelijk de mogelijkheid om eventuele wensen en bedenkingen ten aanzien van de ontwerp Omgevingsvisie kenbaar te maken. De ontwerp Omgevingsvisie wordt naar verwachting in het vierde kwartaal van 2023 bij de raad aangeboden voor vaststelling.
Daarna krijg je als inwoner de gelegenheid om te reageren op de ontwerp Omgevingsvisie door middel van het indienen van een zienswijze. Na de ter inzage periode van 6 weken worden alle reacties en zienswijzen verzameld en gedeeld met de raad. De raad besluit uiteindelijk of deze zienswijzen worden meegenomen in de definitieve Omgevingsvisie. De Omgevingsvisie wordt uiteindelijk begin 2024 door de raad vastgesteld.
Nu al benieuwd wat er in de concept ontwerp Omgevingsvisie staat? Deze is te lezen via www.weert.nl/omgevingsvisie.
Energieneutraal 🙂
https://www.warmwoneninweert.nl/images/pdf/Weerter-Routekaart-Energietransitie.pdf
Het zal niet lukken om in 2040 energie neutraal te zijn.
Zonnepanelen doen in de winter 5% van het vermogen wat ze kunnen opwekken.
De infra in Weert van elke straat en huisaansluiting zal in zijn geheel vernieuwd moeten zijn.
Mijn straat met een voedingskabel van 125 amp zit nu al aan zijn max.
Maar het is u vrij om te blijven dromen, dromen zijn echter vaak bedrog.
De bezitters van warmtepompen en zonnepanelen gaan vanaf 2025 1/3 van de winterse stroom betalen, daarna elk jaar in stapjes tot 100% einde saldering. De stroom in de winter komt van gasturbines en op dit moment grotendeels van op kolen gestookte centrales.
Beste Zomaar,
Ik weet ook niet of het gaat lukken maar gemeente Weert heeft dit doel wel en er zijn nog geen meldingen dat ze achter liggen op planning om dit doel te halen.
“De term energieneutraal gaat over het energieverbruik van een gebouw. Een pand is energieneutraal als het energieverbruik op jaarbasis op nul uitkomt. Energie neutrale gebouwen gebruiken dus weinig energie. De energie die ze gebruiken, wekken ze zelf op met bijvoorbeeld zonnepanelen.”
Dat zonnepanelen in de winter 5% van hun maximale vermogen doen maakt dan ook niet uit aangezien je doel is om op jaarbasis neutraal te zijn. Wanneer Weert als doel had “van het net” te gaan was dit wel belangrijker maar zo ver zijn we nog lang niet. Wat dat betreft kunnen we in Weert blij zijn met de windmolens die juist in de stormachtige winter meer stroom produceren.
Dat is nog dromen, maar beter dan blijven slapen ?.
Energieneutraal worden zit hem in meer zelf opwekken maar ook zeker minder energie gebruiken! Daar kunnen we inderdaad jou voedingskabel in de straat bij gebruiken. Behalve dat we natuurlijk eerst moeten isoleren en slimmer om gaan met ons energie gebruik kunnen we daarna die kabel gebruiken om je gasketel te vervangen door een Warmtepomp. Dit levert al snel 75% energiebesparing voor je verwarming op. Aangezien het energie verbruik van de weerter huizen voor 85% door verwarming komt is dit een aanzienlijke overal besparing van 60%! Dan gaat het snel. Om een indruk te geven, in je straat zouden op die kabel een 40 huizen met een hybride warmtepomp aangesloten kunnen worden. Dat is al behoorlijk.
Over de salderingsregeling. Klopt dat waarschijnlijk af gaat lopen. Begin van het jaar nog eens gerekend maar toen was een warmtepomp ook goedkoper dan een gas gestookte verwarming, ook zonder salderen of zonnepanelen. Maar goed de energieprijzen stuiteren alle kanten op tegenwoordig. Al is het wel zo dat de overheid de belasting van stroom naar gas aan het verplaatsen is.
Dat de stroom van gas of kolen komt doet niet af aan dat een Warmtepomp veel minder energie gebruikt. Minder energie om de Energie neutraal doelen van Weert te halen. Daarbij word die stroom elk jaar groener, dat kun je van gas niet zeggen.
Beste Maks
Mijn straat telt meer dan 50 woningen.
Op dit moment hebben diverse panden al airco en warmtepompen , soms 3 per huis. vanaf 2030 iedereen een elektrische auto.
Allemaal inductie koken.
Deze discussie is hier al zo veel geweest.
Dat gaat hem niet worden en die molentjes langs de A2 staan ook vaak stil in de winter.
Ik Maks wek meer kwh op dan ik verbruik.
Maar ik houdt een co² voetprint want de energie die ik nodig heb in de winter wordt elders met fossiele of biomassa (waar grote gebieden voor ontbost worden ) opgewekt.
Die uitstoot kun je wel wegstrepen op papier maar gaat toch echt de lucht in. Wegstrepen op papier is de planeet voor de gek houden. Net zoals biomassa.
En denk of droom nou niet dat wij mensen nu nog kunnen stoppen wat er met deze planeet door 150 jaar industrialisatie aan de hand is, we gaan veel te langzaam en zijn veel te laat begonnen. Eindhoven aan zee is in ruimte tijd denkende helemaal niet zo ver weg 😉
Beste Zomaar,
Ik ben ook gewoon een optimist, iemand die denkt in kansen en als techneut in oplossingen. Dus in mijn ogen kan het sowieso opgelost worden. De vraag is alleen hoe en in welk tijdsbestek… 2040.
De kern van het probleem is ook gewoon dat we met teveel mensen zijn en zoals jij zegt door 150 jaar industrialisatie een behoorlijk luxe en milieu intensief leven erop na houden. Daar ben ik zelf net zo schuldig aan.
Jullie straat heeft dan inderdaad een nieuwe kabel nodig om iedereen significant minder energie te laten gebruiken. Daarbij zou nog veel te optimaliseren zijn door gebruik en levering op elkaar af te stemmen. Maar dan zijn we weer wat jaren verder. Simpele dingen als vaatwassers / wasmachines programmeren om in de zomer te voorkomen dat omvormers uitvallen is een makkelijk voorbeeld.
De kWh die jij in de zomer opwekt helpen allemaal mee aan de voetprint. In de zomer is er dan minder gas nodig in Nederland. In de winter moet je nog altijd stroom van gas gebruiken maar in totaal word er in ieder geval minder gebruikt. Dat er dan nog steeds gas nodig is zou je met een gasketel sowieso hebben, ook nog meer.
Biomassa en E-fuels vind ik inderdaad ook geen oplossing.
Er zijn natuurlijk wel keuzes die je kunt maken.
Alles kan niet
bv betaalbare woningen vs verbreding A2.
Als de A2 een betere doorstroming geeft wordt het aantrekkelijker voor ‘Eindhovenaren’ en groepen ASMers uit India ed om in Weert te gaan wonen. Dit zijn veelal kapitaal krachtige personen, die de huizenprijzen zullen doen laten stijgen.
Mensen uit India betekent overigens ook weer extra ( Indiase) horeca.
Oh lekker! Laat maar komen.
Stijgende huizenprijzen zijn enkel een probleem voor mensen die een huis willen kopen. 😉
Uw reacties hier zijn meestal zonder inhoud, enkel aanvallen op anderen.
Maar deze reactie , zegt alles over de simpelheid hoe u in elkaar zit.
Reageer normaal niet meer op u, maar met bovenstaande simpele uitspraak van u
kon ik het niet laten.
Fijne dag.
Je plaats deze reactie niet voor mij. 😉
Om even in te haken op je klimaatneutraal verhaal, en je uitleg over hoe dat niet mogelijk is. Dat is wel mogelijk, alleen moeten mensen daarvoor structureel minder energie gaan afnemen. Dat staat geljik aan luxe inleveren.
Niemand heeft daar echt zin in, maar dat is wel de uiteindelijke oplossing.
Ik denk een vrij lege binnenstad met daaromheen een hoop huizen van mensen die elders vertier zoeken.
Wie het weet mag het zeggen !!