Wessem – Op dinsdag 8 augustus vindt er in het kader van de 17e editie van de Cultuurhistorische Zomer een wandeling plaats in Wessem.
Vijf bijzondere ijkpunten
Tijdens de wandeling worden een vijftal van de vele bijzondere ijkpunten die Wessem rijk is onder een vergrootglas gelegd:
- Het pronkstuk is de gotische kerk, die in november 1944 verwoest werd en gerestaureerd is door architect Frits Peutz. Hij heeft zich bij de restauratie laten leiden door de archeologische vondsten en heeft de twee voorgaande kerken zichtbaar gemaakt. De sluitsteen in de apsis, een tetramorf, een wijwatervat dat geschonken is door paus Leo de 13de, en de Venus van Wessem, tijdens de restauratie gevonden, zijn enkele toppers.
- Het koeienmonument van Dolf Wong dat ‘De wijze koeien van Wessem’ voorstelt, zoals in een artikel van de Katholiek Illustratie van 1934 staat. Koeien die tot 1954 zelfstandig naar de Koeweide of de stal liepen.
- Het havenmonument van Wim Rijvers en de eerste brug in Nederland, die via uitbouw is gebouwd en de oude en nieuwe haven.
- Het oude markante Marktplein met zijn uit maasstenen geplaveid gemeentewapen, gemaakt door Baerke Dierx. Het oude gemeentehuis van architect Lemmens en de aanbouw van architect Corbey uit Thorn.
- De Steenweg met zijn grote handelshuizen van 1613 in Gelderse stijl die het rijke verleden laten zien.
Praktische informatie
De wandeling begint om 19.00 uur in de Sint Merarduskerk aan de Groenstraat 24 in Wessem. Het parcours van iets meer dan 1,5 kilometer is rolstoel- en rollatorvriendelijk.
De organisatie is in handen van Stichting De Aldenborgh, Kring Weert van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap en Geschied- en Heemkundige Kring Land van Thorn.
Bekijk hier de flyer van de Cultuurhistorische Zomer 2023: https://iwdg.nl/43mLw13 (PDF)