Kinrooi – GIGA Storage België heeft onlangs aangekondigd dat zij een grootschalig energieopslagproject wenst te ontwikkelen in Kinrooi, net over de grens bij Weert.
Met dit project van 1.200 megawattuur wordt wederom een belangrijke stap gezet in de energietransitie en wordt het ook duidelijk dat België hierin een voortrekkersrol in Europa wil gaan innemen.
Grote stap vooruit
Joeri Siborgs, General Manager GIGA Storage Belgium: “Dit project wordt voor België een grote stap vooruit. Dit energieopslagproject zal aansluiten op het hoogspanningsnet en substantieel gaan bijdragen aan het verduurzamen van het elektriciteitsnet. Wij hebben de omwonenden van dit nieuwe project reeds ontvangen op een informatiebijeenkomst, omdat wij hen graag als eersten informeerden over onze plannen. Wij dienen nu de omgevingsvergunningsaanvraag in bij de bevoegde autoriteiten.”
Ruud Nijs, CEO GIGA Storage: “In Nederland zijn wij al een aantal jaren actief met energieopslag. Het is mooi om te zien dat in België het momentum daar nu ook is. Dit project is van dezelfde ordegrootte als ons Nederlandse project in Delfzijl. In België gaan de ontwikkelingen echter sneller, hetgeen voornamelijk komt doordat batterijen in België voor het overgrote deel zijn vrijgesteld van transportkosten.”
Afgelopen week benadrukte de Belgische Minister van Energie Tinne van der Straeten het belang van een aantrekkelijk investeringsklimaat “Het is door het gunstige investeringsklimaat dat er in België massaal nieuwe batterijenparken worden gebouwd. Batterijenparken zijn bijvoorbeeld voor 10 jaar vrijgesteld van transmissienettarieven en moeten geen accijnzen betalen voor het deel dat ze terug op het net brengen. Zo maken we van België leider in de energietransitie.”
Over GIGA Storage Belgium
GIGA Storage Belgium is een energiebedrijf dat grootschalige energieopslagprojecten ontwikkelt en inzet binnen het Belgische energienetwerk. GIGA Storage gelooft dat grootschalige energieopslag van energie uit hernieuwbare energiebronnen een antwoord biedt op het afschakelen van fossiele brandstoffen zonder de energiebevoorrading in gevaar te brengen. Het bedrijf denkt de kernuitstap in 2025 te kunnen vergemakkelijken en heeft de ambitie om vóór 2030 in België 3 GW batterijopslag te realiseren.
Over GIGA Storage
GIGA Storage realiseert grootschalige energieopslag. Er wordt geïnvesteerd in projecten voor zowel optimalisatie van de energievoorziening als netstabiliteit. GIGA Storage heeft als doel een belangrijke speler van energieopslag in Europa te worden, om zo duurzaam opgewekte energie volledig te kunnen benutten. Energieopslag is dé ontbrekende schakel in de overgang naar een wereld die uitsluitend gevoed wordt met hernieuwbare en schone energie.
Een heule, heule grote batterij wat ik zo lees. Op zich prima, maar de opslag van overtollige (duurzame) energie in traditionele batterijen lijkt me nu niet echt de toekomst.. Er zitten veel waardevolle metalen in die waarschijnlijk beter in kleinere apparaten gebruikt kunnen worden. Over grootschalige energieopslag moeten we denk ik anders gaan nadenken.
Als we nog moeten beginnen met daar anders over nadenken dan zullen de eerste, daaruit voortkomende plannen over 25 jaar gerealiseerd kunnen worden.
Dus begin jij lekker met nadenken, dan gaan we over 25 jaar jouw plan uitvoeren. Voor nu, zie artikel.
Wat er in de wereld gebeurt is groot, we kunnen in Weert in ieder geval klein beginnen, door bijvoorbeeld een groot zonnepark op een vuilnisbelt aan te leggen. Wat vindt u daarvan?
Jammer om te lezen dat jij het idee hebt dat we in Weert nog moeten beginnen. Alles wat nu al loopt vindt je de moeite schijnbaar niet waard. Klap in het gezicht van velen.
Verder vraag ik me af wat een groot zonnepark op een vuilnisbelt precies te maken heeft met energie-opslag.
Ik wil me even in jullie discussie mengen.
In Altweerterheide zijn al 2 grote zonneparken in werking.
In Stramproy is het 2de grote zonnepark (Horsterweg) momenteel in aanbouw en het 1ste (Molenweg) al vol in bedrijf.
Hoezo Weert (of horen Altweerterheide en Stramproy volgens u niet bij Weert) moet nog beginnen? En wat bedoeld u met groot? Nog groter dan deze 4 huidige zonneparken (zijn d’r nog meer in de gemeente Weert?)?
Over horizonvervuiling gesproken, wat mij betreft mogen er op die oude vuilnisbelt best wel een paar windmolentjes komen, ideale plek voor veel wind te vangen.
Ja, d’r zijn er meer : Leveroysedijk, 8600 panelen van 660 Wp p.st., goed voor 1600 huishoudens.
Dat is het park onder de windmolens.