Op verzoek van het college van burgemeester en wethouders konden inwoners in juni en juli input geven over onderwerpen die zij graag als prioriteit opgepakt willen zien als het gaat om vergunningverlening, toezicht en handhaving. Inmiddels zijn de resultaten van het onderzoek uitgewerkt en is er een top 10 bepaald.
Contactmomenten
De gemeente Weert werkt op het gebied van vergunningverlening, toezicht & handhaving met een uitvoerings- en handhavingsstrategie waarin de prioriteiten staan beschreven. Voor het uitvoeringsplan van 2024 konden inwoners onderwerpen aanleveren. Inwoners van Weert hebben op drie momenten de mogelijkheid gehad om in gesprek te gaan over onderwerpen met medewerkers van de gemeente Weert. Zo stonden de medewerkers op de open dag van de brandweer in Weert, op de weekmarkt in Stramproy en op de weekmarkt in Weert. Daarnaast konden inwoners ook online een reactie achterlaten.
Resultaten
Wethouder Wendy van Eijk: ‘We zijn blij met de reacties die we hebben gekregen en dit heeft nuttige informatie opgeleverd. In totaal hebben 393 mensen deelgenomen aan het onderzoek. De deelnemers aan het onderzoek konden drie onderwerpen aanleveren waar in hun optiek meer aandacht naartoe zou moeten gaan als het gaat over vergunningverlening, toezicht en handhaving. Daarnaast was het mogelijk om een ander idee aan de medewerkers van de gemeente Weert door te geven.’
Op de volgende onderwerpen zijn in chronologische volgorde de meeste stemmen uitgebracht.
- Overlast (hangjongeren, hondenpoep, geluidsoverlast)
- Afval
- Drugs-(gebruik)
- Ondermijning
- Parkeren
- Bouwen
- Vuurwerk
- Evenementen
- Horeca en terrassen
- Huisvesting internationale werknemers
Vervolg
Burgemeester Raymond Vlecken: ‘De uitkomsten van het onderzoek worden meegenomen in de prioritering van de taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving. Deze uitwerking landt uiteindelijk in het uitvoeringsplan van 2024.’
Dit is zo afhankelijk van buurt wijk of straat, als ze dit willen hanteren als top 10 gaat het niet goedkomen.
Die laatste 4 woorden ben ik het helemaal mee eens. Eerst wachten op 2024, dan een commissie oprichten om een voorstel tot een plan van aanpak op te stellen (lang leve ons belastinggeld) dan de nodige vergaderingen om een definitief plan van aanpak op te stellen (als dat er al ooit komt), dan vergaderen over een tijdslijn voor uitvoering van het plan, dan vergaderen over wie wat moet of mag gaan doen, Dan kijken of de nieuwe gemeenteraad die er tegen die tijd is ook met het plan kan leven, dan er achter komen dat er beter een nieuwe enquête kan worden gehouden want inmiddels kunnen veel zaken al achterhaald zijn en zou de prioriteiten volgorde misschien wel moeten veranderen en tot slot terug naar waar ik begon met “Eerst wachten …..”.
Wat de gemeente heel erg kan helpen is een breder geluid vanuit de inwoners. Met 393 deelnemers op 50000 inwoners kan je niet echt spreken van een brede interesse. Dat terwijl het klaaggeluid luid genoeg is om de gemeente tot actie over te laten gaan. Zie artikel.
Als eerste actie door naar 2024. En ik hoop dat ik het mis heb, maar ik zou er niet raar van opkijken als het daarna gaat zoals ik in mijn commentaar beschreef.
Heb je zelf gebruik gemaakt van de mogelijkheden tot inspraak?
Ja
Uiteindelijk gaat het weer lang duren .