De buizerd is de talrijkste en misschien ook bekendste roofvogel van Nederland. Vaak wordt hij hoog in de lucht waargenomen. Rondjes zwevend en daarbij al of niet ‘miauwend’. Dan weer zittend in een boom aan de bosrand of op een paal langs de snelweg. In dit laatste geval ogenschijnlijk een beetje suffig rondkijkend. Schijn bedriegt: de vogel zit dan meestal op de uitkijk en via deze zit-en-wachtstrategie probeert hij vroeg of laat zijn slag te slaan en een argeloze prooi te overrompelen.
Roofvogel op een paal
De buizerd is een roofvogel die alleen al door zijn afmetingen tot de verbeelding spreekt. Veel verder dan het geijkte ‘roofvogel op een paal’ komen veel mensen meestal niet, terwijl ze toch graag meer over de vogel te weten zou willen komen. Dat kan dus nu.
Op deze avond zal Gerard Compiet het onder andere hebben over:
- de veldkenmerken en het zintuiggebruik
- de biotoop van de buizerd
- de jachtstrategieën en de prooikeuze
- de broedbiologie
- de buizerd tijdens de trek
- de relatie met andere organismen
- de verhouding buizerd/mens vroeger en nu
Deze lezing geeft een duidelijk beeld van het wel en wee van de buizerd. Je zult daarna tijdens je wandelingen met meer plezier en kennis van zaken naar de buizerd kijken.
Praktische zaken
- Lezing: de buizerd
- Spreker: Gerard Compiet
- Datum: dinsdag 12 september
- Aanvang: 19.30 uur
- Locatie: Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man aan de Geurtsvenweg 4 in Weert
- Toegang: € 2,- (inclusief koffie of thee)
Vanuit de Graswinkel zie ik ze regelmatig hoog boven de Gebleekte Steeg/ Breijbaan circelen, of ze komen tot in de wijk en worden dan door een groep kraaien en kauwen weer weggejaagd, mooi om te zien..