Inwoners van de gemeente Weert kunnen vanaf 30 januari 2024 in het stadhuis van Weert terecht voor behandeling van hun verzoek tot onderbewindstelling of mentorschap. Zij hoeven hiervoor niet meer af te reizen naar Roermond. Via een videoverbinding staan zij voortaan rechtstreeks in contact met de rechtbank in Roermond. Weert volgt daarmee het voorbeeld van de gemeente Venray die in 2019 al koos voor deze vorm van rechtspraak. Afgelopen jaar volgden ook Heerlen, Bergen, Horst aan de Maas en Gennep. Weert start met videospraak als proef, in eerste instantie gedurende de periode van één jaar.
Betrokkenen in bewindzaken die in de gemeente Weert wonen, moesten voorheen naar de rechtbank in Roermond reizen om bij de mondelinge behandeling van hun rechtszaak te kunnen zijn. Dit terwijl zij het financieel vaak moeilijk hebben. Het reizen naar Roermond kost voor deze groep mensen relatief veel geld en tijd. Daarom komen betrokkenen vaak niet naar de rechtbank. Om de ‘toegang tot het recht’ voor deze inwoners te verbeteren, is videorechtspraak ingevoerd.
Hoe werkt videorechtspraak?
Een verzoek tot instelling van bewind en/of mentorschap (bewindzaken) wordt behandeld via een videoverbinding. De betrokken partijen krijgen een oproep van de rechtbank om te verschijnen in het gemeentehuis van Weert. Via video voeren ze over hun verzoek, samen met de beoogd bewindvoerder, een gesprek met de medewerkers van de rechtbank. De gemeente faciliteert en ondersteunt de rechtbank. Dat houdt in dat de gemeente een ruimte met videoapparatuur ter beschikking stelt. Als betrokkenen de behandeling van hun zaak liever bijwonen in de rechtbank, dan blijft dat uiteraard mogelijk.
Verdere uitbreiding videorechtspraak
De mogelijkheid tot rechtspraak via een videoverbinding tussen de rechtbank en gemeente wordt door rechtbank Limburg al sinds 2019 aangeboden in Venray. De pilot die daar destijds werd uitgevoerd bleek al snel een succes en leverde veel positieve reacties op. Intussen is door Rechtbank Limburg onderzocht of ook andere Limburgse gemeenten willen aansluiten. Sinds begin 2023 wordt videorechtspraak ook in Heerlen aangeboden, medio 2023 volgden gemeente Bergen, gemeente Horst aan de Maas en gemeente Gennep en nu dus de gemeente Weert.
“Iedereen doet mee in Weert. Met deze pilot steunen wij een doelgroep die het niet makkelijk heeft en soms ook een drempel over moet. De gemeente Weert draagt graag bij aan het verlagen van die drempel”, aldus burgemeester Raymond Vlecken.
Martina Bijker, president van rechtbank Limburg, is blij dat steeds meer gemeenten videorechtspraak willen faciliteren: “De afstand tot de burger wordt hierdoor verkleind, het recht wordt toegankelijker. Ander voordeel is de kostenbesparing die het de burger en bewindvoerder oplevert. We zijn met nog meer Limburgse gemeenten in gesprek om videorechtspraak in te voeren.”