Alleen als een vlaai echt in Limburg is gebakken, mag deze ook ‘Limburgs’ worden genoemd. Vanaf 22 januari geldt Limburgse vlaai officieel als streekproduct met Europese erkenning. Vanaf dan moeten bakkers in Belgisch- en Nederlands-Limburg aan een reeks eisen voldoen om de Limburgse vlaai als zodanig op de toonbank te mogen leggen. Het is de eerste keer dat deze Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) wordt toegekend aan een product uit twee landen.
CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers uit Stramproy zal volgende week maandag samen met President van het Europees Parlement Roberta Metsola de Limburgse bakkers in Brussel ontvangen om de toekenning van dit Europese label te vieren.
Jeroen Lenaers: ”Deze erkenning is niet meer dan terecht. De Limburgse bakkers hebben hier hard voor moeten vechten. De toekenning van dit label is in vele opzichten historisch, mede door de samenwerking tussen Nederland en België bij de aanvraag ervan. Nadat eerder al twee wijnen uit onze mooie provincie zijn opgenomen in het register, staat Limburg er wederom goed op in Europa.”
Haagse Hopjes, Bossche bollen, Limburgse vlaai? Nein! Wieërter vlaai dedju!
En wi-j zitj dèt dan met de Wieerter vlaai? Kriegtj di-j aug unne apaarte status?
Leuk voor de Limburgse bakkers, maar natuurlijk onzinnig. Als een “Limburgse” vlaai in Budel wordt gebakken mag die geen Limburgse vlaai heten maar een vegetarische gehaktbal (waar dus geen gram gehakt in zit) mag wel.
U heeft het over de Limburgse bakkers, maar volgens mij bakken niet alle Limburgse bakkers Limburgse vlaaien.
Ik heb dat ook niet geschreven. Maar het is voor alle bakkers in Limburg(Nederlands of Belgisch) leuk dat ze nu kunnen zeggen dat ze een beschermd streekproduct mogen maken. Datzelfde product mogen ze ergens anders ook maken en dan mag het ook gewoon vlaai heten alleen mag er geen Limburgs voor staan. En zoals in een praatprogramma gisteren werd gezegd, wat doen we nu met Bosche Bollen, Zeeuwse bolussen, deventer koek, Weesper moppen, Haagse Hopjes enz. enz. Allemaal een beschermde status aanvragen?
Vriendelijk bedankt, mijn welgemeende excuses, ik heb uw reactie niet goed begrepen.
Nederland heeft er 11 en ook België heeft maar 12 beschermde streekproducten, wat erg weinig is naar mijn mening. Frankrijk bijvoorbeeld heeft er 250, Italië idem dito. We zouden best wat meer trots mogen zijn op onze streekproducten.
PS, in de hele Europese Unie zijn dat er in totaal 3286.
Even daargelaten dat de meeste landen heel wat groter zijn dan Nederland, ik hoop toch niet dat er een wedstrijd is om te kijken wie de meeste beschermde streekproducten heeft.
Daar gaat het niet om, jij wil alles zeker opdoeken wat typisch Nederlands is! Nog meer meer gelukzoekers binnen halen dan verdwijnt alles vanzelf.
?????Sorry, maar ik begriijp niet wat gelukzoekers hier mee te maken hebben. En alles wat Nederlands is opdoeken? Als ik er geen probleem mee heb dat ze een volgens traditioneel recept gebakken in Groningen gebakken Limburgse vlaai ook een Limburgse vlaai zouden noemen, doek ik dan iets Nederlands op?
Budel heeft als enige van de Brabantse schutterijen het voorrecht om mee te doen met het Oud Limburgs Schuttersfeest, om ze nou nog Limburgse vlaaien laten bakken in Budel is me echt een brug te ver. 😂
Ik bestel mijn Budels bier ook gewoon via Aliexpress.
In Groningen mag je ook rustig Limburgse vlaai kopen, maar dan moeten ze wel in Limburg gebakken zijn.
Ook pas vanaf 22 januari. Het is vandaag de 17de.
Lekkurrrr.