De gemeenteraad van Weert heeft in juli vorig jaar groen licht gegeven voor de realisatie van een zelfreinigend openbaar toilet in winkelcentrum De Muntpassage. De eigenaar van De Muntpassage heeft een winkelruimte ter beschikking gesteld voor dit toilet, dat tevens volledig rolstoelvriendelijk zal zijn.
Er zijn verschillende typen overeenkomsten overwogen. Uiteindelijk is besloten om de overeenkomst tussen de eigenaar en de gemeente Weert in de vorm van een huurovereenkomst op te stellen. Hiermee geniet de gemeente Weert als huurder huurbescherming.
Servicekosten
De overeenkomst tussen de gemeente Weert en de eigenaar van De Muntpassage geeft aan dat er geen huur wordt gevraagd voor het gebruik van de winkelunit voor het openbare toilet. In plaats daarvan zal de gemeente bijdragen aan de servicekosten van het winkelcentrum, die betrekking hebben op elektriciteit en water.
Een huurovereenkomst zonder tegenprestatie (te betalen huur), wordt normaal gesproken niet gezien als huurovereenkomst. Er is dan eerder sprake van een bruikleenovereenkomst waardoor de huurbescherming zou vervallen. Toch is ervoor gekozen om de te betalen huur te verrekenen met de servicekosten. Hiermee wordt er een marktconform tarief betaald voor de unit en heeft de gemeente huurbescherming voor wat betreft het gehuurde.
Werkzaamheden kunnen beginnen
Met de officiële ondertekening van de huurovereenkomst kan men nu aan de slag met de voorbereidende werkzaamheden voor de installatie van het zelfreinigende openbare toilet. Deze voorziening zal niet alleen bijdragen aan de toegankelijkheid van het winkelcentrum, maar ook aan het comfort van de bezoekers in de Weerter binnenstad.
Operationeel
De gemeenteraad heeft een budget van €5.000 per jaar beschikbaar gesteld voor het onderhoud en de exploitatie van het toilet. De verwachting is dat het zelfreinigende openbare toilet in eerste kwartaal van 2024 operationeel zal zijn.
Indien men bijvoorbeeld 50 Euro-cent zou vragen voor het benutten der WC’s dan schift het al lekker. Of zoals op de o.a Duitse autobaan, laten betalen en een bonnetje krijgen wat je later bij je boodschappen kunt verzilveren en je geld terug brengt.
Dat is langs de NL-se snelwegen ook het geval. 70 cent, waarvan je 50 cent kan gebruiken voor je veels te dure tankstation of restaurant aankopen.
Als die maar geen zwervers aantrekt die iedere ochtend op het bankje voor de AH zitten.
Super, straks lekker werrum schieëte in de Munt.
Nein serieus, det es goot vur minse met allerlei kwaaltjes,…