Sinds de deuren van het ING-gebouw aan de Nieuwe Markt medio 2021 sloten, staat het pand leeg. Daar komt echter mogelijk verandering in, want er is een aanvraag ingediend voor een vergunning om de eerste verdieping van het gebouw te transformeren naar drie appartementen en de begane grond in te richten als winkelruimte.
Van bank en kantoor naar winkelruimte en appartementen
Op de begane grond van het gebouw aan de Nieuwe Markt 50, 52 en 54 was voorheen de ING-bank gevestigd. De eerste verdieping van het pand werd gebruikt als kantoorruimte. Op de tweede en derde verdieping bevinden zich reeds appartementen.
De vergunningaanvraag die momenteel bij de gemeente ligt gaat over de transformatie van de begane grond en eerste verdieping van het gebouw. Op de eerste verdieping van het karakteristieke pand is ruimte om drie appartementen te realiseren van respectievelijk 83,5 m2, 79 m2 en 53 m2. Het grootste appartement van de drie bevindt zich hoofdzakelijk in de toren van het gebouw, dat uitkijkt over de Wilhelminasingel.
Toekomstige inrichting
Volgens de huidige schetsen beschikt ieder appartement over een woonkamer met open keuken, een slaapkamer, een badkamer, een technische ruimte en een berging. Daarnaast is er in aan de achterzijde van het gebouw voor ieder appartement nog een aparte bergruimte ingericht.
De begane grond van het voormalige ING-gebouw zal als de huidige plannen door kunnen gaan worden ingericht als winkelruimte. Hiertoe zullen een aantal bestaande muurdelen vervangen worden door nieuwe aluminium puien. Bovendien zal er voor het tweede en derde appartement op de eerste verdieping een buitenruimte gerealiseerd worden door een balkonconstructie te bouwen boven de nu verspringende gevel.
Vergunningaanvraag
Binnenkort zal duidelijk worden of de transformatie van het voormalige ING-gebouw daadwerkelijk plaats kan vinden. Op 15 februari jongstleden heeft het college van B&W de beslistermijn voor de aanvraag van de daarvoor benodigde omgevingsvergunning verlengd met zes weken.
Het is de nieuwe trend om lang leegstaande winkelpanden om te bouwen naar woonruimte. Op zich heeft het dan een bestemming. Alleen de huurprijzen zullen hoog zijn, zeer hoog en of het dan verhuurbaar is blijft de vraag en kan het hierdoor van de regen in de drup raken
Weert is een krimpende winkelstad, ook binnen de singels, en ook al die organisaties die de gemeente Weert inhet leven roept om het tij te keren vechten tegen de bierkaai.
Kortom het is wat het is en wordt niet meer beter.
Tsja…..als de pandeigenaren..in de binnenstad hun huren systematisch hoog houden…krijg je daar geen ondernemers in.
Dan gaan die pandeigenaren…zoeken naar alternatieven…zoals appartementen…om hun panden rendabel te maken…..ze gaan zogezegd…”huisjes melken”…
Verder ….de ING heeft het pand verlaten…en dat niet alleen in Weert…dit om nog meer miljarden winst te maken …ten koste van de gewone burger….
Dan nog het volgende….voor appartementen die in kantoor- en winkelpanden geprojecteerd worden, gelden mindere strengere regels wat betreft o.a.brandveiligheid, t.o.v. nieuwe te bouwen appartementen..
Heeft de ING het pand verlaten om meer winst te maken? Of omdat er geen hond meer naar een fysieke bank gaat, maar alles tegenwoordig makkelijk en lui vanuit huis digitaal te regelen is. Je kunt ook klagen over het verdwijnen van de vele geldautomaten, of erkennen dat er al meerdere generaties niets meer met contant geld doen en daarmee zulke diensten niet meer nodig heeft.
Dit biedt een mogelijkheid voor een paar woningzoekenden om hun wens te vervullen, als die wens een appartement in het centrum van de stad is tegen de bijbehorende prijs.
Nog meer woningen en nog meer gezeik voor ondernemers. Dit werkt toch, inmiddels is de binnenstad een woonwijk geworden!! Slapende gemeenteraad waaronder WeertLokaal!