Fitprogramma voor darmkankeroperatie wordt in SJG Weert vergoed

3 min. leestijd
Foto via: SJG Weert

Prehabilitatie voor een darmkankeroperatie in SJG Weert wordt voortaan vergoed. Met dit programma worden patiënten begeleid in het verbeteren van hun conditie en spierkracht op weg naar een zware ingreep. Hoe fitter de patiënt van tevoren is, hoe beter het herstel verloopt en hoe kleiner de kans op complicaties.

Prehabilitatie wordt al langere tijd aangeboden in SJG Weert. Tot nu toe moesten patiënten hiervoor echter een eigen bijdrage betalen, of werd het verrekend met het aantal behandelingen binnen de aanvullende verzekering. De vergoeding maakt het programma laagdrempeliger beschikbaar.

Over prehabilitatie

Prehabilitatie is een programma waarbij de patiënt begeleid wordt om zelf zijn conditie, spierkracht en mentale weerbaarheid te verbeteren voorafgaand aan een operatie. Bij dit programma zijn naast de fysiotherapeut een verpleegkundig specialist, diëtist, psycholoog, en sportarts betrokken. Ook wordt er begeleiding aangeboden bij stoppen met roken. Een operatie en het herstel erna zijn zwaar voor het lichaam en zorgen voor achteruitgang van spierkracht en conditie. Het doel van prehabilitatie is het verbeteren van de startpositie in de wachttijd voor de operatie. “In plaats van af te wachten, maken we gebruik van de wachttijd”, aldus Janou van Wegberg, fysiotherapeut SJG Weert. Samen met haar collega Eline Deuss zorgt zij voor de fysieke trainingen binnen het programma.

Persoonlijk schema 

Voor de start met prehabilitatie wordt er op basis van een intakegesprek een persoonlijk schema gemaakt. “De patiënt kan vervolgens deelnemen aan verschillende groepstrainingen. Hierbij kun je denken aan het verbeteren van spierkracht en uithoudingsvermogen, maar ook ademhalingsoefeningen en het in en uit bed stappen zonder een verhoogde buikdruk wordt ter voorbereiding op de operatie geoefend.” De trainingen zijn hoog intensief en vinden twee keer per week plaats, om in korte tijd een goed resultaat te behalen. Naast een verminderde kans op complicaties, draagt het programma bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven. Dit heeft vaak een blijvend effect op de leefstijl. “We hopen dat dit programma in de toekomst ook bij andere ingrepen vergoed zal gaan worden. We zien dat patiënten het fijn vinden om iets te kunnen bijdragen aan hun eigen ziekteverloop.”

Tags:
Deel dit bericht
Geef reactie