3 Weerter scouts helpen mee aan Nationale Herdenking op de Dam

4 min. leestijd
Foto door Julian Hofmans

Lotte Passage (Scouting St. Maarten), Nele van Kimmenade (Scouting Tungelroy) en Sep Aendekerk (Scouting Hubovra) zijn 3 van de 86 scouts en zeekadetten die op 4 mei meehelpen aan de Nationale Herdenking op de Dam. Hun taken op deze dag zijn het aanreiken van de herdenkingskransen, het begeleiden van genodigden, het hijsen van de vlaggen rond het monument, het in bewaring nemen van bloemstukken en het aanreiken van bloemen aan het publiek voor het defilé.

Taken Weerter scouts

De taak van Lotte is het aanreiken van een van de herdenkingskransen aan de mensen die de kransen bij het monument plaatsen. Er worden tien kransen gelegd. De kransen worden eerst door de scouts vanuit De Nieuwe Kerk naar het Monument gedragen. Daar mag Lotte er één aanreiken.

Sep begeleidt de genodigden voor de plechtigheid in De Nieuwe Kerk voorafgaand aan de twee minuten stilte. Onder deze genodigden zijn mensen die slecht ter been zijn. Sep zorgt ervoor dat deze mensen plaats kunnen nemen in een rolstoel en rijdt een genodigde vanuit De Nieuwe Kerk naar het Monument.

De taak van Nele is het hijsen van een van de zestien vlaggen rondom het monument. Er is een vlag voor iedere provincie, voor Aruba, Bonaire en Curaçao en er is de Nederlandse vlag. Nele hijst één van deze vlaggen volgens een protocol halfstok.

Voorbereiding

Om zich voor te bereiden hebben de scouts begin april een voorbereidingsweekend gehad en op 20 april een informatiedag bijgewoond. Tijdens het voorbereidingsweekend zijn ze naar het Vrijheidsmuseum en de Canadese begraafplaats in Groesbeek geweest. Op zaterdagavond was er een theatervoorstelling over verschillende situaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook was er iemand van Stichting Herkenning van nazaten van NSB-leden aanwezig. Tijdens de informatiedag in het Gouvernement aan de Maas op 20 april hebben zij onder andere hun taken geoefend.

Door de voorbereiding weten de scouts hoe belangrijk het is om te herdenken en beseffen zij dat het bijzonder is om een taak te hebben bij de Nationale Herdenking. De scouts vinden het bijzonder om de herdenking normaal alleen op tv te zien en nu de unieke kans te krijgen hierbij te helpen en ook echt op de Dam te staan. Daarnaast benadrukken zij het belang om de oorlogsslachtoffers te blijven herdenken. “Juist in deze tijd is het belangrijk dat we herdenken. We moeten het niet als vanzelfsprekend beschouwen dat er vrede is in Nederland,” aldus de scouts.

Bijzondere band met scouts en zeekadetten

Ieder jaar zijn op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei 74 scouts en 12 zeekadetten in de leeftijd van 13 tot en met 17 jaar actief bij de Nationale Herdenking op de Dam. Bij de Nationale Kinderherdenking in Madurodam sinds 2018 zijn bevers (5 tot 7 jaar) en welpen (7 tot 10 jaar) van Scouting regio Den Haag betrokken bij deze herdenking. Het eerste jaar waren er 100 welpen aanwezig, in 2019 waren dat er 150.

Scouts en zeekadetten hebben een bijzondere band met de Nationale Herdenking. Op 2 april 1941 werden de toenmalige scoutingorganisaties verboden door de Duitsers. Veel scoutinggroepen zijn daarop illegaal doorgegaan en veel scouts zijn actief geworden in het verzet. Daardoor hebben veel scouts de oorlog niet overleefd. Ook de zeevaart heeft een bijzondere rol gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het zeekadetkorps in Nederland is pas na de Tweede Wereldoorlog opgericht, maar het korps voelt verwantschap met de scheepvaarders van toen.

Deel dit bericht
Geef reactie