Op donderdagavond 11 april kun je gratis meewandelen met de stadsecoloog van Weert. Tijdens de wandeling vertelt stadsecoloog Benjamin van Leeuwen over biodiversiteit in de stad én de nieuwe biodiversiteitskaarten op de website van Heerlijk Weert.
Op de biodiversiteitskaart is gebiedskennis gebundeld met de soorten die er voorkomen. Hoe komt het landschap tot stand? Welke gevolgen heeft dat voor de soorten die zich er thuis voelen? Wat voor kansen biedt het per wijk en hoe kun je die bij je eigen woning toepassen?
Wandelroute
De wandeling vertrekt vanuit de binnenstad naar de wijken Keent en Moesel. Op verschillende plekken wordt stilgestaan bij welke soorten er te vinden zijn. Samen zoeken deelnemers de soorten op de biodiversiteitskaart op. De stadsecoloog laat meerdere voorbeelden zien van dier- en plantensoorten die zich thuis voelen in de wijken en vertelt over welke uitdagingen er in deze wijken zijn.
Aanmelden
De wandeling start met een korte uitleg om 19.30 uur in de Warm Wonen Winkel aan de Meikoel 3, in de binnenstad van Weert. Inloop is vanaf 19.15 uur. Na een introductie volgt de wandeling van ongeveer een uur. In geval van slecht weer is de volledige avond binnen. Aanmelden kan op www.warmwoneninweert.nl.
Woeërum mót ich dînke aan kroêdwés?
Gaotjer mer aan staon, wörmkukskes, vleeghaver, koeëre, appel, elseblaad en krotteblaad zeuke és awiel neet gemaekelik, ouch neet inne boeteni-jje.
Vroeger een veld met onkruid, nu politiek correct veld met biodiversiteit. Zoals de brandnetels langs de slootrand en de kunstmatige heuveltjes waar kinderen zouden moeten kunnen spelen in het “wijkpark” tussren de geluidswand en het fietspad en het kapotgereden ravotterrein voor honden op Oda langs Randweg Noord. Alles biodiversiteit. Maar dat hoeft uiteraard niet in het stadspark. Dat ligt niet verstopt achter een geluidswal ergens buiten het centrum.
Wij speelden vroeger ook tussen de brandnetels. Elkaar wijsmaken dat als je de onderkant van het blad aanraakt, er niks gebeurd.
Wat dit soort dingen betreft redeneert men met de kennis van nu. Dat kon vroeger niet.
Toch had je ook toen geen speeltoestellen in kniehoge brandnetels staan. En daarbij heb ik toch heel sterk het idee dat de kreet biodiversiteit erbij is gehaald om maar niet teveel aan onderhoud uit te hoeven geven. Ik denk toch ook met enige zekerheid te kunnen zeggen dat, als het stadspark er als een biodivers veld zou uitzien er snel iets aan gedaan zou worden.