Monument Bakkerij Hendrikx onthuld in Stramproy

Algemeen Reageer 4 min. leestijd

Update – Op donderdag 23 mei 2024 is een bijzonder monument onthuld in Stramproy. Op de plek waar sinds 1949 bakkerij Hendrikx stond, is een muurtje geplaatst met de originele gietijzeren ovenklep. Dit bevindt zich nu op het binnenterrein van het nieuwe wooncomplex van woningbouwvereniging WoonIk, waar sinds enkele maanden de eerste bewoners hun intrek hebben genomen.

Geschiedenis

Tot 2018 stond op deze locatie bakkerij Hendrikx. De oprichter, Chel Hendrikx, was een bakkerszoon uit Ittervoort. Omdat zijn oudste broer de bakkerij thuis overnam, besloot Chel zijn eigen bakkerij in Stramproy te starten, ondanks negatieve adviezen. Hij kreeg al snel de bijnaam “de noewe bekker,” omdat er al een “oude” bakkerij was. Beide bakkerijen voorzagen de inwoners van Stramproy van brood en vlaai, zeker nu er steeds minder thuis op de boerderij werd gebakken. Chel Hendrikx ontwikkelde zelf een speciale taart, de ysroomtaart, waarmee hij zelfs klanten tot in Antwerpen trok. En laten we Karel Hendrikx niet vergeten, de zoon van Chel Hendrikx, die de bakkerij heeft overgenomen en tot 2018 heeft gerund.

Oude overklep

Bij de sloop van het bakkerspand werd de oude ovenklep, gemaakt van gietijzer, gered uit het puin door de oplettendheid van Geer Peeters. Geer en zijn vrouw Carina zijn zeer betrokken bij het behoud van historische elementen uit Stramproy, zoals een grote collectie attributen rondom brouwerij Maes en het oude weefgetouw van Ties de Wever. Geer Peeters vond de oude gietijzeren ovenklep toen de bakkerij werd gesloopt. Waar niemand anders de waarde inzag, zag Geer dat wel.

Oprichting van monument

Na het nodige herstel- en schilderwerk kon de klep aan het publiek worden getoond. De familie Peeters nam contact op met woningbouwvereniging WoonIk, waar Paul Sebregts direct instemde met het oprichten van een monument op een passende plek. Aan de rand van de gezamenlijke binnentuin werd een muurtje gebouwd waar de ovenklep, na grondige renovatie, is geplaatst. Ook de familie Hendrikx werd betrokken bij de ontwikkeling van dit monument. Bijzonder is ook de plaquette met de originele etiketten van Bakkerij Hendrikx, die bijvoorbeeld op de peperkoeken van het bedrijf stonden. Deze zijn mooi afgebeeld recht onder de ovendeur, gemaakt in Roermond door de firma H. Becker.

Onthulling

De Heemkundevereniging Stramproy was zeer blij met deze aandacht voor de lokale geschiedenis. Voorzitter Frans Verhaag leidde de korte ceremonie ter onthulling van het monument, uitgevoerd door Paulien, de dochter van bakker Hendrikx, de directeur van WoonIk, Paul Sebregts, en de oudste bewoonster van het nieuwe complex, mevrouw (Keetje) Teuwen – van Dael. In de toespraken werd stilgestaan bij het verleden en heden van de plek op deze zonovergoten donderdagmiddag in Stramproy.

Tentoonstelling

De Heemkundevereniging organiseert vanaf september 2024 een tentoonstelling in het Meulehuuske over het bakkersvak. Onder de titel “Van bakkes tot bekker” wordt getoond hoe het huisbakken bij boeren in het bakhuis (“bakkes”) zich ontwikkelde tot gespecialiseerde bakkerijen met beroemde ysroomtaarten en een lokale bakker die Nederlands kampioen vlaaienbakken werd. Het belooft een smakelijke tentoonstelling te worden.

Muzikale omlijsting

Vanwege zijn grote betrokkenheid bij muziek, en vooral de fanfare, was er bij de onthulling gisteren een grote delegatie van fanfare St. Willibrordus aanwezig die zorgde voor de muzikale omlijsting.

Update: bericht aangepast n.a.v. nader toegekomen informatie.

Update 2: vermelding van Karel Hendrikx.


Ingestuurde bijdrage

Deel dit bericht
Geef reactie