Kunstwerk drukkerij Smeets verplaatst naar Huize Molenveld

Kunst en Cultuur Reageer 3 min. leestijd

Vandaag vond er een bijzonder en indrukwekkend moment plaats in de wijk Fatima. Het kunstwerk van drukkerij Smeets werd verplaatst van de Molenveldstraat naar de Coenraad Abelstraat.

De vijf reliëfs van Charles Eyck, die oorspronkelijk in 1956 aan de gevel van drukkerij Smeets aan de Stationsstraat werden geplaatst, zijn nu definitief verhuisd naar hun nieuwe locatie. Dit kunstwerk wordt gezien als cultureel erfgoed voor de stad en heeft nu een nieuwe thuis gevonden bij Huize Molenveld aan de Coenraad Abelstraat 36.

Historisch belang

De reliëfs van Charles Eyck werden in 1980, ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van drukkerij Smeets, verplaatst van de Stationsstraat naar de nieuwbouw aan de Molenveldstraat 90. Inmiddels is drukkerij Smeets, later bekend als Roto Smeets, opgehouden te bestaan en krijgt het perceel aan de Molenveldstraat een nieuwe bestemming.

Met de voorgenomen sloop van dit pand heeft de huidige eigenaar, Next Level 2 Weert B.V., besloten het kunstwerk aan de gemeente Weert te schenken. Deze schenking zorgt ervoor dat een belangrijk stukje geschiedenis behouden blijft.

Behoud van historie

Wethouder Michèle Ferrière: “In 2022 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarbij ze aan het college van burgemeester en wethouders vragen het kunstwerk te houden en te onderhouden. Dankzij de schenking van het kunstwerk aan de gemeente Weert kan ik aan deze motie gevolg geven. Het kunstwerk blijft nu voor Weert behouden en komt op een mooie locatie te staan waar het voor iedereen zichtbaar blijft.”

Nieuwe locatie: Huize Molenveld

Het kunstwerk is nu geplaatst bij Huize Molenveld, een locatie die zorgvuldig is gekozen vanwege zijn zichtbaarheid en historische verbinding. Deze plek ligt vlakbij het voormalige terrein van drukkerij Smeets en tegenover de Fatimakerk, waarvan Harrie Smeets een belangrijke begunstiger was. De kerk bevat ook andere werken van Charles Eyck, waaronder het grote marmer mozaïek in het koor en het indrukwekkende glas-in-loodraam van het zonnewonder van Fatima boven de hoofdingang.

Verplaatsing

Na de nodige voorbereiding werd het 36 ton wegende kunstwerk vandaag verplaatst, waarbij onder andere twee hijskranen en een dieplader werden ingezet. De verplaatsing gebeurde met de grootste zorgvuldigheid. De bewoners en medewerkers van Huize Molenveld keken aandachtig toe hoe het kunstwerk in hun tuin werd geplaatst. Inmiddels is het kunstwerk in zijn volledigheid te bezichtigen op deze nieuwe locatie aan de Coenraad Abelstraat.

Bekijk een video: https://youtu.be/YW9Ep055mGI

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie