Man uit Budel verdacht van betrokkenheid bij productie synthetische drugs

6 min. leestijd
Foto via Depositphotos

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de rechtbank Overijssel in Zwolle celstraffen tot 7 jaar geëist tegen zeven verdachten die terechtstaan voor betrokkenheid bij de productie van synthetische drugs en valsheid in geschrifte. Onder hen is een 68-jarige man uit Budel, die verdacht wordt van de import van 324 kilo cocaïne.

Drie van de zeven verdachten staan ook terecht voor het vormen van een criminele organisatie die zich bezighoudt met de handel in chemicaliën die worden gebruikt om verdovende middelen te maken.

Het onderzoek door de FIOD, onder leiding van het Landelijk Parket, is gestart naar aanleiding van meldingen van het bedrijf RL trading bij het ‘meldpunt verdachte transacties chemicaliën’ van de FIOD, in november 2018. Het bedrijf was gebeld door een man die informeerde naar de levering van chemicaliën die bij de productie van synthetische drugs worden gebruikt, zoals zoutzuur en mierenzuur. Het telefoonnummer van de man en meldingen van de politie die bij een controle van zijn auto informatie vond over dergelijke chemicaliën, brengt de FIOD op het spoor van een 62-jarige verdachte. Hij is aangehouden op 9 april 2021 in Bosnië en Herzegovina.

Amfetamine 

Tijdens het onderzoek naar de 62-jarige man, komen zes medeverdachten in beeld. Ook die mannen zijn aangehouden en staan in wisselende samenstelling terecht voor betrokkenheid bij de handel in chemicaliën, zoals amfetamine en MDMA. Het gaat om onder meer 56 jerrycans zwavelzuur (voor de productie van amfetamine), 200 liter mierenzuur (voor de productie van (met)amfetamine, MDA en MDMA) en een 200 liter vat fosforzuur (voor productie van MDMA).

Observaties van de verdachten brengen rechercheurs bij een loods in Den Bosch. Op 21 augustus 2019 is daar een productielocatie en opslag van de chemicaliën  waar de verdachten aan te linken zijn aangetroffen. Vermoedelijk werd hier ketamine gekristalliseerd die werd teruggewonnen uit een diergeneesmiddel. Ook zijn op die locatie precursoren, zoals BMK, geproduceerd en werd er cocaïne bewerkt. In een afgesloten zeecontainer in de loods zijn bovendien diverse chemicaliën aangetroffen. 

Productielocatie in boerderij

De rechercheurs zien daarnaast hoe twee verdachten, een vader en zoon uit Soest, in een VW Crafter rijden die een derde persoon vervolgens naar een loods bij een boerderij in Haaften rijdt. Een dag later is ook hier door de politie, na een tip van de FIOD, een productielocatie voor amfetamine en BMK aangetroffen. In de loods zijn 49 volle en zeven lege blauwe jerrycans zwavelzuur aangetroffen.

De verdachten probeerden de verkoop van de chemicaliën te verdoezelen. Uit het onderzoek blijkt dat een 53-jarige man uit Bakel en 57-jarige man uit Ysselsteyn samen het bedrijf Udix B.V. bestuurden. Een bedrijf dat o.a. handelde in farmaceutische producten en diergeneesmiddelen. Uit onderschepte e-mailberichten blijkt dat de 53-jarige man chemicaliën zoals de zwavelzuur voor Udix bij chemiehandelaren bestelde. Een daarvan wees hem, zoals het hoort, op de risico’s van het misbruik van de chemicaliën.

Dekmantel

Op papier zijn de chemicaliën of ‘sapjes’ zoals verdachten het noemen, voor de productie van verdovende middelen door Udix verkocht aan een bedrijf in Bosnië en Herzegovina. Het OM denkt echter dat dat bedrijf door de 62-jarige verdachte is gebruikt als dekmantel. Zo zegt hij in een afgeluisterd gesprek dat ‘hij er qua naam er helemaal tussen uit is en het kan ook niet meer terug herleid worden naar hem’. De echte afnemer van de partij was iemand die in afgeluisterde gesprekken werd aangeduid als ‘Nijkerk’. Deze man is geïdentificeerd als een 52-jarige man uit de gelijknamige plaats. Er is dus bewust een valse administratie opgemaakt om te verhullen dat de chemicaliën zijn verkocht aan deze verdachte.  

Cocaïne in kikkererwten

In het onderzoek komt ook een 68-jarige man uit Budel naar voren die verdacht wordt van de import van 324 kilo cocaïne. Die is gevonden tussen een lading kikkererwten in de haven van Antwerpen, op 24 september 2018. “Verdachte wil ons doen geloven dat de lading kikkererwten een normale handelstransactie is, waarbij hij niets wist van de illegale ‘bij-lading’, maar daar ga ik niet in mee”, zei de officier op zitting. Bij een 26-jarige man uit Amersfoort is een stroomstootwapen gevonden in de woning van zijn moeder in Soest waar hij verbleef.

Het OM houdt bij de straffen rekening met de lange duur van de zaak. Dat is voor een groot deel te verklaren uit het coronavirus en het feit dat de 62-jarige verdachte in Bosnië verbleef en zijn uitlevering op zich liet wachten. De officier eist daarom celstraffen van 2 jaar waarvan één voorwaardelijk tot 7 jaar.

De rechtbank doet uitspraak op 18 september.

Deel dit bericht
Geef reactie