Martijn uit Weert met Europese jeugdzwemselectie naar Servië

Sport Reageer 5 min. leestijd
Ingestuurde foto

Twee Limburgse topsporters, Martijn Nies (14 jaar) uit Weert en Giulian Janssen (15 jaar) uit Venlo, gaan een grote stap zetten in hun zwemsportcarrière. Ze zijn door de KNZB geselecteerd om voor het eerst hun krachten te meten op Europees niveau tijdens het vervangend Jeugd Olympisch Festival in Servië.

Martijn en Giulian hebben het afgelopen half jaar gestreden op de EQM (Eindhoven Qualificatie Meet) in april en de Nederlandse kampioenschappen in Amersfoort in juni – de enige twee wedstrijden waarbij het móest gebeuren. Andere wedstrijden telden niet mee, ook al zouden de heren daar een limiet zwemmen.

Deze limieten moesten ze bij elkaar zwemmen om zichzelf te nomineren voor de achtkoppige selectie die de KNZB beschikbaar stelt om aan het vervangende European Youth Olympic Festival (EYOF) deel te nemen. Afgelopen vrijdag werd bekend dat het beide heren is gelukt om een plekje in deze selectie te bemachtigen.

Voorbereidingen

Martijn en Giulian gaan zich nu voorbereiden op hun avontuur in Servië. Het vervangende EYOF vindt daar van 10 t/m 12 juli plaats in de hoofdstad Belgrado.

Martijn mag uitkomen op de volgende onderdelen:

  • 200m vrije slag
  • 400m vrije slag
  • 1500m vrije slag
  • 400m wisselslag

Giulian mag uitkomen op de volgende onderdelen:

  • 50m vrije slag
  • 100m vrije slag

Beide heren zwemmen op dit moment bij PSV zwemmen in Eindhoven. Daar is hun carrière echter niet begonnen: hun roots liggen in Limburg.

Over Martijn

Johan de Leeuw en Elly Sentjes van ZPC Nederweert zeggen over Martijn: “Van verlegen zwemmertje bij ZPC Nederweert naar topzwemmer bij PSV Zwemmen in Eindhoven. Martijn is begonnen bij de Reddingsbrigade in Weert. Omdat hij meer wilde zwemmen en aan zijn zwemtechniek wilde werken, kwam hij op 9-jarige leeftijd naar ZPC Nederweert. Hij startte in de beginnersgroep. Vanaf het begin bleek al dat hij talent had voor het wedstrijdzwemmen. Na enkele maanden is hij de beginnersgroep ontgroeid en wordt hij ondanks zijn jonge leeftijd in de vervolggroep geplaatst. Zijn eerste wedstrijd zwemt hij op 9 december 2018 in de minioren/junioren deel 2 – 100m schoolslag. Helaas wordt hij gediskwalificeerd. Zijn tweede wedstrijd zwemt hij op 13 januari 2019: 25m vrije slag en 50m schoolslag. Hij wint beide afstanden. Ook in de volgende wedstrijden haalt hij vaak een eerste plaats. Eind 2021 is Martijn in het KNZB+ programma in Eindhoven gaan trainen. Hij heeft zijn laatste wedstrijd voor ZPC Nederweert op 24 april 2022 gezwommen en afgesloten met een overwinning op de 200m vrije slag. Nu zwemt hij bij PSV Zwemmen middellange en lange afstanden en heeft hij zich geplaatst voor het EYOF in Belgrado. Wij wensen hem heel veel succes bij het EYOF en in de toekomst.”

Over Giulian

Over Giulian zegt Paul Maas van zwem- en waterpoloclub MOSA~regio uit Venlo: “Giulian werd in oktober 2015 lid van zwemvereniging MOSA~regio uit Venlo, waar zijn oudere broer Luca al zwom. Als zesjarige jongen startte hij in het opleidingstraject binnen de vereniging, waar hij de wedstrijdslagen borstcrawl, rugslag, schoolslag en vlinderslag leerde. Een jaar later nam Giulian voor het eerst deel aan een zwemwedstrijd in Venray, waar hij de 50m schoolslag, 50m borstcrawl en 50m rugslag zwom. In de jaren die volgenden zag ik als trainer dat Giulian een talentvolle zwemmer was.  Tijdens de Regionale Minioren Finale (Limburgs Kampioenschap voor zwemmers onder 12 jaar) werd hij eerst op de 100m schoolslag en twee tweede op de 100m vrije slag en 100m rugslag. Na zijn goede zwemprestaties tijdens de Swimmere Paastoernooi 2022 in Utrecht werd hij uitgenodigd door de KNZB om deel te nemen bij het OC (opleidingscentrum) in Eindhoven. Hij stapte over naar zwemvereniging PSV en bleef zich sportief zo goed ontwikkelen bij het OC dat hij zich dit jaar geplaatst heeft voor het EYOF in Belgrado.“

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie