Mislukking van energiefonds in Weert: wat ging er mis?

Algemeen 1 reactie 3 min. leestijd

In een raadsvoorstel van 3 februari 2021 werd besloten om in Weert een zogeheten revolverend energiefonds op te richten. Dit fonds was bedoeld om huishoudens met een laag inkomen en lokale verenigingen en stichtingen te helpen bij de energietransitie.

Het plan omvatte de ontwikkeling van een sociaal zonnedak bij Nering Bögel, waarvan de gemeente de lening zou dragen. Renteopbrengsten zouden terugvloeien naar het fonds, om zo steeds meer mensen te kunnen helpen. Echter, dit ambitieuze plan is uiteindelijk niet tot uitvoering gekomen zoals oorspronkelijk bedacht.

Waarom het energiefonds mislukte

In de praktijk bleek het oprichten van het energiefonds niet haalbaar. Hoewel het sociaal zonnedak werd gerealiseerd, heeft de gemeente Weert de lening hiervoor niet verstrekt. WeertEnergie vond zelf de financiële middelen voor het project. Bovendien toonden inwoners met een laag inkomen weinig interesse in het afnemen van hernieuwbare energie van dit zonnedak. Hierdoor waren er geen renteopbrengsten om de energietoeslag te financieren, en werden er geen leningen verstrekt aan verenigingen en stichtingen. Dit resulteerde in het falen van het revolverende fonds en het uitblijven van de beloofde energietoeslagen.

Hulp aan huishoudens met een laag inkomen

Ondanks het mislukken van het energiefonds, blijft de gemeente Weert zich inzetten voor huishoudens met een laag inkomen. Sinds 2022 zijn er vanuit de Rijksoverheid diverse middelen beschikbaar gesteld om deze groep te ondersteunen. Initiatieven zoals Warm Wonen in Weert helpen met verduurzamingsacties, energiescans, en kleine isolatiemaatregelen. Toch wordt niet iedereen bereikt, vooral huurders met een laag inkomen die huren via commerciële partijen blijven achter. Er wordt nu gewerkt aan een aangepaste aanpak om deze groep beter te bereiken en te ondersteunen.

Ondersteuning voor verenigingen en stichtingen

Verenigingen en stichtingen blijven een belangrijke doelgroep binnen de energietransitie. Uit recent onderzoek blijkt dat veel gebouwen van deze groepen een laag energielabel hebben. De gemeente onderzoekt nieuwe manieren om deze organisaties te helpen, rekening houdend met uitdagingen zoals netcongestie en nieuwe subsidies. Een hernieuwde aanpak wordt eind 2024 verwacht.

Toekomstige financiële inzet

Er zijn bij de gemeente Weert twee budgetten van in totaal €353.655,- gereserveerd voor het energiefonds. Eind 2024 wordt een nieuw voorstel gepresenteerd hoe deze middelen ingezet kunnen worden om huishoudens met een laag inkomen en verenigingen en stichtingen te ondersteunen bij de energietransitie. De gemeente blijft vastberaden om deze doelgroepen te helpen, ondanks de uitdagingen die tot nu toe zijn opgetreden.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie