Nieuwe verlichting in je nieuwe huis

Zakelijk Reageer 3 min. leestijd
Foto via: Freepik

Het kiezen van de juiste verlichting voor je woning kan een grote taak zijn. Bij veranderingen in je woning, zoals nieuwbouw of verbouwing, is het handig om van tevoren al na te denken over je lichtplan. Maak optimaal gebruik van natuurlijk licht door te weten waar de zon schijnt in de ochtend en gedurende de dag. Vaak komt verlichting al laatst aan bod in het budget, terwijl het juist een belangrijke uitgave is. Veel mensen maken zelf een plan, en het is wel zo fijn om dan te weten waar je op moet letten. Daarom krijg je in deze blog een aantal praktische tips om je inrichting te ondersteunen met mooie verlichting. 

Ga voor LED

LED-lampen zijn energiezuinig, duurzaam en hebben een lange levensduur. Tegenwoordig is er veel gezellige led verlichting beschikbaar. Veel mensen denken juist dat het geen sfeerverlichting is. Maar je kan deze lamp juist inzetten om meer sfeer te creëren. Het is namelijk het type lamp dat de kleurtemperatuur (Kelvin) van de lamp bepaalt. Deze bepaalt of het licht warm of koel aanvoelt. Dor gloeilampen te vervangen door LED-lampen, kun je flink besparen. Bijvoorbeeld, een 60-watt gloeilamp die dagelijks 4 uur brandt, vervangen door een 6-watt LED-lamp, bespaart je jaarlijks ongeveer 40 euro per lamp in huis.

Meerdere lichtpunten

De hoeveelheid lumen, ook wel bekend als lichtsterkte, is de hoeveelheid zichtbaar licht wat door een lichtbron wordt uitgestraald. Voor een gezellige sfeer is het aan te raden om meerdere lichtbronnen met lagere lumen te combineren in plaats van één lichtbron met hoge lumen. Dit doe je bijvoorbeeld met een lamp die meerdere lichtbronnen heeft. Je kunt het aantal lumen van je lampen namelijk eenvoudig optellen. Door de lage lumen van verschillende lampen te combineren, bereik je dezelfde lichtsterkte als één of twee lampen met een hoog aantal lumen, maar met een veel gezelliger effect. Je kan per kamer tot wel acht lichtpunten combineren voor een warme en knusse sfeer. 

Dezelfde soort armaturen

Er is veel keuze in verschillende soorten verlichting. Maak vooraf een inventarisatie van welke lampen je wilt behouden en koop alleen de basisverlichting in één keer. Dit zorgt voor meer rust in huis doordat de basisverlichting op elkaar is afgestemd. Pas na een tijdje leer je de details van je huis kennen. Dat is het ideale moment om specifieke lampen, zoals een bureaulampje of een design wandlamp, aan te schaffen.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie